Bode, despre trecerea poliţiştilor judiciari de la MAI la Ministerul Justiţiei: Este practic imposibil. 60% din Poliţia Română ar trebui să treacă în subordinea MJ - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1382duminică 11 apr 2021

Bode, despre trecerea poliţiştilor judiciari de la MAI la Ministerul Justiţiei: Este practic imposibil. 60% din Poliţia Română ar trebui să treacă în subordinea MJ

de I.B. Marţi, 6 aprilie 2021, 22:26
- a A+
Imagine

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, consideră că este imposibil ca poliţiştii judiciari să treacă de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Justiţiei, pentru că este vorba de 60% din Poliţia Română, iar acest lucru ar crea o mare problemă pentru cele două ministere, potrivit News.ro.


  • "ÃŽn programul de guvernare este prevăzut preluarea PoliÅ£iei Judiciare de la MAI la Ministerul JustiÅ£iei. ÃŽn urma unor discuÅ£ii pe care le-am avut cu Ministerul JustiÅ£iei, ÅŸi noi, ÅŸi Ministerul JustiÅ£iei, am ajuns la concluzia că acest lucru este, practic, imposibil.
  • Vorbim de peste 28.000 de poliÅ£iÅŸti de PoliÅ£ie Judiciară din cei 48.000 de poliÅ£iÅŸti cât are PoliÅ£ia Română astăzi. 60%, practic, din PoliÅ£ia Română ar trebui, conform acestei reglementări, să treacă în subordinea Ministerului JustiÅ£iei, ceea ce ar crea o mare problemă în MAI ÅŸi o problemă la fel de mare în Ministerul JustiÅ£iei pentru că nu ar putea să îi gestioneze", a declarat Lucian Bode, marÅ£i, într-o conferinţă de presă susÅ£inută la ConstanÅ£a.
El a precizat că este nevoie de un ghid al poliţistului judiciar.
  • "Astăzi un poliÅ£ist detaÅŸat la DNA, spre exemplu, în momentul când expiră mandatul primim la MAI o solicitare de prelungire cu încă trei ani a respectivului mandat ÅŸi cred că ar fi nevoie să avem un ghid al poliÅ£istului de poliÅ£ie judiciară astfel încât să ÅŸtii, dacă din cei 28.000 de poliÅ£iÅŸti de poliÅ£ie judiciară doresc să ajungă la DNA o mie, din cei o mie pot fi selectaÅ£i cei 50-150 de câţi are nevoie această structură de elită.
  • Nu să-mi vină parchetul să îmi spună că pe Popescu vreau să îl detaÅŸaÅ£i la DNA, ÅŸi din cei o mie care se califică profesional să poată să fie recrutaÅ£i cei mai buni", a explicat Bode.
Trecerea Poliției Judiciare la parchete - măsură prevăzută în programul de guvernare - este una dintre temele de dispută în coaliția de guvernare.

Vicepremierul Dan Barna a precizat că ministrul Justiţiei, Stelian Ion, va avea zilele următoare, la sediul ministerului, consultări cu reprezentanţii fiecărui partid de coaliţie. El a adăugat că trebuie să existe un acord în coaliţie privind modificarea legilor justiţiei.

Copreşedintele USR-PLUS nu a dorit să exprime un punct de vedere dacă Poliţia judiciară ar trebui să rămână la MAI, cum este acum, sau să treacă la MJ, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare.

"În momentul de faţă, aceste legi sunt în dezbatere. Nu o să mă exprim pe un punct, pentru că va fi o decizie a coaliţiei. (...) În momentul de faţă poziţia mea este de a respecta prevederile din programul de guvernare. Evit să detaliez pe conţinut. Nu am spus că mi-am schimbat poziţia reflectată în programul de guvernare", a completat vicepremierul.


2323 de afisari



Detalii?
marc.andre [utilizator], Marţi, 6 aprilie 2021, 23:37
+2/4
Mai exact, care ar fi "marea problema" cu trecerea a 60% din politistii judiciari de la MAI la MJ? Concret, va rog.
O sa isi piarda sporurile si pensionarea la 42 de ani?
Problema e deosebit de complicata.
Dilematic [utilizator], Miercuri, 7 aprilie 2021, 8:46
0/2
Nu cred ca politicienii care au prevazut in Programul de guvernare aceasta masura, au realizat implicatiile unei reorganizari de asemenea anvergura.
Se pare ca ideea apartine partidelor aliantei USR-PLUS iar acum ministrul userist al Justitiei nu mai sustine, iar vicepremierul userist Dan Barna se fereste sa comenteze aceasta fantasmagorie.
comenteaza