Rușii susțin că nu presează pentru alte concesii din partea R. Moldova: Negocierile pentru gaz sunt "pur comerciale" / Gazprom cere un preț mai mult decât dublu - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3869marţi 30 nov 2021

Rușii susțin că nu presează pentru alte concesii din partea R. Moldova: Negocierile pentru gaz sunt "pur comerciale" / Gazprom cere un preț mai mult decât dublu

de G.S. Miercuri, 27 octombrie 2021, 15:56
- a A+
Imagine
Kremlinul a dezminţit miercuri informaţiile apărute anterior în presă potrivit cărora gigantul energetic rus Gazprom ar utiliza negocierile asupra gazelor cu Republica Moldova pentru a încerca să obţină concesii politice, şi a declarat că negocierile sunt pur comerciale, relatează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.


Negocierile în curs de desfăşurare între Gazprom şi Republica Moldova, confruntată cu o gravă penurie de gaze, sunt "pur comerciale", a declarat Kremlinul, negând orice presiune geopolitică asupra Chişinăului.

Contractul Republicii Moldova cu Gazprom privind livrările de gaze ruseşti a expirat în luna septembrie, iar cele două părţi nu au reuşit să se pună de acord asupra noului preţ şi a altor detalii ale unui nou acord.

Republica Moldova, care poartă miercuri noi discuţii cu Gazprom, a declarat stare de urgenţă săptămâna trecută în sectorul energetic.

Gazprom a anunţat că va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova dacă aceasta nu-şi achită factura pentru livrările precedente, şi nu a fost semnat un contract pentru luna decembrie, a relatat sâmbătă agenţia de presă rusă Interfax.

"Negocieri pur comerciale", susține Kremlinul


The Financial Times, citând persoane anonime informate cu privire la discuţii, a relatat marţi că Gazprom a propus Republicii Moldova un contract cu un preţ mai redus la gaze în schimbul ajustării acordului său de liber schimb cu Uniunea Europeană şi al amânării reformelor pe piaţa energetică convenite cu Bruxellesul.

Criticii Kremlinului acuză Rusia că utilizează energia ca armă politică pentru promovarea unei agende geopolitice mai extinse, ceea ce Moscova neagă permanent.

Întrebat despre aceste informaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că politicul nu este un factor în negocierile cu Republica Moldova.

"Nu. Nu există niciun aspect politic aici şi nici nu poate fi. Acestea sunt negocieri pur comerciale", a declarat Peskov presei.

"Toate acestea au un caracter în totalitate comercial. Nici vorbă de vreo politizare" a negocierilor, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului în conferinţa sa zilnică de presă.

"Există o cerere de gaze, o ofertă comercială, o ofertă de reducere a preţului propusă, dar şi problema unei datorii acumulate (de partea moldoveană)", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Gazprom vrea să dubleze prețul gazului


Republica Moldova a refuzat preţul propus de Gazprom de 790 de dolari pe 1000 metri cubi de gaze, mai mult decât dublu faţă de ceea ce plătea înainte.

Chişinăul a acumulat o datorie de 709 milioane de dolari faţă de Gazprom pentru recentele importuri de gaze ruseşti, potrivit Interfax, citând Gazprom. O datorie pe care guvernul Republicii Moldova refuză să o recunoască, potrivit EFE.

În octombrie, Gazprom a crescut aproape cu 43% preţul la livrările sale de gaze pentru Republica Moldova, un gest considerat de guvernul moldovean "nejustificat şi nerealist" pentru această ţară, una dintre cele mai sărace în Europa.

Ca reacţie, Chişinău a instituit săptămâna trecută stare de urgenţă energetică, ceea ce i-a permis să cumpere 1 milion de metri cubi de gaze naturale luni din Polonia, într-o achiziţie de probă pentru a încerca să-şi diversifice aprovizionarea cu resurse energetice, după eşecul negocierilor cu Rusia cu privire la un nou acord săptămâna trecută.

Penuria de gaze în Republica Moldova survine pe fondul exploziei preţului la gaze în Europa, pentru care unele ţări dau vina parţial pe Moscova, acuzată că doreşte să exercite presiuni asupra ţărilor europene, refuzând să furnizeze cantităţi suplimentare de gaze.


734 de afisariCompletare cu stiri proaspete
oblio123 [utilizator], Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:29
+3/3
Se pare ca Romgaz preia in final participatia Exxon iar OMV va opera in perimetrul Neptun din M. Neagra. Evident, detalii despre bani nu sunt inca sa vedem si noi ce si cit a costat afacerea.
https://www.capital.ro/au-batut-palma-pe-comoara-romaniei-ce-se-va-intampla-cu-gazele-din-marea-neagra.html
Realitatea e cam trista.
oblio123 [utilizator], Miercuri, 27 octombrie 2021, 17:07
+2/4
Nici Romania n-are preturi prea bune de la judoka Putin, e utopic sa ne gindim ca ar putea ajuta cu prea mult R. Moldova in criza asta. Dar macar un telefon la prietenii nostri nemti se poate, asa macar de-o frustrare defulata, sa sune ei la rindul lor la prietenul lor si sa-i explice ca nu e asa un cistig comercial de mare la volumele mici ale R. Moldova. Noi stim ca nemtii stau bine merci cu conductele alea smechere dar poate le sta in git asa pentru o clipa, mai ales ca si moldovenii din partea estica a Prutului culeg sparanghel bine :) Si in plus avem si ce negocia, mai avem gaze in Marea Neagra, le concesionam si pe alea tot la nemti/austrieci sa ia ei profitul dar macar sa bage niste gaz in plus ca sa nu fim chiar asa la cheremul rusilor. Evident partida rusa din R. Moldova are de cistigat din situatia de acum pentru ca populatia vede neputinta Ro si mijloacele limitate de manevra ale premierului pro UE in raport cu rusii.
inca 2 comentarii comenteaza