Oamenii cu un IQ ridicat nu cred in Dumnezeu - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3946marţi 07 dec 2021

Oamenii cu un IQ ridicat nu cred in Dumnezeu

de A.M. Vineri, 13 iunie 2008, 12:36
- a A+
Imagine
Oamenii considerati a fi mai inteligenti decat media sunt mai inclinati catre ateism, afirma rezultatele unui studiu recent. In ultimul secol s-a observat o scadere a credintei religioase, in acelasi timp in care a crescut nivelul inteligentei medii. Cele doua ar avea legatura directa una cu cealalta, cred cercetatorii.


Richard Lynn, care preda psihologie la Universitatea Ulster, sustine ca mult mai multi membri ai "elitei intelectuale" se considera atei, comparativ cu oamenii "de rand". Lynn a mai starnit controverse si in trecut, realizand studii prin care sa dovedeasca faptul ca inteligenta ar fi influentata de rasa sau sex.

Un studiu realizat printre membrii Societatii Regale a aratat ca doar 3,3% cred in Dumnezeu - asta, in conditiile in care 68,5% din populatia britanica se declara credincioasa. Un alt sondaj, realizat in anii '90, a aratat ca doar 7% dintre membrii Academiei Americane de Stiinte cred in Dumnezeu.

Profesorul Lynn spune ca majoritatea copiilor din clasele primare cred in Dumnezeu dar, pe masura ce cresc si devin mai inteligenti, multi incep sa aiba indoieli. "De ce persoanele care au invatat mai mult trebuie sa creada in Dumnezeu mai putin decat restul populatiei? Cred ca este pur si simplu vorba de IQ. Cei care au terminat un master sau un doctorat au un IQ mai mare decat ceilalti. Mai multe studii au demonstrat ca cei care au un IQ ridicat tind sa nu creada in Dumnezeu", a spus Lynn.

Pe masura ce oamenii au devenit tot mai inteligenti, credinta religioasa a scazut, in secolul 20, in 137 de tari dezvoltate. Pe de alta parte, profesorul Gordon Lynch, director al Centrului pentru studierea Religiei si a Societatii Contemporane, situat in Londra, spune ca nu ar trebui luati in calcul factorii sociali, economici sau istorici, arata The Telegraph .

"A alatura, in acest mod, credinta religioasa si inteligenta ar putea fi un lucru periculos, pentru ca arata religia ca fiind doar o credinta primitiva. Noi studiem insa multiplele aspecte ale religiei si culturii", a spus Lynch.

Dr Alistair McFadyen, conferentiar in Teologie Crestina la Universitatea Leeds, crede ca aceasta concluzie contine o "usoara tenta de imperialism cultural tipic Vestului, precum si un sentiment antireligios".

"Este foarte greu sa realizezi niste experimente concrete care sa explice relatia cauzala dintre IQ si credinta in Dumnezeu. Cu toate acestea, exista dovezi din alte domenii care arata ca nivelul ridicat al inteligentei este asociat cu o capacitate - sau poate chiar dorinta - de a pune la indoiala tot ce e in jur si de a rasturna ideile inradacinate in gandirea generala", a spus David Hardman, conferentiar la Universitatea Metropolitan din Londra.

Tu ce crezi, are legatura credinta cu inteligenta? Se reduc una pe alta la tacere sau un om poate sa fie si foarte inteligent, dar sa si creada in Dumnezeu?


22101 afisariesti foarte neinformat
Legenda Urbana [anonim], Vineri, 13 iunie 2008, 15:40
+9/11
Foarte frumos basmul pe care l-ai adus in discutie, pacat ca este doar o legenda urbana, atribuita in mod fals lui Albert Einstein si nu un fapt :). Google it :)
te supara adevarul?
Iulian [anonim], Vineri, 13 iunie 2008, 13:54
+8/14
Exemplele tale nu demonstreaza contrariul dupa cum insinuezi. Ele sunt doar exceptii. Regula e data de marea majoritate a persoanelor incadrate intr-o anumita categorie :)

Prestigioasa revista Nature face periodic sondaje pe aceasta tema in randul celor mai mari oameni de stiinta din America de Nord. Sondajele acopera cateva decenii si toate arata acelasi lucru: oamenii de stiinta de calibru si religiosi pe deasupra sunt sub 10% din total si in scadere. Ateii si agnosticii: 90-95%.

Cat priveste exemplele tale: Newton poate fi considerat un om religios dar, asta nu l-a impiedicat sa nu fie de acord cu ideea de Sfanta Treime, care in opinia lui contrazicea "Eu sunt Domnul D-zeul tau ... sa nu ai alti Dumnezei in afara de mine". Iti recomand sa citesti memoriile sale, sunt multe chestii interesante pe acolo.

I-ai adus in discutie pe Boyle si Newton, ce zici de Einstein (agnostic dupa propriile declaratii) sau Tesla (nici el din randul credinciosilor, desi spre sfarsitul vietii a afirmat ca daca ar fi fost sa urmeze vreo religiei, ar fi ales budismul). Daca exemplele de mai sus nu te conving, vezi ca e pe wikipedia o lista cu castigatorii premiilor Nobel in stiinta. Doar o mica parte din ei pot fi incadrati la credinciosi.
inca 416 comentarii comenteaza