1 € 1 USD 4,1382duminică 11 apr 2021
Versiune
Mobile
Solutia suedeza
Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 1:07
-1/17
A fost si ramane singura viabila pe termen lung. In plus, datorita faptului ca lumea are incredere in recomandari si le aplica, isi vad si de treaba, nu au pus economia pe butuci iar de revenit nici nu se pune problema intrucat nu au din ce anume sa isi revina - viata merge inainte.
daca stii
..13 [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 1:47
+1/3
Cu cine sa te faci preten totul devine mai usor si viata mai frumoasa...
Suedia a dat inapoi, si-a revizuit masurile
animatron [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 3:10
0/8
Asta e un fapt, sunt comunicate si decizii luate de guvernul Suediei dupa ce scapasera situatia de sub control bazandu-se la inceput doar pe "imunizarea de turma".

In raport cu Suedia, toate tarile scandinave vecine au reusit mai bine in criza pandemica, in context foarte asemanator ca fond genetic al populatiilor, ca nivel economic, ca mentalitate colectiva.

Comparatia Suediei cu Romania e una tipic provocatoare si prost facuta, ca de multe ori in presa noastra care vrea "scandal" si "click bait".

Denota si mentinerea unui "complex de inferioritate" care n-ar trebui vehiculat cu atata iresponsabilitate de jurnalisti.

Suedia, a carei frontiera terestra cu restul UE e deja filtrata de Danemarca, are o populatie de vreo doua ori mai mica decat Romania, un sistem medical mai bine pus la punct, comunitati mult mai izolate geografic, disciplina sociala mai mare, diaspora f redusa ca numar, fonduri publice mai mari pe locuitor, etc.

Guvernul suedez a crezut ca va scapa de criza economica, dar rezultatele nu sunt spectaculoase, pt ca totul e legat de economiile statelor UE afectate de criza mai dur decat Suedia.

Nu e ok sa omori mii de oameni doar pt un +1% la PIB, cred ca Romania a procedat mai bine decat Suedia, cu un mix de masuri care au salvat multi oameni in contextul sistemului medical romanesc si care ne-au ferit si economic (stam net mai bine la recuperare decat majoritatea tarilor UE).

Protectie individuala (masca, igiena, distantare), carantinare doar la nivel local daca e nevoie, campanii de vaccinare, comunicare si informare, investitii in infrastructura medicala.

In lunile urmatoare poate reusim sa avem aprobata si o unitate de productie de vaccinuri anti-coronavirus, ar fi extraordinar in plan strategic sa ne putem asigura pe viitor ca nu depindem total de importuri.
Comparatie de 2 lei
g_xulescu [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 5:02
+1/9
In primul rand trebuie sa faci referire si la populatia celor 2 tari, populatia Suediei este cam jumatate din cat mai are Romania. Observam ca la Suedezi numarul de infectari e aproape dublu fata de Ro daca ne raportam la populatie. Da...mortalitatea e mai mica la suedezi dar nu din cauza "libertatii de miscare" ci datorita sistemului sanitar net superior celui din Romania...comparam mere cu pere si ne credem jurnalisti...
Se compara mere cu pere
Ritzi Pitzi [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 7:06
-3/9
Suedia are jumatate din populatia Romaniei si doar 12% mai putine cazuri, deci infectarea a fost aproape dubla.

Rata de deces este aproximativ egala comparativ cu populatia, dar putem compara si sistemele de sanatate ?

