Gazprom nu se grăbeşte să obţină aprobările pentru Nord Stream 2, în contextul preţurilor ridicate la gaze naturale - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3575joi 20 ian 2022

Gazprom nu se grăbeşte să obţină aprobările pentru Nord Stream 2, în contextul preţurilor ridicate la gaze naturale

de V.M. Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 18:15
- a A+
Imagine
Profitul record înregistrat de Gazprom în trimestrul al treilea al acestui an, ca urmare a preţurilor ridicate la gaze de pe piaţa europeană, înseamnă că grupul rus nu va începe să pompeze gaze prin conducta Nord Stream 2 până când nu va obţine autorizaţiile necesare şi nici nu va presa Germania să urgenteze procesul de autorizare, au declarat pentru Reuters două surse apropiate acestui dosar, potrivit Agerpres .


Pomparea de gaze în conducta Nord Stream 2 fără aprobarea autorităţilor germane ar declanşa o amendă modestă, însă, având în vedere că în Germania are loc în prezent o tranziţie de putere, iar relaţiile Rusiei cu Occidentul sunt deja tensionate, Gazprom este mulţumit să aştepte, susţine una dintre sursele citate de Reuters.

"Nu vrem să obţinem o aprobare rapidă pentru gazoduct. Acum mingea este în terenul Germaniei", a dezvăluit sursa sub protecţia anonimatului.

Aceeaşi sursă a adăugat că Gazprom, cel mai mare contributor la bugetul Rusiei, şi Kremlinul vor să vadă cum vor evolua relaţiile cu noul Guvern de la Berlin, după plecarea Angelei Merkel, care a susţinut proiectul Nord Stream 2.

Cea de-a doua sursă citată de Reuters a spus că şefii de la Gazprom sunt mulţumiţi de situaţia actuală şi se aşteaptă ca şi anul viitor să existe un deficit de aprovizionare pe piaţa gazelor, ceea ce va menţine preţurile la un nivel ridicat.


Rusia se foloseşte de preţurile mari la gaze ca un instrument de presiune în disputa Nord Stream 2Preţurile ridicate la electricitate au forţat unele industrii să îşi reducă producţia, iar consumatorii europeni plătesc mai mult pentru a-şi încălzi casele, ceea ce creşte presiunile inflaţioniste.

Gazprom, companie care asigură 35% din necesarul de gaze naturale al Europei, susţine că îşi îndeplineşte toate angajamentele contractuale, lucru confirmat de principalii săi clienţi europeni. Însă, unii politicieni europeni, presaţi de consumatorii nemultumiţi de facturile mari la încălzire, susţin că Rusia ar putea să-şi majoreze livrările şi se foloseşte de preţurile mari la gaze ca un instrument de presiune în disputa pe tema proiectului Nord Stream 2.

Gazprom a raportat recent un profit net record de 581,8 miliarde ruble (7,8 miliarde de dolari) în trimestrul al treilea al acestui an
şi se aşteaptă la rezultate superioare în lunile care vor veni.

La începutul lunii septembrie, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 , care este compus din două linii separate ce pot transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Ulterior, prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu aşa-numitul "gaz tehnic", în aşteptarea aprobărilor necesare din partea autorităţilor germane pentru a putea începe să vândă gaze naturale Europei.

Însă, în luna noiembrie, autoritatea germană de reglementare a anunţat că a decis să suspende procesul de autorizare a conductei Nord Stream 2, deoarece grupul cu sediul în Elveţia care stă în spatele acestui proiect (Nord Stream 2 AG) trebuie să înfiinţeze o companie în conformitate cu legislaţia germană pentru a putea obţine o autorizaţie de funcţionare.

Suspendarea ar putea amâna data la care conducta Nord Stream 2 va deveni operaţională până în luna martie a anului următor, au declarat sursele citate de Reuters.


2011 afisarirealitatea care ne umileste...
minus [utilizator], Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 19:59
+2/6
Cred ca ne-a intrat in cap ideea fixa ca Rusia trebuie sa faca ce vrea Europa, iar Rusiei i-a intrat in cap ideea fixa sa isi bata joc de neputinta europenilor de a fi flexibili in scopurile lor. Poate imi explica cineva... in toata povestea asta de ce s-ar grabi Rusia? Ca vine iarna si nu au unde sa-si vanda gazele? Tot felul de analisti si-au batut joc de Rusia cea dependenta de resurse minerale si acum Rusia are datoria morala sa faca rapid ce vrea Europa care are nevoie de gaze?

Zau, ma uimeste logica lumii in care traiesc! Nu ca as admira dreptul Rusiei de a face ce vrea in treaba asta (desi nu vad ce ii poate impiedica) dar prostia Europei pare incomensurabila. Cred ca asta este viitorul razboiului hibrid: tâmpesti inamicul pana moare de neputinta.
comenteaza