Joker HBOGO. Nebun, anarhic, marginal și fantast / Am văzut filmul ăsta, de nervi. După Incendiul de la Matei Balș - Hotnews Mobile
1 € 1 USD marţi 07 dec 2021
Furie și ficțiune​

Joker HBOGO. Nebun, anarhic, marginal și fantast / Am văzut filmul ăsta, de nervi. După Incendiul de la Matei Balș

de Eugen Istodor Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, 8:29
- a A+
Imagine
Incendiul de la Matei Balș m-a "ars" cumplit. Mi-a dat sentimentul nesiguranței. În ce Românie fără cap trăiesc ? Dacă mă îmbolvănesc de COVID și merg în spital, mor. Iau o boală sau iau foc. Am simțit nevoia să sparg ceva, să mă descarc de rău, de furie. Mi-am băgat capul în CULTURĂ. Și am revăzut Joker. Joker! E nebun. Și e anarhic. Și oropsit social. Și are imaginație debordantă. De asta mi-a plăcut. Era pe starea mea. M-a temperat din furie. Pentru că am intrat cu totul în poveste: ce-i cu "Joker"?


Dacă accepți că Joker e și nebun, și anarhic, și marginal, și fantast, filmul te zăpăcește. Ori de asta-i bun filmul. Ca să te zăpăcească.

Filmul, de fapt, era ce vroiam. Să mă scoată din furie, dar și din confort, din prejudecată. M-a lovit în damblaua mea de ieri, în tâmpeala mea de spectator.

Jockerul din film este în toate felurile. Filmul îți arată că toate variantele sunt adevărate. Filmul păstrează toate sensurile valabile. Ori asta este provocarea cea mare a filmului. Să accepți toate sensurile. Variantele. Ori, repet, asta m-a temperat din furia, râia pe care am luat-o din Incendiu. Aha, sunt și altceva decât un "pui prăjit" în România asta.

Uite filmul!

M-a șocat întâi violența. Violența chipului. Violența vocilor. Violența jafurilor. Violența împușcăturilor din nimic. M-au șocat. Nu-i așa? Și eu vroiam să dau un cap în gură cuiva.

Un film bun este un film care-ți pune probleme ție ca om. Te temperează, te deturnează. Prins de film, am uitat că vroiam să dau un cap în gură cuiva. Am început să caut cumva să-nțeleg ce văd acolo în film.

Deci, Jokerul nostru este un clovn bun la petreceri, bun de promovat produse. Dar de fiecare dată are ghinion sau e executat de borfași, de hateri. Chipul său de clovn “cere palme". Clovnul are fragilitatea lui. Clovnul era agresat pe nedrept.

normal, încet, încet el devine agresorul. Exact din clipa în care i se dă pistolul.Din acel moment, mi s-a dinamitat orice punct de sprijin. Deci, ce-i cu Jokerul? Ce-i cu el? Ce-a pățit? Cum credeam că mi se leagă o poveste, cum regizorul mi-o atacă. Logica mi-este atacată, subminată, planurile (trecut-prezent, imaginar-real) se tulbură.

Jokerul este patru în unu: nebun, anarhic, marginal și fantast. Regizorul se joacă cu creierul meu. Și bine face. Filmul poate fi văzut ideologic. Deci, revoltatul-anarhistul care reușește să arate urâtul lumii. Filmul poate fi văzut social. Sărac contra bogat. Filmul poate fi văzut ca triumf al mediei sfârtecânde, care face din tânțar ditamai eroul.Filmul trebuie rumegat. Trebuie înțeles. Rezolvat ca un cub rubik. Te lasă buimac. Și creierul trebuie să rezolve enigmele. Să potrivească infinitele posibilități de combinare a imaginilor.

Nu mi s-a luat de Incendiu. Întâi a fost ca Joker, îmi venea să lupt contra nedreptății. Apoi, filmul m-a prins în povestea lui. Și, în final, am uitat de asemănările cu realitatea incendiului de la Balș. M-am scufundat în ficțiunea filmului, m-am concentrat să deslușesc cum filmul m-a prins și m-a nedumerit și m-a bucurat.

Mi-a picat exact când trebuie “Joker", acum pe HBOGO.

O altă perspectivă asupra filmului

Performante JOKER

Joker Joaquin Phoenix as Arthur Fleck / Joker Robert De Niro as Murray Franklin Regizor: Todd Phillips


4029 de afisarimasterpiece!
bancheru83 [utilizator], Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, 10:36
+10/14
sa ne bucuram de asemenea filme cat mai traim ,,inca" in democratie...trebuie sa ai peste 100 la iq sa i intelegi feelingu lui joker!!incercati sa fragmentati filmul in personaje:cel putin 3 ies in evidenta...GENIAL
Filmul e...
Rarara [utilizator], Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, 8:54
+8/18
...absolut genial. L-am revazut acum o saptamana si m-a reaprins. Este absolut normal sa te razvratesti impotriva sistemului. Acest sistem e bolnav, corupt, degradat si plin de oameni ineficienti. Ne trebuie o noua revolutie, dar nu una cu varsare de sange... Tara asta are nevoie de o schimbare majora, acum !
inca 6 comentarii comenteaza