Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-Covid aprobate de UE în fața variantei Omicron ? Răspunsurile de la Pfizer, Moderna, AstraZeneca și JJ - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3142marţi 18 ian 2022

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-Covid aprobate de UE în fața variantei Omicron ? Răspunsurile de la Pfizer, Moderna, AstraZeneca și JJ

de S.J. Marţi, 7 decembrie 2021, 17:08
- a A+
Imagine
Pe măsură ce noi infecții cu varianta Omicron a coronavirusului continuă să se răspândească în întreaga lume, oficialii responsabili de sănătatea publică au două mari întrebări: cât de periculoasă este aceasta și cât de eficace sunt vaccinurile anti-Covid pe care le avem în prezent împotriva ei?, scrie CBS News .


Sunt actualele vaccinuri anti-Covid autorizate în Uniunea Europeană eficace în fața noii variante? Pentru moment nimeni nu știe cu adevărat răspunsul.

Însă directorii companiilor Pfizer și Moderna s-au exprimat asupra subiectului, la fel ca și cercetători care au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor Johnson & Johnson și AstraZeneca.

Unii spun că un nou vaccin modificat pentru varianta Omicron este inevitabil întrucât aceasta poate suferi prea multe mutații. Alții afirmă că deocamdată nu avem suficiente date pentru a fi siguri de acest lucru.

Uite ce au declarat oficialii și cercetătorii companiilor ale căror vaccinuri au fost aprobate în Uniunea Europeană despre eficacitatea acestora în fața variantei Omicron:

Pfizer


Cercetătorii de la Pfizer și BioNTech, partenerul său german, analizează în prezent eficacitatea împotriva variantei Omicron a vaccinului anti-Covid pe care l-au dezvoltat, primul aprobat în Uniunea Europeană.

Pfizer a dezvoltat de asemenea și o pilulă anti-Covid, afirmând că aceasta, numită Paxlovid , oprește transmiterea coronavirusului în interiorul organismului prin folosirea unui nou compus care se poate atașa de o enzimă a SARS-CoV-2, blocând replicarea virusului în interiorul celulelor infectate.

CEO-ul Pfizer Albert Bourla a declarat săptămâna trecută că este încrezător că Paxlovid este eficace împotriva variantei Omicron.

Pfizer a anunțat că ar putea produce un vaccin modificat pentru varianta Omicron în "aproximativ 100 de zile".

Moderna


Dr. Stephen Hoge, președintele Moderna, a afirmat că există o probabilitate bună ca actualele vaccinuri anti-Covid să nu fie la fel de eficace împotriva variantei Omicron.

"Cred că există un risc real să vedem o scădere a eficacității vaccinurilor", a declarat acesta duminică.

Comentariul său este similar cu unele făcute de Stéphane Bancel, CEO-ul Moderna, săptămâna trecută. Acesta declarase că va exista "o scădere semnificativă" a eficacității împotriva variantei Omicron.

Dr. Paul Burton, directorul medical al companiei farmaceutice, a afirmat la rândul său că Moderna va avea nevoie de trei luni pentru a produce un vaccin specific pentru varianta Omicron.

Johnson & Johnson


Alex Gorsky, CEO-ul J&J (Janssen), a fost relativ tăcut după apariția noii variante din Africa de Sud și despre modul în care vaccinul dezvoltat de compania sa, singurul administrat într-o singură doză în schema inițială, îi va putea face față.

Dr. Mathai Mammen, directorul diviziei de cercetare și dezvoltare a J&J, a afirmat că apariția variantei Omicron le-a arătat companiilor farmaceutice că trebuie să monitorizeze și testeze în continuare pentru apariția de noi variante ale SARS-CoV-2.

Mammen a mai spus că în prezent J&J își testează vaccinul anti-Covid pentru a vedea dacă este eficace împotriva noii variante.

"În paralel, am început să proiectăm și dezvoltăm un nou vaccin împotriva Omicron și vom avansa rapid în faza de studii clinice dacă va fi nevoie", a adăugat Mammen, fără a oferi o fereastră de timp pentru acest lucru.

AstraZeneca


Pascal Soriot, CEO-ul companiei anglo-suedeze, nu a vorbit mult în public despre noua variantă sau dacă AstraZeneca va dezvolta un nou vaccin împotriva sa.

Însă profesoara Sarah Gilbert de la Universitatea Oxford, cercetătoare care a lucrat la dezvoltarea vaccinului britanic, a avertizat că indiferent de vaccinurile anti-Covid despre care discutăm, ele probabil nu vor fi avea o eficacitate bună împotriva variantei Omicron.

"Ar trebui să fim precauți până când vom ști mai multe și să luăm măsuri de încetinire a răspândirii acestei noi variante", a declarat ea luni pentru BBC .

Citește și:


13821 de afisariStai asa
imi_pasa_de_romania [utilizator], Marţi, 7 decembrie 2021, 19:23
+5/11
Nici la prima mutatie, nici la Delta nu au fost decese imediat. intre timp tarile civilizate au mai prins experienta cu tratarea pandemiei si lumea a devenit mai precauta. Momentan e tinuta sub control mutatia asta.

Stai sa vina la noi si la fratii "daco-bulgari". Vedem atunci cat de inofensiv e.

Sa fie clar: nu zic ca nu e mai usor sau ca e mai usor. Spun ca experti adevarati in domeniu au rezerve in a declara ceva categoric 100% tocmai pentru ca nu sunt inca multe date, pentru ca asa se face. Cand auziti "experti" care nu-s pe domeniu ce va explica cu o certitudine imbatabila despre vaccinuri sau cat de letala e mutatia asta, cand cei pe domeniu nu se baga inca, eu zic sa fiti mai precauti cu ce credeti.

In doua luni sau trei se va vedea si tot atunci vor incepe si testele cu tratamentele noi ce vor aparea posibil. Nu sunt expert sau clarvazator, dar asa a fost si in 2020. Logica si ratiunea sunt suficiente ca sa extrapolezi niste idei si sa tragi concluzii evidente. Nici expertii nu sustin altceva.
Zau?
Kroko Dilu [utilizator], Miercuri, 8 decembrie 2021, 8:35
+5/5
Nu cred ca simpatizantii AUR sau PSD se plimba in cancedii sau in interes de serviciu.Doar cei vaccinati se suie in avion,se poate si altfel?
Referitor la gravitatea cazurilor s-au facut destule declaratii oficiale,ieri erau in jur de 300 cu varianta Omicron,toti fara forme grave.
https://www.euronews.com/next/2021/12/06/omicron-in-europe-which-countries-have-detected-cases-of-the-new-covid-variant
inca 10 comentarii comenteaza