1 € 1 USD 4,1999duminică 19 sep 2021
Versiune
Mobile
S-a dat verde la ucis ursi!!
Miky60 [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 15:27
-8/20
Incredibil!! Practic, acum s-a dat unda verde la ucis ursi... Dar, normal, nimeni nu mai protesteaza acum, parca toti suntem orbi
de ce dintr-o data s-a dat drumul la vanatoare?
derzemel [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 15:28
-5/21
În ultimele două luni, după scandalul cu braconierul Liechtenstein, asistăm la un val de știri despre urși daunatori, criminali, daune materiale provocate de acestia, si oameni atacati. Acest fenomen are un caracter masiv (multe știri), intempestiv (știrile s-au declanșat brusc la un moment dat) și exhaustiv (toate mediile difuzează aceste știri).

Putem pune explicațiile fenomenului fie în seama ursului, fie în seama omului. Din prima categorie, ar putea fi o creștere bruscă și enormă a numărului urșilor (imposibil caci ursii nu sunt celule sa se divizeze), sau/și o modificare bruscă și semnificativă a comportamentului acestor animale în raport cu omul (ceea ce este din nou fals caci un animal nu isi schimba comportamentul de la o zi la alta). Sper că bunul simț comun este suficient pentru a exclude aceste ”explicații”.

Așadar, situația actuală se datorează omului: același număr de incidente cu urși ca și în trecut ajung acum în presă, dramatizate și amplificate. Aceasta se numește campanie de presă și presupune organizare, fonduri, rețele.

Tot în presă au apărut lămuriri cu privire la dedesubturile și oamenii (vezi articolul de mai jos) din spatele acestei campanii: este vorba de modificarea legii - prin încălcarea legilor EU - și permiterea împușcării comerciale a urșilor, sub pretextul debil al periculozității acestora. Pentru a obține o asemenea modificare legislativă - contra EU! - este nevoie de crearea unui curent de opinie mânat de teamă și oroare față de urși, care să fie văzuți drept un mare pericol pentru oameni, unica soluție fiind exterminarea animalelor. Este o campanie tipică de manipulare bazată pe teamă și sentimente negative, cum a fost cea de Brexit 2014-2016.

Întristător este cum lumea pune botu'.

Nu întâmplător, promotorii vânătorii comerciale sunt aceiași care sunt implicați în defrișarea pădurilor.

https://newsromania.net/biodiversitate/uciderea-lui-arthur-varful-aisbergului-tanczos-barna-de-mi-si-a/
Insuficient
pleosc [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 15:43
-3/7
Ordonanta asta permite interventia ULTERIOR atacurilor si doar in localitati. Lasand la o parte costurile interventiei din bani publici, cel ce va declansa focul de arma intre case isi asuma un risc enorm. Orice ratare intr-un mediu cu betoane si asfalt va duce la ricoseuri periculoase.
Să vorbești când va intra ursul peste tine.
asavreau [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 16:18
+8/18
Corect este ca autoritățile locale să stabilească soarta urșilor. Prioritate au viața oamenilor. Tu, dacă ai drag de urși, să-i iei la tine acasă. Sau poți să cumperi o pădure și să faci acolo rezervație pentru urși. Și dacă tot te dai preocupat de urși, ai putea să plătești despăgubirile pentru daunele făcute. Așa, luptători cu gura pentru drepturile urșilor, nu mai ține. Ori faci ,ori taci.
Te pricepi.
asavreau [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 16:21
+1/1
Se trage cu tunul !!.
Exceptiile vor deveni reguli
trem [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 16:51
-2/6
Tanczos a venit cu acest subiect ca prioritate in Minister. A fost primul pe Agenda lui....in rest nu a facut nimic. De ce? Pentru ca prietenii sustinatori din HR si CV prin asociatiile de vanatoare au vrut musai sa poata omora ursi....

