​​VIDEO Inundații masive în China, după precipitaţii văzute "o dată la o mie de ani" - cel puțin 25 de morți / Sute de persoane blocate în reţeaua de metrou - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2275marţi 21 sep 2021

​​VIDEO Inundații masive în China, după precipitaţii văzute "o dată la o mie de ani" - cel puțin 25 de morți / Sute de persoane blocate în reţeaua de metrou

de V.M. Miercuri, 21 iulie 2021, 17:38
- a A+
Imagine
Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din provincia centrală chineză Henan, 12 dintre acestea fiind surprinse de ape la metroul din capitala acesteia, Zhengzhou, afectată, conform autorităţilor, de cele mai abundente ploi din ultimii 1.000 de ani.


Aproximativ 100.000 de persoane au fost evacuate în Zhengzhou, unde transportul feroviar şi rutier a fost perturbat, în timp ce apa din zona barajelor şi a lacurilor de acumulare a atins niveluri periculoase, iar mii de soldaţi au fost desfăşuraţi în cadrul operaţiunilor de salvare din provincie, relatează Agerpres.

Autorităţile din Zhengzhou au anunţat că peste 500 de persoane au fost salvate din zona liniilor de metrou inundate, după cum se poate vedea în imaginile distribuite pe reţelele sociale, cu navetişti cufundaţi în apă până la piept, în întuneric, şi cu o staţie de metrou inundată în întregime.

"Apa mi-a ajuns până la piept", a scris un supravieţuitor pe reţelele sociale. "M-am speriat foarte tare, dar cel mai înfricoşător lucru nu a fost apa, ci scăderea nivelului de aer din vagon", a adăugat el.

Ploaia a condus la sistarea funcţionării liniilor de autobuz din oraşul cu 12 milioane de locuitori, situat la aproximativ 650 kilometri sud-vest de Beijing.
Cel puţin 25 de persoane au murit în urma ploilor torenţiale care au afectat provincia începând din weekend, alte şapte fiind date dispărute, au anunţat autorităţile, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit mass-media chineze, printre persoanele decedate se numără patru locuitori din oraşul Gongyi, situat pe malurile Fluviului Galben, ca şi Zhengzhou, în urma prăbuşirii locuinţelor şi a altor structuri din cauza ploilor.

Ploaia va continua în următoarele trei zile în Henan, potrivit prognozelor, iar Armata Populară de Eliberare a trimis peste 5.700 de soldaţi şi membri ai personalului pentru a ajuta în cadrul operaţiunilor de căutare şi salvare.


"O dată la o mie de ani" plouă atât de multDe sâmbătă până marţi, o cantitate de 617,1 mm de ploaie a căzut în Zhengzhou, aproape echivalentă cu media anuală, de 640,8 mm.

Nivelul de precipitaţii din cele trei zile este observat doar "o dată la o mie de ani", au spus meteorologii.

La fel ca recentele valuri de caniculă din Statele Unite şi Canada şi inundaţiile extreme observate în vestul Europei, precipitaţiile din China sunt aproape sigur asociate încălzirii globale, au declarat oameni de ştiinţă pentru Reuters.

"Astfel de evenimente meteorologice extreme vor deveni probabil mai frecvent în viitor", a declarat Johnny Chan, profesor de ştiinţe atmosferice la Universitatea din Hong Kong.

"Este necesar ca guvernele să dezvolte strategii pentru adaptarea la astfel de schimbări", a adăugat el.Inundatii in provincia Henan, China (Sursa foto: STR / AFP / Profimedia)

Numeroase servicii feroviare au fost suspendate în provincia Henan, cu o populaţie de circa 100 de milioane. Mai multe autostrăzi au fost închise şi numeroase zboruri au suferit întârzieri sau au fost anulate. De asemenea, căi rutiere din peste zece oraşe ale provinciei au fost inundate.

"Eforturile de prevenire a inundaţiilor au devenit foarte dificile", a spus preşedintele Xi Jinping într-o declaraţie difuzată de televiziunea de stat.

Zeci de lacuri de acumulare şi baraje au atins nivelurile de pericol.

Autorităţile locale au anunţat că precipitaţiile au provocat o fisură de 20 de metri în barajul Yihetan din oraşul Luoyang, la vest de Zhengzhou, baraj care "s-ar putea prăbuşi în orice moment".

O serie de companii chineze, asiguratori şi o bancă susţinută de stat au oferit donaţii şi ajutoare de urgenţă guvernelor locale din Henan în valoare de 1,935 miliarde de yuani (299 milioane de dolari).

Şcoli şi spitale au fost inundate, iar numeroase persoane s-au adăpostit în biblioteci, săli de cinematograf şi muzee.

Provincia învecinată, Hebei, a emis o atenţionare de furtună însoţită de ploi torenţiale, valabilă pentru unele localităţi, inclusiv capitala sa, începând de miercuri.4894 de afisari...
samuraijack [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 18:26
+9/11
Am impresia că vor fi din ce în ce mai multe asemenea inundații de felul "o dată la o mie de ani" datorată schimbările climatice.
Aproape sigur, dar ... improbabil
Greu_de_Cap [utilizator], Miercuri, 21 iulie 2021, 18:49
+7/13
... "precipitaţiile din China sunt aproape sigur asociate încălzirii globale, au declarat oameni de ştiinţă pentru Reuters"
Dacă oamenii de știință Reuters ar fi calculat câtă energie au degajat recentele explozii solare, ar fi aflat și ei de unde vin de fapt fenomenele meteo extreme din acest an. Numai că nici la alții nu se mai face carte serioasă; toți timit E-mail-uri de colo-colo și preiau postări din rețele socializare.
inca 8 comentarii comenteaza