1 € 1 USD 4,3575joi 20 ian 2022
Versiune
Mobile
duba de 3 metri jumate
Nevermind [utilizator], Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 14:57
+3/5
Loganul are 4.2m, scumpete.
Esti prastie si ca sofer si ca pieton, cand esti ultragiat ca nu poti trece pe rosu cu cafelutza-n mana, ca te claxoneaza soferii cei rai.
limba română, d-le.istodor
hdd [utilizator], Sâmbătă, 11 septembrie 2021, 22:57
+3/5
"erau parcate mașini în devălmășie. "

dex:
DEVĂLMĂȘÍE, devălmășii, s. f. (Învechit) Stăpînire sau folosire în comun, în indiviziune, a pămînturilor, a pădurilor etc. ♦ Activitate făcută în comun. Nu se dădea în vînt după oameni, ci tot mai mult se ferea de dînșii, neluînd parte la devălmășiile obștești. POPA, B. 204. ◊ Loc. adv. În devălmășie = în comun, de-a valma. A lucra pămîntul în devălmășie. ▭ Țăranii care aveau ogoarele aici își repezeau cîteodată privirile peste nemărginirea lor, mulțumiți de frumusețea cu care li se arătau alăturate, unite în devălmășie. MIHALE, O. 315.

Devalmășie nu înseamnă "obiecte de-a valma" ci se referă la modul în care este obținut sau administrat sau lucrat pământul, adică în comun, împreună, cel mult extinzându-se la proprietățile imobiliare: "apartamentul a fost obținut în devălmășie cu soția".

Poți să te iei de istodor că are opinii și să scape basma curată. E ok. Dar să greșească la română e ca un polițist care fură. Hotnews: Nu-l mai țineți. Sunt și alții. Mai buni.

De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
Si eu tot asta spun
persuasiv [utilizator], Duminică, 12 septembrie 2021, 1:05
+2/4
si e ditamai absolventul(sic) Facultatii de Litere
De-a valma! Locuțiune adverbiala
cumgranosalis [anonim], Duminică, 12 septembrie 2021, 9:26
0/6
Ce spui Franț? De ADVERB de ce nu pomenești nimic? Mai ușor cu manipularea!

DEVĂLMĂȘÍE, devălmășii, s. f. (În Evul Mediu, în Țara Românească) Formă de stăpânire sau de folosire în comun a pământurilor din hotarul satului, specifică obștii sătești. ♦ Activitate desfășurată în comun. ◊ Loc. adv. În devălmășie = în comun, de-a valma. – Devălmaș + suf. -ie.

https://dexonline.ro/definitie/dev%C4%83lm%C4%83%C8%99ie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Locu%C8%9Biune_adverbial%C4%83
comenteaza