Sondaj PwC: Munca la distanță a crescut productivitatea, dar și cazurile de burnout care reprezintă una dintre cauzele recordului de demisii la nivel global - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3869luni 29 nov 2021
Articol susținut de PwC România

Sondaj PwC: Munca la distanță a crescut productivitatea, dar și cazurile de burnout care reprezintă una dintre cauzele recordului de demisii la nivel global

de Dinu Bumbăcea Marţi, 23 noiembrie 2021, 11:27
- a A+
Imagine
Munca la distanță și cea hibridă au crescut productivitatea pe termen scurt pentru majoritatea companiilor la nivel global, peste obiectivele stabilite, dar încrederea angajaților în angajatori a scăzut, parțial din cauza burnout-ului, pentru că mulți nu au reușit să echilibreze viața personală cu volumul de muncă, reiese din sondajul Future of Work and Skills, realizat de PwC.


Aproape 60% dintre respondenți au declarat că organizația lor a avut rezultate mai bune față de obiectivele de performanță și de productivitate ale angajaților, stabilite în ultimele 12 luni, și doar 4% au avut performanțe semnificativ mai slabe. Încrederea angajaților a scăzut însă, doar 31% dintre directori generali și de resurse umane intervievați arătând ferm că în organizația lor există un nivel ridicat de încredere între angajați și managerii lor direcți. Aproape trei sferturi (74%) dintre respondenți nu cred că oamenii pot gestiona eficient volumul de muncă și timpul personal.

"Menținerea și chiar creșterea productivității angajaților de la apariția pandemiei, în condițiile muncii de la distanță, a surprins pozitiv organizațiile care aveau inițial așteptări pesimiste. Însă pe măsură ce timpul a trecut, noul mod de lucru începe să arate și neajunsurile. Dificultatea de a gestiona în paralel munca și responsabilitățile familiale, de exemplu, lipsa interacțiunii față în față cu colegii, incertitudinea socială generată de pandemie sunt doar câțiva factori care explică valul de demisii la nivel global și atașamentul tot mai scăzut față de angajatori. Este încurajator faptul că, în sondajul actual, aproape 40% dintre lideri au spus că încrederea dintre angajați și managerii lor direcți este foarte importantă. Companiile trebuie să găsească un echilibru între modul de lucru și sănătatea oamenilor având o abordare bazată pe date pentru a înțelege și a preveni motivele care au diminuat capacitatea de retenție a angajaților", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.

Raportul notează că burnout-ul a devenit în sine o epidemie, fiind recunoscută oficial ca boală de către Organizația Mondială a Sănătății. Angajații obosiți și anxioși își dau demisia de la locurile de muncă în număr record în întreaga lume. Numai în SUA, 20 de milioane de oameni și-au părăsit locurile de muncă în perioada aprilie - august 2021, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. În Marea Britanie, Biroul pentru Statistică Națională a raportat peste 1 milion de locuri de muncă vacante în august 2021.

Digitalizarea, provocare pentru companii și motiv de anxietate pentru angajați

Digitalizarea va continua să fie o preocupare pentru companii, dar și o sursă de anxietate pentru angajați, pentru că pe de o parte majoritatea organizațiilor nu înțeleg riscurile înlocuirii muncii umane cu tehnologie, și de cealaltă parte oamenii se tem pentru locurile lor de muncă.

Doar 21% dintre respondenți au susținut că pot identifica riscurile și doar un sfert le comunică clar și consecvent angajaților despre impactul automatizării și AI.

De asemenea, o treime dintre executivii intervievați spun că este foarte importantă identificarea competențelor de care organizația va avea nevoie în viitor din cauza schimbărilor tehnologice și doar 26% spun că pot face acest lucru în prezent.

În ceea ce îi privește pe angajați, companiile trebuie să comunice consecvent și să ofere oportunități de perfecționare pentru joburile viitorului, pentru a susține angajabilitatea pe termen lung a oamenilor lor.

Despre sondaj

Sondajul a fost realizat în luna septembrie în rândul a circa 4.000 de directori generali și de HR din 28 de industrii și 26 de state.

Articol semnat de Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania

Articol susținut de PwC România


2174 de afisarinu chiar
Nu_stiu [utilizator], Joi, 25 noiembrie 2021, 16:22
+1/1
Burnout-ul era de dinainte o mare problema, nu e e din cauza muncii de acasă. Dacă esti în stare să-ți organizezi bine timpul, sa fii disciplinat si sa spui si NU angajatoului cand iti cere sa lucrezi peste program, atunci nu e cazul de burnout. Eu lucrez de acasa dintotdeauna. Absolut toti prietenii mei care abia au inceput de un an si ceva sa lucreze de acasa sunt multumiti de experienta si nu mai vor sa piarda ore intregi in trafic zilnic, sa dea bani pe haine si incaltaminte, pe mancare pt serviciu etc. AU economisit si timp si bani si s-au putut apuca de lucruri importante pt ei.
AM un coleg care facea naveta 4 ore pe zi in total si nu prea mai interactiona cu sotia si fetita. Acum ii merge foarte bine.
comenteaza