Ce mai conține proiectul privind stimularea românilor să muncească peste vârsta de pensionare - DOCUMENT - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2171miercuri 22 sep 2021

Ce mai conține proiectul privind stimularea românilor să muncească peste vârsta de pensionare - DOCUMENT

de F.B. Joi, 22 iulie 2021, 13:23
- a A+
Imagine
Guvernul vrea să stimuleze românii să muncească după ce împlinesc vârsta standard de pensionare, adică să-și prelungească viața activă . În acest sens a fost pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență. Pe lângă majorarea cu 50% a punctajului acelor persoane, documentul mai conține și alte reglementări.


DOCUMENT – Nota fundamentare munca – prelungirea vieții active


Se propune ca avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, al căror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, să se mențină până la data de 1 septembrie 2023, dată până la care angajatorii au obligația de a normaliza condițiile de muncă.

Perioada cuprinsă între 31 decembrie 2018 și 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă pentru care angajatorii datorează contribuția de 4%.

(De precizat că angajatorii care dețin avize de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite trebuie să elaboreze un plan de prevenire și protecție. În urma controalelor Inspecției Muncii s-a constatat că angajatorii sunt în curs de realizare a programelor de normalizare a condițiilor de muncă).

Luând în considerare necesitatea stimulării rămânerii în actvitate a persoanelor care au împlinit vârsta standard de pensionare și doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condițiilor de vârstă standard și stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă, Guvernul va modificara cadrul legal.

Astfel, urmează a fi permis cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu venituri realizare din activități profesionale desfășurate în mediul privat.

Totodată, ceea ce am scris deja astăzi și am menționat la început, se propun modificări legislative menite să motiveze persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare să își prelungească viața activă și să realizeze perioade de contribuții mai mari care influențează cuantumul pensiei.

Astfel, se propune ca pentru asigurații care au realizat stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă să se majoreze cu 50%.


8172 de afisariCum sa nu
AxonImpulse [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 14:09
+12/14
Pana cand nu vor fi eliminate categoriile de privilegiati, si sinecuristi de cariera, orice masura sau initiativa de genul asta pare mai degraba o insulta.

Ma gandesc serios daca nu exista vreo posibilitate de a trece pe PFA - remote pentru clienti din afara, doar pentru a gasi o metoda de a evita sa mai platesc taxe catre statul roman.

Banuiesc ca nu este posibil, dar mi se face greata cand ma gandesc ca din contributiile noastre se platesc pensii speciale, in special pentru tot felul de fosile comuniste (vezi exemplul fostului sef de penitenciar care incasa inainte sa dea coltul cea mai mare pensie speciala din Romania).
Nu mai dati pensii speciale
taro [utilizator], Joi, 22 iulie 2021, 14:46
+10/12
si sa nu mai permiteti pensionarea la 45 de ani.

La nobilime, pardon justitie si politie trebuie terminat cu pensii speciale care incep de la 10.000 de ron.

In plus trebuie desfiintata curtea constitutinala pentru ca este principala problema in calea reformei. 7 din 9 judecatori incaseaza pensie speciala iar unii au chiar si 3!!! pensii speciale cumulate
inca 12 comentarii comenteaza