Iohannis: Europa se confruntă cu o serie de crize, iar extremismul crește amenințător / Genocidul împotriva romilor trebuie studiat în școli - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0172duminică 17 ian 2021

Iohannis: Europa se confruntă cu o serie de crize, iar extremismul crește amenințător / Genocidul împotriva romilor trebuie studiat în școli

de Redactia Duminică, 2 august 2020, 10:24
- a A+
Imagine
Europa se confruntă astăzi cu o serie de crize care pot submina valorile fundamentale, populismul, rasismul și negarea Holocaustului crescând amenințător, a declarat președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. Iohannis mai spune că genocidul împotriva romilor este adesea ignorat și trebuie studiat în școli.


"Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia și negarea Holocaustului cresc amenințător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului și să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranța, solidaritatea. De asemenea, educația și cercetarea despre Holocaust sunt esențiale pentru sănătatea democrațiilor noastre", a transmis șeful statului într-un mesaj publicat duminică de Administrația Prezidențială .

Aproape jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi au fost uciși în timpul ocupației naziste din Europa, mai menționează Iohannis, precizând că în România, 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, la ordinul "dictatorului român și aliatului naziștilor, Ion Antonescu". Aproximativ 11.000 de romi și-au pierdut viața.

"O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulți dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată și sistematică. Discriminați, umiliți, privați de drepturile lor, excluși din societate și, în cele din urmă, închiși și uciși, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuție și încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat și români", mai spune președintele.


Iohannis mai spune că nevoia de aducere-aminte este mai urgentă ca niciodată în acest punct critic în care ne aflăm și insistă că este important ca genocidul împotriva romilor să fie studiat în școli:

"Trebuie să păstrăm vie memoria victimelor și să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului. Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generație cunoaște și păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor trecutului. Nu putem schimba istoria, însă societățile noastre trebuie să aibă capacitatea de a învăța".


5507 afisariTigani
Ilidia [utilizator], Duminică, 2 august 2020, 11:06
+18/40
Regretabile fapte... Dar in l. romana li se spune TIGANI... Nimeni in Europa nu le spune asa. Uitati-va prin dictionare... Se pare ca unii romani sunt masochisti si prosti de-a-binelea ptr. ca s-a ajuns pana acolo incat strainii, cand vorbesc despre tiganii romani ajunsi pe la ei, nu mai folosesc cuvantul echivalent din limba lor ...
"Hai nu fii... țigan" - o expresie populară
MG [utilizator], Duminică, 2 august 2020, 11:21
+17/39
dar GENOCIDUL zilnic împotriva ROMÂNILOR?!?

Românii sunt furați/bătuți etc zilnic de această minoritate privilegiată. Câte cazuri de români care agresează țigani cunoașteți??!?
Când cerți un prieten/cunoștință care nu este rezonabil îi zici: "hai nu fii... țigan!". Aceste fapte sunt confirmate și răsconfirmate de marea majoritate a populației.
Că trebuie să ne purtăm special cu ei indiferent ce ce fac dânșii - asta-i altă țigănie(pardon, tot din folclor și asta).
Adevărata problemă este că mămăliga îndură cât îndură și la un moment dat explodează și atunci există riscul genocidului; dar asta se întîmplă la nivel local, când vecinii nu mai rezistă; vezi cazurile Ciorogârla, Hargita, Bulgaria, Franța etc
inca 97 de comentarii comenteaza