Acum atins scopul, exceptiile vor deveni usor reguli prin interpretari arbitrare si manareli....cam ca la ursul Arthur. A mai auzit cineva ceva de acel caz? Nmic...
Adica...
TrueBlue [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 17:15
+4/8
.... s-a dat rosu la ucis oameni.
O ciorba și o tocana transformata în bors
Koczka [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 17:15
+2/6
Sunt sceptic ca masurile sunt suficiente și eficiente.
Logica ne spune ca prevenția e soluția cea mai buna atât pentru oameni dar și pentru ursi.
Cu atâtea comitete și decidenți e clar ca tragediile nu vor putea fi limitate. Parafrazând dacă îți arde casa sigur ca imediat e bine sa încerci sa stingi incendiul dar cel mai bine e sa previi declanșarea acestuia, adică sa eviți sa ai surse de foc deschis, etc.
Întrebarea inițială este de ce vin ursii în zonele locuite ?
Simplu, din doua motive: 1. Pentru ca oamenii si-au extins prea mult în zonele montane locuite de ursi. 2. Pentru ca nu le ajunge hrana disponibila în spațiul din ce în ce mai limitat de care dispun.
Masurile necesare ar fi:
1. AJUTOR HRANA URSI - prin metodele practicate înainte de anul 1990. Adică pădurari ar putea distribuii în anumite locuri alimente constând în cereale, substanțe proteice, resturi vegetale agreate de ursi.
2. RECOLTAREA periodica a efectivelor pri organizarea de vânători organizate, surse de venit pentru finanțarea alimentarii efectivelor de ursi și menținerea acestora în limite optime.
Practic parțial putem vorbi de o activitate zootehnica care implica și o parte de valorificare superioara a efectivelor.
Sa reținem ca nici un animal nu devine agresiv decât dacă suferă de foame sau viata ii este pusa în pericol.
A porni pracric un război cu ursii fără a ameliora viata acestora este conteproductiv. Masurile adoptate sunt pompieristice iar numărul de atacuri la om nu cred ca se vor reduce . Cheltuielile aferente vor împovăra și mai mult bugetele locale.
Deci, sa recapitulam
Taras_Bulba [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 17:18
+4/8
1. Sunt ucisi numai ursii care intra in intravilan si pun in pericol vieti omenesti. Caz tipic: ursul care intra in bucataria unei gospodarii si incepe sa cotrobaie.
2. Nu sunt ucisi ursii in habitatul lor natural.
3. Nu orice padure inseamna extravilan si nu orice padure inseamna habitatul natural al ursilor
4. Ursii, cu de la ei putere s-au raspindit mult in afara habitatului pe care-l ocupau in 1950. Fiindca in 1950 in toata Romania existau doar 850 de ursi , pe cind acum sunt peste 10.000.
5.Faptul ca n-au mai fost vinati nu LEGITIMEAZA ursii sa-si extinda habitatul si sa ocupe zone la care nici nu visau in 1950. Si nu creaza oamenilor obligatia de a le respecta acel nou habitat extins.

Una peste alta, cu OUG-ul ăsta mai mult de 400 - 500 de ursi nu vor fi impuscati. Ramin destui. Adica 9500. De ce zic ca ramin destui? Pai ne descurcam noi cu 850 de ursi in 1950. Cum sa nu ne descurcam cu 9500 in 2021?
PUTE RAU !!
danmarian [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 17:23
-2/8
Cam TOATE actiunile "dusmanoase" ale ursilor "romanesti" se produc - CUM DREAQ ?? - numai in secuime ? Sunt convins ca este o actiune organizata si condusa de o HAITA DE PUNGASi - care vor sa scoata "un ce profit" din vanatoarea de ursi ! Ca nu "pe de geaba" l-au invitat pe "printzishorul" de Lichtenstein la vanatoarea de urs mare trofeu !!! Cati euroi vor fi incasatt bietii napastuiti de secui ?? Si parca tot prin secuime s-a DEFRISAT masiv - ba se continua defrisarea sub conducerea lor .... priceputa si prin alte parti ale Romaniei !!! Mai clar decat declaratia IN PRESA UNGARA !!!! a narodului de-l numira "menistru al mediului toxic" in Guvern nu cred ca mai e nevoe ca sa se vada ca individul este "supusul lui V. Orban"" si al Hungariei cat mai mare ! Ce mai cauta in guvern individul ? Alte ghesefturi si aranjamente puturos pecuniare ?
Nu fi patetic!
Taras_Bulba [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 17:39
+4/8
Se ucid numai ursii care vin peste oameni si le pun viata in pericol. Adica in intravilan. Nu se duce nimeni sa-i omoare la munte, in barlogul lor.

Asa ca retine recomandarea pe care ti-am facut-o:

NU FI PATETIC!
isi freaca palmele vanatorii...
qwerasdf [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 18:32
-7/9
asta asteptau de multa vreme, noroc cu udmr-istul sef la ministerul mediului si tot lobby-ul facut in ultimele 2-3 luni! a dat roade! sa curga banii, la negru, pe ursi! naiv sa fii sa nu intelegi ca se vor face chete, cine si care urs
sa impuste
Lucruri de bun simt
FortApache [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 18:40
+7/11
Care trebuiau puse in practica pana acum fara tot soiul de "referendumuri" pe Facebook....

Numai in Romania si in Rusia umbla ursii pe strazi ziua pe la tomberoane sau prin casele oamenilor :)))
Cei care nu mai puteți de grija urșilor
Foresta [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 18:42
+7/13
Luați-i acasă, culcați-vă cu ei în pat!
Super!
Vaka [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 22:37
0/0
Poate anul asta pot sa fac o tura rapida de Bucegi fara sa-mi fie frica ca ma intalnesc cu Mos Martin langa telecabina la tomberoanele de la Silva....
In Michigan, USA
John M. [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 7:18
0/0
se impusca periodic in jur 300,000 de caprioare si tuturor li se pare o actiune legala si necesara pentru controlul mediului. (carnea este cedata cantinelor pentru nevoiasi). Actiunea contra ursilor ar trece neobservata in America pentru ca cetatenii si-ar apara familiile si proprietatile cu armele lor, fara nicio aprobare. Asa ca, in Romania, primarul si politistul localitatii ar fi putut actiona pentru impuscarea ursului fara atata tam-tam si "adeverinta" de la vreun minister! Liderii locali ar trebui sa aiba initiativa si nu sa invoce impotenta (atat de familiara!) in fata birocratiei care a facut din Romania "estul ce trebuie dezvoltat".
comenteaza