Maia Sandu anunță că Republica Moldova a primit un grant de 60 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca sprijin în criza energetică - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3869luni 29 nov 2021

Maia Sandu anunță că Republica Moldova a primit un grant de 60 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca sprijin în criza energetică

de V.M. Miercuri, 27 octombrie 2021, 22:03
- a A+
Imagine
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat miercuri că ţara sa a primit un grant în valoare de 60 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca ajutor în criza energetică pe care o traversează ţara.

Contractul Republicii Moldova cu Gazprom pentru achiziţia de gaze naturale a expirat la sfârşitul lunii septembrie, iar cele două părţi nu au reuşit să cadă de acord asupra unui nou preţ, amintește News.ro.

În ultimele zile, Republica Moldova a cumpărat gaze din Europa , iar guvernul a anunţat că va continua discuţiile cu Gazprom.

Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaze în Republica Moldova dacă nu va primi banii pentru livrările anterioare şi nu va fi semnat un acord pentru decembrie.

"Grantul de 60 de milioane de euro ca sprijin pentru gestionarea crizei energetice este o veste extraordinară pentru poporul moldovean", a afirmat premierul moldovean Natalia Gavriliţa într-un comunicat separat.

Republica Moldova, care a continuat şi miercuri negocierile cu Gazprom, a declarat stare de urgenţă săptămâna trecută.

Kremlinul a respins miercuri o informaţie din presă care sugera că grupul rus se foloseşte de negocierile pentru gaze cu Chişinăul pentru a obţine concesii politice, afirmând că discuţiile sunt pur comerciale .


Şefa Comisiei Europene a asigurat-o pe Maia Sandu că R. Moldova nu va rămâne fără gazeŞefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat-o marţi pe preşedinta Maia Sandu de sprijinul Uniunii Europene în rezolvarea situaţiei legate de criza gazelor, în cursul unei convorbiri telefonice, consacrată problemelor cu care se confrunta Republica Moldova în aprovizionarea cu gaze naturale, scrie Agerpres .

"O convorbire telefonica bună cu Maia Sandu (@sandumaiamd). Suntem în contact regulat pentru a ajuta (Republica) Moldova să facă faţă problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de (Republica) Moldova. Experţii noştri sunt la faţa locului pentru a ajuta la rezolvarea situaţiei", a afirmat Ursula von der Leyen într-o postare pe contul său de Twitter.

Preşedinta Comisiei Europene a mai anunţat că, în prezent, Uniunea Europeană analizează "măsuri suplimentare de sprijin".
Citește pe acest subiect:1525 de afisariChapeau!
Remarque [utilizator], Miercuri, 27 octombrie 2021, 22:35
+5/5
Maia Sandu da clasă oricarui politician roman.
Mai multe lucruri
trotuar [utilizator], Joi, 28 octombrie 2021, 0:12
+3/3
Deși nicăieri nu spune că gazul va veni din Germania, nemții pot negocia un preț mai bun. Să ajute Moldova e lejer.

Dacă gazul vine din cealalată parte Transnistria nu mai primește gaz care să apară pe nota de plată a Moldovei, așa zisa "datorie" către Moscova.

Cu toate pretențiile de șah tridimensional al lui Putin adevărul e că e doar un stăpân de sclavi care nu știe nimic în afară de bici iar Rusia în ciuda potențialului enorm în resurse naturale și umane rămâne doar un exportator de petrol și gaz natural. Oops am uita, și de arme.
inca 5 comentarii comenteaza