O nouă decizie a Curții Constituționale privind sistemul judiciar. Acum este vizat regimul executării pedepselor - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1382duminică 11 apr 2021

O nouă decizie a Curții Constituționale privind sistemul judiciar. Acum este vizat regimul executării pedepselor

de Redactia Joi, 8 aprilie 2021, 15:44
- a A+
Curtea Constituţională a stabilit joi că sunt neconstituționale mai multe dispoziţii din legea privind executarea pedepselor, în interpretarea dată de instanţa supremă în legătură cu modul de calculare a zilelor de detenţie executate în penitenciar.


Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 55 ind.1 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în interpretarea dată prin decizia nr. 7 din 26 aprilie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.

CCR susține că sunt încălcate prevederile constituţionale ale articolului 1, alineatul (5), potrivit căruia, în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, şi ale articolului 15, alineatul (2), care prevede că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.
  • "Curtea a constatat că, prin pronunţarea Deciziei nr.7 din 26 aprilie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a conferit dispoziţiilor art.55 ind.1 un caracter imprevizibil, care are implicaţii în ceea ce priveşte persoana faţă de care s-a dispus liberarea condiţionată înainte de intrarea în vigoare a Legii 169/2017, aceasta fiind în imposibilitatea de a cunoaşte data la care pedeapsa urmează a fi considerată ca executată şi în consecinţă să îşi regleze comportamentul. Ca atare, persoana faţă de care s-a dispus liberarea condiţionată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.169/2017 se află în imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a consecinţelor faptelor sale, cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(5)", spune CCR.
Curtea mai arată că, prin interpretarea dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dispoziţiile articolului 55 sunt convertite din norme de drept execuţional penal în norme de drept substanţial, cu încălcarea prevederilor art.15 alin.(2) din Constituţie.


744 de afisari////
GemstonePig [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 16:02
+2/6
Mi-e si mila de bietul Dorneanu, trebuie sa se strofoce infiorator, sa faca un contorsionism juridic jenant pentru un student de anul 3 la Drept, ABSOLUT orice cerinta a politicienilor sau mafiei il o indeplineste oricat de rusinos ar putea parea. Nu credeam sa ajung sa o apreciez macar din acest punct de vedere pe Viorica Dancila, s-a tinunt tare pe pozitie nu a dat OUG ca sa-l scape pe dragnea. Dorneanu o face desi este absolut inamovibil nimeni nu poate sa-i faca absolut nimic legal omul este mai bine protejat juridic decat presedintele Americii si totusi alege sa se prostitueze.
Totul pentru infractori, totul pentru ticalosi !
Idealistu [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 16:35
+1/1
Daca nu se dizolva mai repede aceasta cc, cred ca va trebui sa ne facem singuri dreptate.
comenteaza