1 € 1 USD 4,1823duminică 25 iul 2021
Versiune
Mobile
ok
codrean [utilizator], Vineri, 19 iunie 2020, 9:19
-2/10
dar de cand e Romania in Balcani ?
Alt ziarist luat ca reper al istoriei Balcanilor
xolv [utilizator], Sâmbătă, 20 iunie 2020, 8:34
0/6
ok
De cand e lumea si Pamantul
Seby30 [utilizator], Luni, 22 iunie 2020, 4:19
0/8
Geografic doar Dobrogea face parte, dar aici e vorba de politica, nationalism si razboaie. Din pacate facem parte din lumea balcanica, fie ne place, fie nu...
Cultural
Seby30 [utilizator], Luni, 22 iunie 2020, 4:21
+3/9
regiunile extracarpatice sunt clar balcanice. Prin Balcani intelegand zonele controlate in trecut de Imperiul Otoman. In Transilvania si Banat influenta balcanica este mai mica dar ea exista, cultural aceste regiuni sunt mai apropiate de Europa Centrala
geografic
bancher [utilizator], Marţi, 23 iunie 2020, 9:41
+6/6
Seby30 are dreptate: Balcani inseamna teritoriile de la sud de Dunare, deci din Romania doar Dobrogea face parte. Bucurestiul si regiunile extracarpatice nu sunt situate in Balcani din punct de vedere geografic, dar ca mentalitati si obiceiuri sunt incluse.
Oricum, cei care au stricat trebuirile prin zona sunt cu siguranta turcii, daca nu erau acest nenorociti zona nu ar fi fost asa.
In 1918, in componenta Romaniei au intrat 2 teritorii noi: Ardealul si Dobrogea. Ardealul fusese sub administratie austriaca si era la nivel de dezvoltare occidental, cu cai ferate si uzinele de la Resita. Prin contrast Dobrogea nu avea nici drumuri, fiind o zona la nivel de Ev Mediu.
Asta au facut turcii din Balcani (cel mai nenorocit imperiu al istoriei).
Balcanism inseamna ceva
John M. [utilizator], Duminică, 28 iunie 2020, 9:34
+2/4
de genul "anything goes", lipsa de reguli stricte fie ele sociale sau morale, leadership dupa bunul plac al unor grupuri cu pretentii politice, dar de fapt ele fiind grupuri infractionale, lipsa legislatiei ferme anti-frauda si anti-coruptie, sau afirmatia unui avocat francez intr-un proces celebru al vremii la Bucuresti," Ce vreti dumneavoastra?! Suntem aici la portile Orientului unde totul e luat in deradere..." (ou tout e pris a la legere" ), delasare, lipsa de initiativa, "lenea ce n-a omorat pe nimeni", functionar public =omul cu "nu se poate", nepotism, spaga pentru orice, oportunism ieftin, orgolii nejustificate, prejudecati si superstitii in loc de cultura, smecheria in loc de stiinta, neliniste, nesiguranta, frica irationala de viitor si pretentii cat "casa poporului". Suna cunoscut?! Am ajuns la destinatie-suntem in Balcani...
Uite de cind
NoFive [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 15:30
+3/3
Muntenia si Moldova dintotdeauna de cind exista. Transilvania nu prea, pentru ca, spre deosebire de Muntenia si Moldova, nu a fost niciodata moneda de schimb in jocul din Balcani al Marilor Puteri (Imperiul Otoman, Rusia, Imperiul Habsburgic, Austria, Prusia, Franta, Anglia). Doar de cind face parte din Romania poate fi considerata, la pachet, ca facind parte din Balcani.
Indemn
NoFive [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 15:33
+1/3
Cititi cartea si veti primi raspuns la nedumeririle privind Romania, provinciile ei si Balcanii. Intreprindere grea, cartea e foarte densa, musteste de informatii despre absolut toate conflictele din Balcani de la 1800 incoace, ceea ce nu e de colea, insa merita efortul.
balcanii
codrean [utilizator], Luni, 3 august 2020, 17:19
+4/4
da, am facut efortul. A facut si autorul unul important; din pacate marcat de un subiectivism inacceptabil pentru cine vrea sa scrie Istorie !
Despre Romania lacunar, fara simpatie. Cand vorbeste de razboiul Ruso-Turc de la 1877-78 nici nu aminteste Romania ca participant !!! Ceva pe-acolo, la Pacea de la Berlin... Si la Al Doilea Razboi Balcanic, unde participarea Romaniei a fost decisiva pentru creionarea noilor granite in Balcani nu aminteste motivele intrarii Romaniei in razboi si consecintele acestei interventii. Oricum, o carte utila celor interesati de subiect.
Locul nostru
NoFive [utilizator], Marţi, 4 august 2020, 9:14
+2/6
Intr-o carte de istorie balcanica intinsa pe parcursul a 200 de ani, avind cam 730 de pagini, Romania este pomenita atit cit merita, in context si uneori in particular, dar nicidecum lacunar. Prea ni s-au spalat noua creierii de catre acei concetateni care ne-au scris manualele de istorie ce ne-au fost bagate cu tolcerul in memorie incepind cu clasele mici si virstele fragede. Romania nu e chiar buricul pamintului si nici macar al Balcanilor.
PARȚIAL GREȘIT
pointless man [utilizator], Joi, 13 august 2020, 12:09
0/0
Dobrogea NU a intrat în componența României în 1918. Deși mult înapoiată, pe teritoriul ei a fost construită o cale ferată (Cernavodă-Constanța) ÎNAINTE de ”faimoasa” București-Giurgiu (de către un consorțiu britanic angajat de turci).
comenteaza