​VIDEO Mii de manifestanţi au blocat şosele în Serbia, într-un nou protest antiguvernamental - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3575joi 20 ian 2022

​VIDEO Mii de manifestanţi au blocat şosele în Serbia, într-un nou protest antiguvernamental

de Redactia Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 20:55
- a A+
Imagine
Mii de manifestanţi au blocat sâmbătă în Serbia şosele, autostrăzi şi artere urbane, într-un nou protest antiguvernamental şi împotriva unui proiect al companiei anglo-australiene Rio Tinto de exploatare a unei mine de litiu, relatează agenţiile Reuters şi EFE.


Manifestaţiile antiguvernamentale şi cu revendicări ecologiste au loc pentru a doua sâmbătă consecutiv, dar acum demonstranţii au fost mai numeroşi.


O lege adoptată recent deschide calea exproprierii de terenuri pentru proiecte de interes public, activiştii ecologişti considerând că astfel va fi accelerat proiectul dăunător pentru mediu al companiei Rio Tinto de a deschide în vestul Serbiei o mină pentru extracţia litiului, un mineral esenţial fabricării bateriilor pentru autoturismele electrice.

Numeroşi manifestanţi s-au adunat pe principalul pod al capitalei Belgrad, cântând "Rio Tinto, pleacă de pe râul Drina!'' şi purtând lozinci cu mesaje precum ''Stop investitorilor, salvaţi natura!'' sau ''Pentru pământ, apă şi aer''.

Compania anglo-australiană a promis că va respecta toate standardele de mediu sârbe şi europene, dar ecologiştii susţin că proiectul minei de litiu în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari va polua ireversibil terenurile şi resursele de apă potabilă în zonă.

Protestul de sâmbătă este o bătaie de cap pentru Partidul Progresist al preşedintelui Aleksandar Vucic înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale de anul viitor, acesta având şi o componentă politică; manifestanţii au acuzat politica autoritară a guvernului şi au criticat o lege care elimină cvorumul de 50% plus unu pentru validarea referendumurilor. (Sursa: Agerpres)


2822 de afisarie ca si cum
AMDATi [utilizator], Duminică, 5 decembrie 2021, 6:33
+5/5
eu gasesc aur in curte si chem vecinul sa mi-l scoata, ca eu nu ma pricep/mi-e lene. Si facem 50-50, in loc sa pun osul la treaba si sa iau eu tot.
E o Rosia Montana 2
teo4ro [utilizator], Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 22:07
+4/8
Chestia asta e Rosia Montana 2.0. Vin aia exploateaza, si lasa dezastru in urma lor, in timp ce statul ramane si cu poluarea si fara nici un sfant, ca ii sparlesc politicienii corupti.
inca 3 comentarii comenteaza