Ministrul mediului, despre introducerea unei eventuale taxe auto: Trebuie să facem diferența între cetățenii vulnerabili și cei care au o mașină de 15 ani vechime care costă 20.000 de euro - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1999miercuri 22 sep 2021

Ministrul mediului, despre introducerea unei eventuale taxe auto: Trebuie să facem diferența între cetățenii vulnerabili și cei care au o mașină de 15 ani vechime care costă 20.000 de euro

de Vlad Barza Joi, 22 iulie 2021, 16:30
- a A+
Imagine
România nu are un sistem de taxare a poluării şi este nevoie de un pachet de măsuri care să facă diferenţa între cetăţeanul care, într-adevăr, nu-şi permite o maşină nouă şi cel care umblă pe stradă cu o maşină mai veche de 15 ani, dar pe piaţa liberă costă 15 - 20.000 de euro, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, citat de Agerpres. Timbrul de mediu a fost eliminat la început de 2017 și s-a mai vorbit de consultări publice, însă nu sunt planuri clare de introducere a unei taxe.


"În momentul în care majoritatea statelor membre au sisteme de taxare a poluării şi descurajează deţinerea maşinilor poluante, şi România nu are un asemenea sistem, am devenit o piaţă-ţintă, unde se aduc maşinile vechi. Aceasta este situaţia pe care am găsit-o şi eu la minister. Ministerul Mediului trebuie să găsească o soluţie la nivel naţional de sprijin, în primul rând.

Partea de taxare nu o să fie niciodată la Ministerul Mediului, pentru că s-a văzut cu taxa de poluare, toate procesele au fost pierdute de România, pentru că nu au fost fundamentate cum trebuie. Este nevoie de un pachet de măsuri, iar în centrul acestuia trebuie să fie măsurile de sprijin pentru cetăţenii vulnerabili şi trebuie completat cu măsuri de descurajare a deţinerii maşinilor mai vechi de 15 ani cu motor de 3 litri, pe motorină, care arată foarte bine pe şosele, arată un statut al deţinătorului, dar care poluează foarte mult.

Va trebui să facem diferenţa între cetăţeanul care, într-adevăr, nu-şi permite o maşină nouă şi cetăţeanul care umblă pe stradă cu o maşină mai veche de 15 ani, dar pe piaţa liberă costă 15 - 20.000 de euro. Aceste lucruri trebuie clar delimitate" , a explicat oficialul.

"România este ţara în care 39,1% din maşini au o vârstă mai mare de 17 ani. Este ţara care va fi afectată serios de tot ce înseamnă aceste obiective pe termen mediu şi lung ale Uniunii Europene. Văzând ambiţiile şi ţintele la nivel european, lucrurile sunt şi mai complexe. Noi am vorbit la începutul anului despre o consultare publică referitoare la o taxă de poluare. Această consultare publică devine şi mai urgentă pentru că, dincolo de o eventuală taxă, trebuie să vedem care este impactul acestor obiective la nivel european asupra industriei"


11439 de afisariVa fi taxa de poluare sau de altceva?
Livium64 [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 17:06
+14/20
Dupa parerea mea, daca se intentioneaza reducerea poluarii, taxa va trebui corelata cu numarul de kilometri parcursi (sau ore de functionare a motorului), nicidecum cu aflarea lor in proprietate.
Daca nu circuli mult cu o masina, de ce sa platesti taxe peste taxe pentru ea? Sau de ce ai cumpara una noua daca ai Kilometri putini cu cea veche? Doar asa ca sa fii la moda si sa contribui la bunastarea companiilor producatoare?

In conditiile in care se pleaca de la premisa vechimii, mi se pare clar ca taxa avuta in vedere nu are legatura cu poluarea ci mai mult cu sustinerea producatorilor.
Pentru poluare exista deja impozite, diferentiate pe criteriul de poluare EURO si pe cilindree, n-avem nevoie de inca o taxa!
Piata auto
SomerCautLucru [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 17:05
+13/23
Dar ce masina de prin 2006, cu motor de 3 litri diesel, ar putea costa EUR 15-20 de mii?
M-am uitat pe un site specializat din Romania si doar Toyota LandCruiser se incadreaza - probabil ca are acest pret fiindca este o masina fiabila, cazanele facute in Germania in aceeasi perioada valoreza cam jumatate, mai ales ca au fentat declaratia noxelor.
Nu ma prind cum diminuezi poluarea daca ii taxezi doar pe cei care isi permit o masina mai scumpa.
inca 41 de comentarii comenteaza