Libia, zece ani fără Gaddafi, dar situaţia din țara este mai rea decât înainte - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3767duminică 05 dec 2021

Libia, zece ani fără Gaddafi, dar situaţia din țara este mai rea decât înainte

de I.B. Joi, 21 octombrie 2021, 0:21
- a A+
Imagine
La zece ani după misiunea NATO condusă de bombardierele franceze de răsturnare a regimului colonelului care s-a aflat la putere timp de peste 40 de ani, Africa subsahariană continuă să fie în haos. Oamenii de afaceri și reprezentanții instituționali care au rămas în țară recunosc deschis acest lucru, potrivit Euronews .


"Țara a trecut prin mai multe faze. La început, situația a fost bună, dar apoi lucrurile au început să se înrăutățească încetul cu încetul, până în ziua de azi", spune Issam el-Mejri, un om de afaceri. "Au trecut 10 ani de la moartea lui Gaddafi, dar în ţară continuă să domnească o situație de conflict, cauzată de eșecul gestionării crizei", adaugă Abdelfattah Benour, un oficial de la Tripoli.

Cu toate acestea se așteaptă o schimbare. Analistul politic Ahmed al-Rashrash: "Sperăm că alegerile din 24 decembrie vor îmbunătăți calitatea vieții. Putem deveni un stat de drept doar printr-o stabilitate politică și prin mai multă siguranță". Intervenția Franței, cu președintele de atunci Nicolas Sarkozy, nu a fost suficientă. Procesul de pace este în desfășurare de ceva timp, însă persistă diviziuni profunde, citează Rador.


1094 de afisariyemen, egipt, libia, irak, afganistan, siria
Ismail Paine de circ [utilizator], Joi, 21 octombrie 2021, 3:56
+7/7
... sau despre cum uneori e mai bine sa lasi dictatura sa-si faca treaba.
Tare trist elementul cultural
BEDE [utilizator], Joi, 21 octombrie 2021, 7:28
+3/3
Este o asemenea cultură a acelor popoare și asemenea tradiții încât nu se vede cum anume ar putea fi regimuri democratice de genul celor din UE și USA.
Este problema islamului, care s-a impus prin teroare și se menține tot prin presiune. Este și ascpectul tribal mai ales în Libia. Nu știu ce anume ar putea schimba mentalitatea acelor nații.
Era rău Ghadaffi, nu pot spune că era bun. Dar fără el iată că sunt numai conflicte și omul de rând nu are siguranța că nu este împușcat sau aruncat în aer nici la el acasă, nici când este pe stradă sau la lucru.
Prea mulți recurg la violență în încercarea de a impune, dacă nu propriile lor interese, atunci ceea ce li se pare lor mai bine.
inca 2 comentarii comenteaza