Stilul Suediei a fost "scapa cine poate", dar nu cred ca vrea nimeni sa se sacrifice pe "altarul" natiunii lasandu-se infectat aleator prin nerespectarea niciunei reguli...
Comparatii imbecile
Bogart [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 7:24
0/10
Suedia are populatia pe jumatate fata de Romania, iar cele 2 sisteme medicale nu se compara. In plus relaxarea suedeza seamana destul de mult cu carantina romaneasca. Restaurante la 30% din capacitate, grupuri nu mai mici de 6 etc. E vorba de responsabilitatea cetateanului suedez si respectul pt ceilalti care nu se compara cu negationismul buluceala si nesimtirea din partea cealalta.
Suedia are 10 milioane de locuitori
Popcea [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 8:26
-2/10
Suedia are jumatate din numarul de locuitori ai Romaniei si numarul de decese e mai mare de jumatate. Deci raportat la populatie Romania sta mai bine la decese decat Suedia. Si asta in conditiile in care in Suedia spitalele sunt mult mai evoluate. Suedezii au testat intr-adevar mai mult decat noi, dar asta tine si de responsabilitatea populatiei. Mai e un aspect important: abordarea asta a Suediei nu putea fi pusa in aplicare la noi (sau in Italia, Franta, Spania) pentru ca oamenii aia chiar sunt responsabili pe cand noi, astia mai latini, suntem mai inconstienti. Suedezii nu au negat virusul ci s-au bazat pe responsabilitatea populatiei. Ori la noi doar o mica parte din populatie ar fi putut respecta distantarea si igiena fara sa sa li se impuna constrangeri.
Cehia
Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 9:31
+3/5
Are lockdown dur de luni de zile si tot 10 milioane. Pana acum are 25000 de morti. Deci comparam mere cu mere, morti cu morti si eficienta cu eficienta.
Cehia are tot 10 mil
Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 9:32
+3/5
Si 25000 de morti.
Si ce daca ?
Valtran [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 11:06
0/6
Traiesti in Cehia ?
Si , daca citesti articolul cu atentie, vei vedea ca nici economia Suediei nu sta pe roze si e firesc : daca ii merge rau celui cu care faci afaceri, o sa-ti mearga si tie rau...
comparam pere cu mere si iese
yotta [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 11:23
+2/6
o chisalita fabuloasa!
hai dle.,lasa-ne ca ne-ai bulibasit intelectul.��
Si totusi...
justin puscasu [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 12:35
+3/5
De o luna in Suedia numarul deceselor este sub 20 pe zi. La noi s-a dublat in ultima luna si a ajuns la peste 150 pe zi.
Si asta in conditiile in care numarul de infectari e comparabil.
Impresia mea este ca masurile de carantina nu sunt facute sa protejeze populatia ci sa previna iesirea gunoiului de sub pres in sistemul medical. Procentul "corect" de decese de Covid este cel de acum din Suedia. Ce e in plus - si nu-s deloc putini - sunt cei care mor cu zile datorita "protocoalelor" de tratament si a nesimtirii personalului medical.
N-a revizuit nimic...
justin puscasu [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 12:38
0/4
S-a votat doar faptul ca guvernul ar putea sa inaspreasca restrictiile, dar in practica totul a ramas la nivel de recomandare. Fara amenzi, fara panica, fara stiri apocaliptice pe toate canalele, fara postaci jalnici care se cearta intre ei pe forumuri.
Alta tara, alt popor
Ritzi Pitzi [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 13:25
+1/3
Fara restrictii, Cehia era decimata, dovada ca nu mai stiu ce sa faca pentru a reduce numarul de imbolnaviri.

Mi se pare mie, sau s-au adunat cam multi contra restrictiilor... ?

Infectare placuta !
Da!
Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 17:26
+2/2
Si am citit foarte atent.
Draga Rutza,
Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 17:47
+2/2
Boala se transmite de la om la om doar in cazul in care minim unul din ei e infectat si in cazul in care nu sunt respectate normele de preventie: masca, igiena si distantare fizica.

Astfel, daca aceste conditii nu sunt indeplinite nu ai cum sa ai propagarea bolii. De exemplu, doi oameni deja bolnavi nu se pot infecta unul pe altul. De asemenea doi oameni sanatosi nu se pot infecta.

Masurile trebuie sa se axeze tocmai pe limitarea aglomeratiilor. Daca nu se poate atunci trebuie sa fie recomandata purtarea mastii. Daca nu se poate (scoala de exemplu), atunci sa se faca teste.

ATAT. Iti amintesti ca un primar anul trecut a primit amenda ca iesise singur in parc cand era lumea obligata sa stea in case? Te intreb: cu ce anume amenda sau faptul ca a mers singur in parc au influentat rata imbolnavirilor sau cursul pandemiei?

Deci NU sunt impotriva masurilor si sunt PENTRU vaccinare. Masurile insa trebuie luate cu cap, nu la plezneala.
Pai, daca ai citit...
Valtran [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 18:03
-1/1
....si ai postat ce ai postat, inseamna ca mai e nevoie de o lectura.
Fiindca nu ai inteles.
Chiar asa...
Valtran [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 19:35
+2/2
....TOATE sistemele medicale din TOATE tarile care au impus restrictii au gunoi de ascuns sub pres ?
Numai daca tii neaparat sa fii tendentios nu vezi ca restrictiile au efecte, daca sunt respectate. Si chiar si in Romania, anul trecut.
Tu NU esti doctor ca sa spui care protocol e bun si care nu este. Prin urmare, ce crezi tu e egal cu zero atata timp cat incerci sa contrazici ceea ce spun medicii.
Iar in privinta modului in care acestia isi fac datoria - cand vei fi bolnav, stai acasa , nu te duce la spital, si cu asta, basta ! Pentru noi, ceilalti, sunt buni.
comenteaza