1 € 1 USD 4,3575joi 20 ian 2022
Versiune
Mobile
Realpolitik
animatron [utilizator], Miercuri, 24 noiembrie 2021, 2:04
-1/7
Mesajele sunt clare:

- Administratia Biden va evita orice conflict direct cu Rusia (si a dat OK pt NordStream, semn de bunavointa fata de Putin)

- NATO nu va interveni direct in Ucraina, Georgia sau la Nistru, nicaieri de fapt in fosta URSS

- NATO nu va accepta aderarea unor tari cu "probleme teritoriale"

- Se pot face totusi eforturi de inarmare si modernizare a fortelor armate locale

Reuniunea NATO de la Bucuresti din 2008 a fost "apogeul" puterii americane in lumea europeana, de atunci s-a intrat pe o panta lenta de decadere, iar retragerea din Afganistan din 2021, jalnic organizata de administratia Biden, a pus punct oricarei pretentii realiste de "suprematie americana".

Suntem intr-un raport international de forte modificat in defavoarea USA (confruntata cu o puternica criza politica interna), ba chiar asistam la declaratii ale sefului statului major US care ne spune ca e "foarte ingrijorat" de "avansul tehnologic" al Rusiei si Chinei in domeniul rachetelor hipersonice.

Daca Rusia si China isi coordoneaza operatiuni simultane contra Ucrainei, respectiv Taiwanului, Occidentul nu le poate fata decat indirect, pt ca un conflict frontal l-ar pune in pericol de disparitie ca prima forta modelatoare a lumii.

Rusia face ample pregatiri, China la fel, nici una dintre ele nu pare sa se teama de reactia administratiei Biden sau a tarilor din UE.

Romania a ramas in urma cu inarmarea la M.Neagra (flota si baterii de coasta, eventual submarine), nu are satelit militar propriu (comunicatii, spionaj), nu stiu sa dezvolte o strategie de lupta intr-un razboi asimetric contra Rusiei (eu sper totusi ca nu exista doar "scenariu de contingenta" despre viteza cu care pot ajunge tancuri americane la noi).

Viitorul ministru al Apararii e un sociolog inteligent, stie cat de mult inseamna pentru rezilienta unei natiuni increderea in fortele armate nationale, poate ca va accelera anumite programe militare si va initia unele neconventionale (vezi Franta).
La noi ce e?
nick24 [utilizator], Miercuri, 24 noiembrie 2021, 5:54
-1/5
“amenințările hibride, între care se numără dezinformarea, destabilizarea politică și atacurile cibernetice.”

Nu e și la noi destabilizare politică? Dezinformare nu e?
dl sociolog de serviciu la MApN
..13 [utilizator], Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:06
-3/3
este rupt de realitate. Traieste intr-o bula.

Ghiba cea mai mare este legata de lidership-ul din USA - s-a cazut din lac in putz. O natie ca sa fie puternica ar avea nevoie, dupa parerea mea, de doua directii:
- lideri inteligenti si agili
- economie puternica

Rolul liderului in societate este extrem de important.
dar fie acesta oricat de puternic, de inteligent nu poate face prea mare lucru atat timp cat economia tarii este neputincioasa si aici se incheie rolul mafnific al Rusiei si Chinei care se vor prabusi mai devreme sau mai tarziu. Cu cat acceste tari sunt mai izolate cu atat efectul caderii lor este mai limitat asupra lumii si caderea se declanseaza mai repede. Nu trebuie decat sa ne uitam in istoria recenta ca sa ne convingem.
Intai schimbarea politicii ucrainiene
Anges [utilizator], Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:32
+4/8
Ucraina trebuie sa adere intai la valorile europene, inclusiv respectarea drepturilor minoritatilor etnice.
In acest moment Ucraina are o politica agresiva de asimilare a minoritatilor. Scolile romanesti sint desfiintate si limba romana interzisa la predare, incalcandu-se astfel si prevederile Tratatului semnat cu Romania in ‘97.
Pana nu renunta la aceste politici si nu urmeaza modelul pe care Romania insasi l-a adoptat inainte de aderarea la NATO si UE, Ucraina nu are ce cauta in aceste organizatii.
comenteaza