Papa Francisc a cerut ''integrarea" romilor, nu ''plasarea în ghetouri'' - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1999duminică 19 sep 2021

Papa Francisc a cerut ''integrarea" romilor, nu ''plasarea în ghetouri''

de N.O. Marţi, 14 septembrie 2021, 22:53
- a A+
Imagine
Papa Francisc a pledat pentru "integrarea" romilor, în timp ce a vizitat un cartier sărac al comunității din orașul slovac Kosice, subliniind că ''plasarea oamenilor în ghetouri nu rezolvă nimic'', relatează AFP, potrivit Agerpres.


Cu puţin timp înaintea acestei vizite foarte aşteptate, şoseaua de acces a fost reparată şi electricienii au tras curent în cartierul Lunik IX, un loc cu probleme sociale profunde. Circa 4.500 de persoane trăiesc acolo într-un spaţiu cu o capacitate de mai puţin de jumătate. Numeroase locuinţe precare nu au electricitate, încălzire, apă curentă sau gaze, tăiate pentru facturi neplătite.

'Plasarea oamenilor în ghetouri nu rezolvă nimic. Când alimentăm închiderea, mai devreme sau mai târziu mânia se va inflama. Calea către coexistenţa paşnică este integrarea'', a spus Suveranul Pontif, după ce a ascultat cu atenţie mărturiile membrilor comunităţii rome.
''Dragi fraţi şi surori, prea adesea aţi fost ţinta preconcepţiilor şi judecăţilor nemiloase, stereotipurilor discriminatorii, vorbelor şi gesturilor defăimătoare'', a deplâns Papa Francisc.

Pe de altă parte, el i-a îndemnat pe membrii acestei comunităţi izolate să facă ''alegeri curajoase'' pentru copiii lor, mai ales în ce priveşte educaţia, şi să-şi ''depăşească temerile'' prin ''muncă onestă în demnitate pentru a-şi câştiga pâinea zilnică''.

Comunitatea romă din Slovacia numără circa 400.000 de persoane, dintre care aproximativ o cincime trăiesc în mare sărăcie în peste 600 de cartiere mărginaşe, mai ales în sudul şi estul ţării.

Partea estică a Slovaciei se numără printre locurile cele mai sărace ale Europei, cu un PIB pe locuitor foarte redus, alături de unele zone din Bulgaria şi România, notează AFP.

Citește și:

Ajuns în Slovacia, papa Francisc compară capitalismul cu comunismul și deplânge reducerea drepturilor la "nevoile individuale"


1311 afisariPapa Francis este un ipocrit
Rahan5 [utilizator], Marţi, 14 septembrie 2021, 23:13
+8/20
Din moment ce li se adreseaza cu apelativul ,,frati si surori " de ce nu-i invita pe indienii din casta tiganilor din Slovacia sa-i cazeze la Vatican ?
Mai bine tacea dracu' din gura !
Lol
mitg [utilizator], Marţi, 14 septembrie 2021, 23:49
+8/16
"muncă onestă în demnitate pentru a-şi câştiga pâinea zilnică"

Mult noroc
inca 8 comentarii comenteaza