Agenţia Internaţională a Energiei: Rusia ar putea face mai mult pentru a majora furnizarea de gaze Europei - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2570miercuri 20 oct 2021

Agenţia Internaţională a Energiei: Rusia ar putea face mai mult pentru a majora furnizarea de gaze Europei

de V.M. Marţi, 21 septembrie 2021, 22:24
- a A+
Imagine
Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este "un furnizor de încredere", relatează Agerpres .


Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei. O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europe să-şi majoreze rezervele înainte de iarnă, se arată în raportul IEA.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

"Rusia ar putea face mai mult pentru a spori cantitatea de gaze disponibilă pentru Europe şi a se asigura că capacităţile de stocare sunt la un nivel adecvat înaintea iernii. De asemenea este o oportunitate pentru Rusia să arate că este un furnizor de încredere pentru piaţa europeană", apreciază Agenţia Internaţională a Energiei.

Gazprom nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

IEA consideră că este greşit să se dea vina pe renunţarea la combustibilii fosili pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

"Recenta majorare a preţurilor gazelor naturale pe plan este rezultatul unor factori multipli şi este inexact şi înşelător să arunci responsabilitatea către tranziţia spre energie curată", a afirmat directorul general al IEA, Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.


378 de afisariCu alte cuvinte...
Soarele [utilizator], Marţi, 21 septembrie 2021, 22:58
+2/2
... "deschideți repede Nord Stream 2!!!"
Nu?
a ajuns (IEA) adica Internationala
AliKimiku [utilizator], Marţi, 21 septembrie 2021, 22:41
0/2
sa atraga atentia Rusiei ca nu a furnizat suficient gaz batranei Europe si ca din cauza asta preturile s-au dus subit in sus?
Aa, UE ( mai exact Germania) are tot dreptul sa stea cu coada in sus cand Trump le spunea ca dependenta fata de gazul Rusia e bad! Sa vedem cat va costa la iarna gazul rusesc. Acum sa o jucam cu toti pe asta reala cand stam la mana lui Putin + a moristilor de vant si a solarelor!
inca 1 comentariu comenteaza