Premieră în România: Un transportator din Bihor a învins ANAF în instanță pe problema diurnei. Fiscul voia 5,8 milioane lei - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3575joi 20 ian 2022

Premieră în România: Un transportator din Bihor a învins ANAF în instanță pe problema diurnei. Fiscul voia 5,8 milioane lei

de F.B. Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 9:40
- a A+
Imagine
Un transportator din Bihor a obținut în instanță anularea unei decizii a ANAF de impozitare retroactivă a diurnelor acordate șoferilor plecați în curse internaționale, scrie Bihorjust.ro . Fiscul obligase compania Vimatra să achite peste 5,8 milioane de lei drept impozit pentru diurnele plătite timp de trei ani.


În timp ce firma considerase acești bani în afara salariului, deci neimpozabili, ANAF i-a socotit ca făcând parte din venitul salarial. După doi ani de procese, societatea a obținut o hotărâre definitivă de anulare a deciziei de impunere.

Decizia de impunere a fost atacată în justiție pe două căi. Primul proces a fost deschis în 2018, la Curtea de Apel Oradea, pentru suspendarea executării silite a deciziei.

"A fost nevoie să facem asta pentru că legislația spune că ANAF poate să înceapă executarea imediat, nu trebuie să aștepte să se ajungă la instanță", a explicat, pentru BihorJust, Alexandru Nicula, juristul firmei.

Potrivit acestuia: Din câte știm noi, este prima hotărâre din țară în care Înalta Curte de Casație și Justiție arată că diurna nu face parte din salariu.

"Trebuie să știe toate firmele de transport că se poate câștiga un proces în cazul deciziilor de impunere pentru diurne, dar în anumite condiții – adică actele să fie bine întocmite, iar managementul să fie implicat și pe partea juridică", a spus el.

Citește mai departe pe Bihorjust.ro .

HotNews.ro a scris în decursul acestui an despre faptul că ANAF a reîncadrat diurna ca venit salariat și a început să se uite pe ultimii 5 ani la transportatori, lucru anormal spus clar chiar de Camera Consultanților Fiscali . Transportatorii chiar au protestat pe această temă în fața Guvernului. Între timp, în Parlament se află un proiect de lege care prevede amnistie și corectarea acestei situații pentru a nu se mai repeta.


11243 de afisariRog completati caracterizarea anaf-ului
bubalacap [utilizator], Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 9:50
+18/18
ANAF, un colos institutional plin de rude intre ele sau ale politicienilor, politistilor, magistratilor, etc., în care doar 50% muncesc cu adevarat si care re-interpreteaza legea retroactiv si in mod propriu, cu sprijinul sistemului juridic.
Este curios faptul ca acest transportator a castigat, probabil ca magistratii vor avea de suferit.
de la cei
nahir [utilizator], Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 17:15
+8/10
care muncesc și aduc plus valoare, ANAF ia cu japca, de la cei care fură, abia dacă le zgărie un pic averile colosale obținute prin furt (vezi cazul lui felix varanu voiculescu).
comenteaza