Primii pași pentru interconectarea bazelor de date din administrația publică: Locuitorii din Sectorul 6 ar putea obține online certificatele fiscale - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3767sâmbătă 04 dec 2021

Primii pași pentru interconectarea bazelor de date din administrația publică: Locuitorii din Sectorul 6 ar putea obține online certificatele fiscale

de Adrian Vasilache Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:12
- a A+
Imagine
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a anunțat miercuri lansarea primului proiect IT menit să interconecteze bazele de date ale administrației publice. Denumit pompos "Sistemul Național de Interoperabilitate (SNI)", platforma IT poate fi accesată de instituțiile interconectate în sistem, la acest moment fiind doar două: Direcția de taxe și impozite Sector 6 și Uniunea Națională a Notarilor Publici. Rezultatul: locuitorii din acest Sector ar putea obține online certificatele fiscale.


Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a anunțat miercuri lansarea Sistemului Național de Interoperabilitate (SNI), platforma care va interconecta, pentru prima dată, bazele de date ale administrației publice din România. SNI poate fi accesat de instituțiile interconectate în sistem, fiecare având un modul specific de acces. Cetățenii pot accesa SNI la adresa https://cetatean.gov.ro.

  • "Interoperabilitatea este baza infrastructurii digitale a României și temelia administrației publice de nivel european. Astăzi, am lansat pentru cetățeni primul flux de interoperabilitate din România, primul pod pe care ADR l-a contruit pentru interconectarea sistemelor informatice insulare ale sectorului public. Prin acest prim flux, am interconectat bazele de date ale Direcției Locale de Taxe și Impozite a Sectorului 6 din București și ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. În continuare, obiectivul nostru este de facilita accesarea bazelor de date din sectorul public printr-o singură interfață.
  • Pe parcursul anului trecut, 12 milioane de certificate de atestare fiscală au fost solicitate în toată țara. În acest prim flux, platforma SNI va genera, la cerere, certificatele de atestare fiscală. Înainte de a fi digitalizat, fluxul obținerii documentelor a fost optimizat prin înlăturarea factorului uman, asigurându-se un proces automatizat, rapid și sigur. Prin extinderea și utilizarea acestei soluții digitale, toți românii vor fi scutiți de deplasarea către direcțiile de taxe și impozite locale pentru obținerea certificatului de atestare fiscală necesar înstrăinării bunurilor", a precizat președintele ADR, Octavian Oprea.

Cetățenii au nevoie de semnătură electronică pentru a solicita și obține documentele online

SNI conține și o componentă de autentificare și autorizare a părților. Cetățenii sunt identificați și autorizați prin semnătura electronică în procesul de solicitare, respectiv generare a datelor și documentelor. De asemenea, notarii publici au acces la sistem și vor putea verifica, în perioada următoare, certificatul de atestare fiscală când cetățenii se prezintă în fața lor pentru a încheia contractele de vânzare-cumpărare.


Sistemul Național de Interoperabilitate este prima platformă online realizată integral de către experții IT ai Autorității pentru Digitalizarea României, cu sprijinul companiilor Modex și Integrisoft. SNI își propune sa fie baza tehnică a procesului de digitalizare, prin deblocarea accesului la datele din sistemele informatice guvernamentale.

Scopul SNI este de a interconecta sistemele informatice ale administrației publice de la nivel local și central, precum și datele asociate acestor sisteme, într-un mod în care datele pot fi partajate între părți, indiferent de tehnologia folosită în construcția sistemelor și indiferent de tipul bazelor de date folosite.

Accesul la datele partajate prin SNI se face exclusiv prin conectori de tip API. API este un acronim al Application Programming Interface, concept care desemnează instrumente software ce permit mai multor aplicații sau sisteme informatice să comunice și să schimbe date între ele.


3330 de afisariSoluția
Nyk1 [utilizator], Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:51
+3/5
Select * From tabel1
Full Join tabel2 On tabel1.id = tabel2.id

Și gata, bazele de date sunt interconectate, le aveți pe amândouă într-un singur tabel!

Puteți să mă plătiți acum, nu cer mult, doar 10.000 EUR pentru această soluție ingenioasă.
CI cu cip
Timbuku [utilizator], Miercuri, 24 noiembrie 2021, 21:57
+3/3
Cred ca sunt mai multe pachete de tigari.

Problema mea nu este neaparat costul anual (desi ma enerveaza ca un CI este valabil 10 ani, dar eu trebuie sa-mi iau certificat din 3 in 3 ani), ci faptul ca statul roman face treburile pe jumatate.

Noile carti de identitate cu cip (care sunt in teste la Cluj) cica vor contine un certificat digital cu care ne vom putea loga in aceste super-sisteme guvernamentale, dar pentru a putea semna documente tot trebuie sa achizitionam semnatura aia de mai sus de la un furnizor privat.

Pe cip este loc pentru un certificat de semnatura electronica, dar statul roman a decis ca trebuie sa mai facem un drum sa mai platim niste bani anual la un privat pentru a incarca respectivul certificat cand putea foarte simplu sa emita, la cerere, fara cost suplimentare certificatul
inca 4 comentarii comenteaza