Unsprezece stațiuni balneare din Europa, înscrise în Patrimoniul Mondial - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2041vineri 17 sep 2021

Unsprezece stațiuni balneare din Europa, înscrise în Patrimoniul Mondial

de N.O. Sâmbătă, 24 iulie 2021, 19:05
- a A+
Imagine
Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a recunoscut sâmbătă valoarea universală a unsprezece oraşe care au fost embleme ale artei termale europene în vogă între începutul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea, informează France Presse, potrivit Agerpres.


Şapte ţări au depus dosarul de nominalizare pentru unsprezece dintre oraşele lor: Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen (Germania); Baden bei Wien (Austria); Spa (Belgia); Vichy (Franţa); Montecatini Terme (Italia); City of Bath (Regatul Unit); Frantiskovy Lazne, Karlovy Vary, Marianske Lazne (Republica Cehă).

Comitetul pentru patrimoniu a recunoscut valoarea universală a acestor oraşe care, deşi "diferite... s-au dezvoltat în jurul izvoarelor minerale, care au fost catalizatorul unui model de organizare spaţială dedicat funcţiilor curative, terapeutice, recreative şi sociale".

Aceste "ape" au conferit acestor oraşe caracterul lor, combinând activităţile terapeutice cu cele de agrement, într-un mediu compus din parcuri urbane şi promenade populare printre cei veniţi la tratamente termale, dar şi teatre şi săli de concerte, de exemplu. Aceştia au prezentat "un schimb important de idei inovatoare care au influenţat dezvoltarea medicinei, a balneoterapiei şi a activităţilor de agrement".

"Marile oraşe termale din Europa sunt o mărturie excepţională a fenomenului balnear european, care îşi are rădăcinile în antichitate, dar care a atins apogeul între aproximativ 1700 şi anii 1930", se arată în proiectul de Declaraţie a valorii universale, adoptat sâmbătă, în cadrul unei sesiuni transmise în direct.

Comitetul Patrimoniului Mondial se reuneşte online până la 31 iulie sub preşedinţia lui Tian Xuejun, vice-ministrul chinez al educaţiei şi preşedintele Comisiei naţionale chineze pentru UNESCO, la Fuzhou, China, pentru sesiunea sa anuală.


6389 de afisarisa-i f.g
Codruta N [utilizator], Duminică, 25 iulie 2021, 3:43
0/2
... pe JEGURILE care au distrus Baile Herculane - care s-ar fi calificat, altfel, lejer inaintea unora din statiunile alea de pe lista! >:
ca la noi
Andreiasu [utilizator], Duminică, 25 iulie 2021, 10:34
0/0
De ce nu si Baile Olanesti in care mirosul sulfuros specific al apelor binefacatoare a fost inlocuit cu mirosul de canalizare si cel al apelor reziduale deversate ,direct in raul Olanesti, de hotelurile construite fara nici un plan urbanistic.
inca 2 comentarii comenteaza