1 € 1 USD 4,3869luni 29 nov 2021
Versiune
Mobile
Deci boanghenii le-au și fixat viitorul secuilor.
prec [utilizator], Vineri, 12 iulie 2019, 17:02
+3/11
În agricultură cu ei. Așa ne fixaseră și nouă rușii „specializarea”, noroc cu Ceaușescu care nu prea a fost de acord cu ei. Ajunsesem să fabricăm de la bolduri la avioane și elicoptere. N-a fost rău pentru o țară de opincari.
Cât despre unguri, nu-mi convine dar trebuie admirați.
Ținut Secuiesc?
Furnicuta [utilizator], Vineri, 12 iulie 2019, 17:40
+2/16
Care Ținut Secuiesc? Și voi, Hotnews, mergeți pe găselnița asta?
Köszönöm szépen!
ZaR [utilizator], Vineri, 12 iulie 2019, 17:47
+3/13
Cu siguranta Dancila se bucura de incasarile suplimentare la bugetul de stat ce vor urma acestor proiecte.

Sincer acum insa, nu putem sa fim orbi si sa nu vedem ce se intampla de fapt: eu n-am gasit pe harta Romaniei sau in istoria principatelor romane nici un tinut cu acest nume...
Ce vemuri ....
fdaniel [utilizator], Vineri, 12 iulie 2019, 17:48
-2/12
Da dom´le, ce tari am fost...
Boldurile alea de fier necălit de trebuia să faci întâi o gaură cu ceva și apoi să bagi boldul, avioanele acelea BAC (după licență, nu uitați) care aveau interzis la zbor în afara țării, chibritele care nu se aprindeau, hărtia igienică cu găuri, cărbunele unde tona se vindea cu 1000 de lei și costa 4000 extracția, cimentul... of cimentul, de-l vedeai de la kilometri distanță pentru că totul părea nins în jurș de Copșa Mică nu mai zic... uleiul de rapiță (sănătos) pus în sticle de bere și invers ... uleiul de motor cu niște căpăcele de 3 mm care-ți curgea în portbagajul mândriei naționale Dacia (și aceasta după licență, să nu uităm).... vaci care dădeau producții record de 5 litri ... producții record culese de armată și elevi... muncitorimea noastră care dispărea ca prin minune când era vremea cositului (erau pontați, totuși), cuțitele/tirbușoanele și orice alte prostii făcute în timpul serviciului la strung din cel mai bun inox (că doar e gratis) ... da, dom'le, ce vremuri

Mare economie, mare trecut, măreț viitor ... prostie cât cuprinde.
...si noi?
Dreiu [utilizator], Vineri, 12 iulie 2019, 18:16
+6/8
Romania era inteleapta daca investea masiv in dezvoltarea si "deschiderea" zonei.
Cu retorica de la Buda si cu astfel de exemple, cit de mici, nu suntem noi cistigatorii.
Nu ma incinta faptul ca ungurii investesc in Ro, dar asta denota o viziune matura si un pas stoic spre crearea unor ancore puternice in zona, pe care daca romanii le vor ignora, vor avea numai de pierdut pe termen lung.
Țări
fdaniel [utilizator], Vineri, 12 iulie 2019, 20:42
-2/12
Țara Hațegului unde stau hațeganii, Țara Făgărașului unde stau făgărășenii, Țara Oașului unde stau oșenii, Țara Zarandului unde stau moții...

Probabil în Ținutul Secuiesc stau secuii.

Restul e patrriotism rromânesc verde: din ăla cu vopsit bănci în tricolor și apoi mers la buda din fundul curții. Aș fi preferat să ne preocupăm întâi de buzi și apoi de bănci.

Și nu, nu sunt ungur.
Numai ca
Kepler [utilizator], Sâmbătă, 13 iulie 2019, 1:39
+3/9
toate acele denumiri sint geografice, in timp ce tinutul secuilor este o denumire etnica, iar Romania este un stat unitar.
In plus, nu sint denumiri oficiale, asa cum sint cele ale judetelor actuale ale Romaniei.
da fă danielo
miculescu-rucar [utilizator], Sâmbătă, 13 iulie 2019, 3:30
+5/9
-cimentul, da cimentul ala din care s-au facut barajele hidrocentralelor care-ti furnizeaza tie electricitate sa-ti mearaga tastatura sa injuri Romani si romanii!
-ulei de rapita zici, da ulei de rapita mananc si acum intr-o tara super dezvoltata si nu numai eu, ci o intreaga natiune!
-mandria nationala Dacia a carat milioane de romani timp de zeci de ani si reproiectata ii cara si acum si nu numai pe romani
-cu laptele ala produs de vacile recordiste, au fost hraniti milioane de copii romani-btw, mai tii minte cand puneam sticlele goale cu moneda de trei lei in naveta si luam o sticla plina?
-de rombac 1-11 vorbesti, da eu am calatorit cu aceasta aeronava la paris si nu i s-a interzis nici zborul nici aterizarea pe si de pe aeroportul cdg
-in rest, fda, esti plin de ura fata de romani si Romania!
Pai asta e problema
Anges [utilizator], Sâmbătă, 13 iulie 2019, 8:06
+5/7
Ca in asa-zisul Tinut Secuiesc nu stau secuii. La ultimul recensamant doar cateva sute s-au declarat secui, restul fiind unguri.
E doar o incercare de enclavizare/segregare a unei zone pentru a asigura bazin electoral UDMRului, care stim cu totii ce contributie nociva a avut in politica romaneasca prin aliantele si santajele facute.
Sa fim seriosi, in sec 21 intr-un stat UE existenta unui partid pe criterii etnice nu se mai justifica; exista deja un cadru legal si institutii solide pentru protectia minoritatilor.
Asa ca pana una alta, tu ar trebui sa vezi dincolo de nationalismul ieftin si sa intelegi cat rau fac tarii/comunitatii tale asemenea actiuni.
Nu a existat niciodata
Anarb [utilizator], Sâmbătă, 13 iulie 2019, 8:24
+5/7
E foarte simplu sa vezi impartirea administrativ-teritoriala in comitatele austro-ungare. Iar inainte in Principatul Transilvaniei la fel, De ce nu au dat ungurii autonomie in timpul dualismul, pana la 1918, daca erau lucrurile asa clare l-as intreba pe dl. Orban Viktor!?
A, ca din sec 12 de cand au fost colonizati aici in regiune au existat secuii, e o alta discutie. Ei au avut insa autonomie doar in a se administra si judeca pe ei insisi, de unde si denumirea organizarii lor de scaune secuiesti (sedes judiciaria = scaun de judecata).
Intrebarea e insa daca ei nu au fost demult asimilati de unguri (care au incercat asta fara succes si cu romanii) si acum se revendica un tinut in numele unui grup etnic aproape inexistent.
comenteaza