Belarus: Zeci de mii de persoane au continuat joi seara acţiunile de protest - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1883sâmbătă 26 sep 2020

Belarus: Zeci de mii de persoane au continuat joi seara acţiunile de protest

de DP Vineri, 14 august 2020, 6:07
- a A+
Imagine
Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă joi seara în Belarus pentru a manifesta împotriva represiunii violente a mişcării de protest declanşate de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.


În cursul serii de joi, autorităţile au anunţat eliberarea a peste 1.000 de manifestanţi, în timp ce pe străzile capitalei Minsk prezenţa poliţiei a fost mult mai puţin numeroasă decât în serile precedente. Zeci de mii de oameni s-au adunat noaptea în mai multe locuri din Minsk, pe fundalul sunetelor de claxon ale maşinilor şi al cântecelor. Adunări publice similare, unde poliţia nu a intervenit, au fost raportate în cel puţin şase oraşe din Belarus.

"Avem nevoie de un nou preşedinte!", "Belaruşi, sunteţi grozavi!" se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţi, mulţi dintre aceştia făcând semnul "V" al victoriei cu degetele.

Începând de duminică au fost arestate peste 6.700 de persoane şi de atunci au fost raportate numeroase cazuri de tratamente violente şi tortură aplicate persoanelor deţinute.

Persoane arestate în timpul protestelor şi deţinute în închisoarea Okrestina din Minsk au fost eliberate joi seara în grupuri mici, fiind vorba în mare parte de femei. Cel puţin 500 de rude ale deţinuţilor aşteptau în afara zidurilor închisorii.

ONG-ul Amnesty International a informat joi, într-un comunicat, despre cazuri de manifestanţi "dezbrăcaţi, bătuţi şi ameninţaţi cu violul" în timpul detenţiei.

Peste 1.000 de cercetători din Belarus au semnat o scrisoare "împotriva violenţei", iar angajaţi din sistemul medical s-au adunat în faţa unităţilor sanitare în care lucrau. Membri ai Filarmonicii din Minsk au interpretat cântece patriotice în faţa clădirii Filarmonicii.

Conform informaţiilor publicate de mass-media de opoziţie, acţiuni de protest au avut loc în fabrici importante precum BelAZ (camioane), Maz (maşini), Grodno Azot (produse chimice) şi Grodno Zhilstroy (construcţii). Mai mulţi jurnalişti din presa de stat şi-au anunţat demisia în ultimele zile.

Aproximativ 100 de poliţişti au fost răniţi, dintre care 28 au fost spitalizaţi. Nu a fost furnizat niciun raport detaliat cu privire la manifestanţi, împotriva cărora s-au folosit gloanţe de cauciuc, bastoane şi grenade asurzitoare. Autorităţile au confirmat moartea unui bărbat în arest şi a unui protestatar în Minsk. Ele au recunoscut utilizarea marţi, la Brest, de gloanţe adevărate de către poliţie, care au rănit o persoană.


2438 de afisariOMON rusesc, greve in uzinele mari
aniod [utilizator], Vineri, 14 august 2020, 11:31
+1/3
Dintre actiunile recentele evenimente din Belarus, documentate video:
- In uzinele de stat, conducerea a adunat muncitorii pentru a-i lamuri sa nu protesteze; in timpul sedintei, unul din muncitori a strigat: "Sa se scoale in picioare cine a votat cu Tikhanovskaya", moment in care au inceput sa se ridice toti si sa aplaude.
-Laureata Premiului Nobel pentru literatura, Alexievich, considerand brutalitatea trupelor OMON, considera ca acestea au fost trimise din Rusia, ca nu sunt trupele OMON din Belarus-
- militieni care nu doresc sa se identifice cu trupele de represiune si si-au aruncat uniforma la cosul de gunoi; -sefi din politie, care au indemnat sa nu se actioneze asupra propriului popor, au scapat fugind din Belarus

Citind stirile internationale, gasim:

https://www.rferl.org/a/nonviolent-protest-actions-proliferate-in-belarus-amid-brutal-postelection-crackdown/30782061.html

precum si altele
comenteaza
Cookie Settings