JO de iarnă de la Beijing: Australia ia în considerare un boicot diplomatic - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3767sâmbătă 04 dec 2021

JO de iarnă de la Beijing: Australia ia în considerare un boicot diplomatic

de Silviu Dumitru Joi, 25 noiembrie 2021, 8:31
- a A+
Imagine
​După SUA și Marea Britanie, și Australia ia în considerare să nu trimită niciun oficial guvernamental la Jocurile Olimpice de iarnă care vor avea loc la Beijing anul viitor, pe fondul solicitărilor tot mai numeroase din partea parlamentarilor pentru un boicot diplomatic oficial, informează Reuters, care citează un articol apărut joi în Sydney Morning Herald.


Politicieni australieni din coaliţia de guvernământ liberal-naţională şi din partea Partidului Laburist de opoziţie îndeamnă guvernul federal să boicoteze Jocurile Olimpice care vor avea loc în China în luna februarie, a relatat ziarul fără a cita o sursă.

Un boicot diplomatic ar presupune absenţa unei delegaţii alcătuite din oficiali, dar ar permite participarea sportivilor, scrie Agerpres .

Preşedintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că Statele Unite iau în considerare un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice în semn de protest faţă de politica Chinei în domeniul drepturilor omului, în special în ceea ce priveşte tratamentul acordat minorităţilor musulmane.

Marea Britanie nu a luat încă o decizie cu privire la cine va reprezenta guvernul la Jocurile Olimpice, dar prim-ministrul Boris Johnson nu susţine ideea de boicotare.

Guvernul australian aşteaptă decizia administraţiei Biden înainte de a recurge la un boicot diplomatic, se arată în articolul publicat de Sydney Morning Herald.

Atât Statele Unite cât şi Marea Britanie sunt aliaţi apropiaţi ai Australiei, ţări care au format în septembrie un parteneriat de securitate pentru a ajuta Canberra să construiască submarine nucleare. Acest acord trilateral nu a fost pe placul Chinei, cea mai mare putere în ascensiune din regiunea indo-pacifică.

Relaţia Australiei cu China, cel mai mare partener comercial al său, s-a înrăutăţit după ce Canberra a interzis participarea companiei Huawei la construirea reţelei 5G în 2018 şi a cerut o anchetă independentă privind originea pandemiei de COVID-19. Beijingul a ripostat impunând tarife la mai multe mărfuri australiene.


591 de afisarizici tu ?
Vic_Tor [utilizator], Joi, 25 noiembrie 2021, 9:23
+1/1
sigur ca nu conteaza, au echipe la mai bine de jumatate din probe/sporturi si iau cateva medalii la fiecare editie. fix ca si Romania
mare branza
Wheelwright [utilizator], Joi, 25 noiembrie 2021, 8:57
-1/3
Australia e ca si Romania la Jocurile de iarna, nu conteaza, dar macar ei au scuza ca nu au iarna adevarata.
comenteaza