Germania caută de urgenţă 60.000 - 80.000 de şoferi de tir / Situație grea și în Marea Britanie: "Pleacă șoferii români și polonezi" - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1999duminică 19 sep 2021

Germania caută de urgenţă 60.000 - 80.000 de şoferi de tir / Situație grea și în Marea Britanie: "Pleacă șoferii români și polonezi"

de I.B. Miercuri, 15 septembrie 2021, 0:59
- a A+
Imagine
Asociația Companiilor de Transport (BGL) din Germania a lansat un nou apel pentru ocuparea zecilor de mii de locuri de muncă din domeniul transporturilor. În prezent, este un deficit de circa 60.000-80.000 de șoferi de tir, a declarat Dirk Engelhardt, purtătorul de cuvânt al asociaţiei, pentru agenția germană de știri DPA. Situația se înrăutăţeşte continuu, întrucât în fiecare an se pensionează 30.000 de șoferi, în timp ce numărul celor nou-intraţi în această profesie nu depășește 15.000, scriu grecii de la Kathimerini .


Asociația Internațională pentru Transportul Rutier (IRU) estimează, într-un studiu recent, că până în 2027 Germania va avea nevoie de încă 185.000 de șoferi noi de tir.

Intervenția asociaţiei a fost prilejuită de penuria uriaşă de bunuri de bază de pe rafturile supermarketurilor britanice, penurie pe care managerii o atribuie lipsei de șoferi pentru aprovizionarea adecvată a magazinelor.

Într-o oarecare măsură, acest lucru se datorează și consecințelor negative ale Brexitului. Însă Dirk Engelhardt consideră că "deşi problema din Marea Britanie este exacerbată de Brexit, sunt sigur că este doar o chestiune de timp până să ne confruntăm şi noi cu aceeași problemă în restul Europei de Vest".

Marea Britanie: Pleacă șoferii polonezi şi români


Cazul extrem al Marii Britanii se datorează și faptului că restul europenilor nu se mai pot deplasa în această țară fără formalități, în căutarea unui loc de muncă.

Pentru eliberarea vizei sunt necesare proceduri costisitoare şi care necesită timp. Pe durata pandemiei, mulți șoferi, în special din Polonia și România, au părăsit Regatul Unit pentru a se întoarce la familiile lor și se preconizează că puţini dintre ei vor mai veni înapoi.

Dar şi dacă Marea Britanie ar fi rămas în UE, nu s-ar fi putut ocupa uşor toate locurile de muncă din domeniu, deoarece, potrivit reprezentantului Asociației Companiilor de Transport, există o penurie de șoferi în multe alte țări europene. Într-o declaraţie pentru ziarul Die Welt, Markus Ritter, expert în problemele legate de transporturi, subliniază un alt motiv pentru penuria actuală: "În timpul pandemiei, mulți șoferi nu au dorit să intre în programe de suspendare sau regim de muncă flexibilă și au ales să-şi schimbe profesia".

De ce profesia nu-i atrage pe tineri?


Pentru început, salariul este considerat destul de mic, în condiţiile în care salariul lunar pentru un șofer începător este în medie de 2.500 de euro, brut. La această sumă se adaugă, desigur, diurna pentru mâncare, care se plătește de obicei separat, nu este impozitată și se ridică la câteva sute de euro pe lună. Dar chiar şi aşa, salariul este considerat tot mic, având în vedere că include și muncă în timpul weekend-ului. În plus, absența îndelungată a șoferului de acasă complică adesea o viață liniştită de familie.

În plus, în ultimii ani, pe măsură ce dezbaterea privind protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice capătă amploare în întreaga lume, s-a adăugat un alt factor care înrăutăţeşte situaţia: opinia publică tratează camioanele mai mult ca poluatori periculoși decât ca aliați valoroși pentru aprovizonarea pieţei. Iar "această imagine proastă îi îngrijorează pe șoferi", spune Dirk. (Rador)74177 de afisariDe ce nu ii atrage profesia ...
CapitanulPanait [utilizator], Miercuri, 15 septembrie 2021, 1:25
+46/56
O intrebare stupida.
Am un prieten care este sofer, Este obligat prin nu stiu ce legislatie sa revina in tara la fiecare 3 saptamani si sa stea o anumita perioada. Cred ca o saptamana.
Si aia se intreaba de ce nu ai soferi?
Apoi a avut si el cateva aventuri cu imigrantii.
Daca aia dau cu pietre in parbriz ca sa se opreasca soferul camionul, nu e nici o problema,
Daca el se da jos si isi apara camionul si marfa, adica se ia la bataie, soferul ajunge la puscarie, caci imigrantii au drepturi. Soferii si patronii de camioane doar dreptul de a plati parbrizele sparte si prelatele taiate.
Si aia se intreaba de ce nu mai vor tinerii sa se faca soferi?
Si acuma sincer: 2.500 euro pe luna brut, care inseaman vreo 1.800 euro netto, cand oamenii dorm in cabina, mananca pe unde apuca, parcari pline si opresc pe unde apuca ca sa nu depaseasca programul, expunere la infractionalitate (furturi de motorina si marfa, trafic cu imigranti care navalesc in camion etc). Nu ma surpinde ca nu mai aitrage pe nimeni aceasta meserie.
au luat peste 1 milion de sirieni
Wheelwright [utilizator], Miercuri, 15 septembrie 2021, 3:59
+28/32
... majoritatea barbati. Sa-i instrueasca pentru a lua carnetul si sa-i puna la munca.
E culmea cum toti apeleaza la est suropeni.
Stiu ca e mica diferenta intre ce primesti de la o firma romaneasca si una germana sa fii sofer in UE, am un prieten care de ani de zile are anunt pentru angajare soferi extern si niciodata nu a reusit sa ocupe toate posturile ce le visa, e o munca grea, oamenii vin si pleaca.
inca 61 de comentarii comenteaza