Tnczos Barna: În urmă cu 5 ani, conducerea ministerului s-a speriat de presiunea societăţii civile care a cerut interzicerea vânătorii / Fără intervenţie, această populaţie de urs va creşte zi de zi, an de an în România - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2167duminică 26 sep 2021

Tnczos Barna: În urmă cu 5 ani, conducerea ministerului s-a speriat de presiunea societăţii civile care a cerut interzicerea vânătorii / Fără intervenţie, această populaţie de urs va creşte zi de zi, an de an în România

de V.M. Duminică, 6 iunie 2021, 14:32
- a A+
Imagine
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, afirmă că, fără intervenţia omului, populaţia de urşi, care în acest moment ar putea fi de 8.000-9.000 de exemplare, "va creşte zi de zi, an de an în România", scrie News.ro. El explică faptul că s-a ajuns în această situaţie după ce, în urmă cu cinci ani, conducerea Ministerului Mediului "s-a speriat de presiunea societăţii civile care a cerut interzicerea vânătorii".


"Este un fenomen care se generalizează şi care, după logica oricărui om normal, este inevitabil dacă nu există plan de acţiune. Ministerul Mediului s-a retras, practic din această activitate din 2016 încoace. De cinci ani de zile, conducerea de atunci a ministerului s-a speriat de presiunea practic, presiunea societăţii civile care a cerut interzicerea vânătorii. E unul dintre motive, fără dar şi poate. S-a interzis vânătoarea şi după aceea nu a venit nicio măsură complementară, nu a existat niciun plan de management al speciei, nu a existat o intervenţie în protejarea protejarea habitatului sau în asigurarea unor zone de unde ursul nu mai pleacă. Şi lipsa de acţiune timp de cinci ani a generat această situaţie, sunt de cinci luni la minister, cu siguranţă explozia nu a avut loc în primăvara asta", a declarat ministrul Mediului duminică, la emisiunea Insider politic de la Prima TV.

Tánczos Barna avertizează că, fără intervenţia omului, populaţia de urs, specie aflată în vârful lanţului trofic, "va creşte zi de zi, an de an în România".

Conform acestuia, s-au constatat apariţii ale urşilor inclusiv în zone de câmpie, el dând, în acest sens, exemplul zonei Aradului unde au fost atacuri ale urşilor.

Ministrul a reamintit că nu există o evaluare privind numărul exemplarelor de urs în România, el arătând că, în condiţiile în care în anul 2016 numărul de urşi era estimat la 6000 în România, în prezent, "probabil" că acesta, în lipsa intervenţiei omului, este cu aproximativ 40 – 50% mai mare decât atunci, conform estimărilor oamenilor de ştiinţă.

Tánczos Barna a precizat că din 2017 aproximativ 200 de urşi au fost împuşcaţi pentru că reprezentau pericole pentru comunităţile de oameni, iar 40-50 de exemplare au fost relocate.

El a menţionat că, aşa cum se procedează în prezent, intervenţia în cazul urşilor care reprezintă pericol pentru cetăţeni este "prea greoaie şi vine după două luni, trei luni de la eveniment", el arătând că intervenţia jandarmilor care alungă cu sirene urşii din localităţi nu este suficientă.

"Intervenţia în cazul în care animalul este în interiorul localităţii şi este un pericol iminent trebuie să fie imediată, prin tranchilizare, sau, dacă este un atac violent, prin împuşcare. Altă soluţie nu există pentru protejarea vieţii umane imediat. Este ca şi cum, la o inundaţie, am aştepta proceduri de aprobare, de licitaţie sau de trimitere nu ştiu unde la aprobare a documentaţiei pentru a interveni în interesul protejării vieţii umane", mai spune ministrul.


11626 de afisariCorect
Milka Man [utilizator], Duminică, 6 iunie 2021, 16:00
+9/9
Nimeni nu face nimic pentru a opri defrisarile "legale" sau ilegale. O data pe luna, vedem la stiri cum 3 insi au fost prinsi cu un camion de lemne. Propaganda ieftina in timp ce dispar sute de hectare. Exista solutii pentru limitarea interactiunii dintre oameni si animalele salbatice: monitorizarea precisa si permanenta, asigurarea de hrana, construirea de bariere fizice unde e cazul si chiar vanatoarea. Trebuie doar sa se vrea...
Singurul comentariu gandit subiectiv
imi_pasa_de_romania [utilizator], Duminică, 6 iunie 2021, 15:46
+7/13
Felicitari!

Ca si in alte stiri, majoritatea se concentreaza pe efect nu pe cauza si se auto-victimzieaza, fiidn persoane speciale care considera ca merita tratament preferential din partea Universului.

Da, asa este, cum a fost scris si in alt comentariu de mitg, au fost multe cazuri tragice cauzate de caini vagabonzi. Desigur e simplu sa uitam de cazurile de neglijenta cum a fost un caz in parc acum cativa ani.

La cainii vagabonzi cauza este (sau ar trebui sa fie) evidenta: pe de-o parte faptul ca multi isi iau caini cat sunt mici si pufosi si dragalasi, apoi ii dau afara cand se fac mari, nu ii castreaza si fac pui pe care ii dau afara (sau ii dau/vand persoanelor irepsonsabile, care la randul lor ii dau pe strada dupa ce se plictisesc de ei). La cei "rebeli" dar cu stapan o cauza este lipsa dresajului, Evident nu-s singurele cauze dar reprezinta factori importanti.

Apoi, la animale salbatice este normal sa se plimbe ratacite in cautare de orice cand raman fara paduri pentru ca defrisam tot fara mila. Cat despre ecosistem, ce hrana mai pot avea animalele salbatice cand poluam la greu?! SI nu in ultimul rand, braconajul de distractie "ajuta" enorm la dezechilibrarea ecosistemului.

Evident ca si tinutul populatiei animalelor este vitala, dar intre asta si vanatoare "de distractie" in care omori animale intr-un mod sadic ca distractie nu are cum sa fie dovada de altceva decat ca au cazut cateva tigle de pe acoperis. Iar faptul ca autoritatile sunt corupte si nu isi fac treaba si populatia scapa de sub control sau dau permise de vanatoare la spaga e o problema a coruptiei.

Cand aduni toate de mai sus este evident ca ai o groaza de caini vagabonzi, unii turbati, altii infometati sau ursi, lupi sau vulpi care cauta ceva de mancare.

Dar deh, hai sa dam vina pe ONG-uri si pe animale. Sa nu uitam ca pana una alta asta era teritoriul animalelor pana sa venim noi cu multinationalele si fabricile. Cam ca americanii care uita ca totusi au fost altii inaintea lor acolo.
inca 13 comentarii comenteaza