VIDEO Cea mai lungă erupție vulcanică a Islandei în jumătate de secol / Vulcanul Fagradalsfjall erupe de șase luni - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2570miercuri 20 oct 2021

VIDEO Cea mai lungă erupție vulcanică a Islandei în jumătate de secol / Vulcanul Fagradalsfjall erupe de șase luni

de N.O. Sâmbătă, 18 septembrie 2021, 21:00
- a A+
Imagine
Duminică se fac șase luni de când a început erupția vulcanică care încântă spectatorii de lângă Reykjavik, ceea ce o face să fie cea mai lungă activitate vulcanică la care a asistat Islanda în mai bine de 50 de ani, relatează
France24.


Lava a început să curgă pentru prima dată dintr-o fisură din apropierea Muntelui Fagradalsfjall în seara zile de 19 martie în peninsula Reykjanes, la sud-vest de Reykjavik.

Iar spectacolul care a urmat - variind de la doar o scurgere lentă de lavă uneori până la explozii de mari de foc de tip gheizer - a devenit o atracție turistică majoră, atrăgând 300.000 de vizitatori până acum, potrivit Islanda Tourist Board.A șasea erupție vulcanică din Islanda din ultimii 20 de ani este deja mai lungă decât cea precedentă din Holuhraun, în centrul-estul insulei, care a durat de la sfârșitul lunii august 2014 până la sfârșitul lunii februarie 2015.

"Șase luni este o erupție destul de lungă", a declarat pentru AFP vulcanologul Thorvaldur Thordarson.

Câmpul de lavă care s-a format de data aceasta a fost botezat "Fagradalshraun" - care poate fi tradus ca "frumoasă vale a lavei", după muntele Fagradalsfjall.
Până acum au curs aproape 143 milioane de metri cubi de lavă.2747 de afisariDe data asta n-a mai fost cenușă :)
Harald [utilizator], Sâmbătă, 18 septembrie 2021, 21:49
+3/3
La înmormântarea președintelui Poloniei era o vizibilitate de 50 de mile (80 km) în toată Europa. Dar Mutti a interzis zborurile aeriene pentru 3 zile, sub pretextul erupției vulcanice, ca să nu-l supere pe Putin mergând la înmormântare.
comenteaza