Contracție record a economiei germane în trimestrul doi - Hotnews Mobile
1 € 1 USD miercuri 12 aug 2020

Contracție record a economiei germane în trimestrul doi

de S.J. Joi, 30 iulie 2020, 12:47
- a A+
Imagine
Economia germană s-a contractat cu un nivel record de 10,1% în al doilea trimestru, cea mai mare scădere înregistrată vreodată, pe măsură ce cheltuielile gospodăriilor, investițiile în afaceri și exporturile s-au prăbușit din cauza pandemiei, relatează Reuters.


"Acesta a fost cel mai mare declin înregistrat de când au început calculele trimestriale privind evoluția PIB-ului Germaniei în anii 1970", a anunțat biroul național de statistică, cifrele ajustate sezonier arătând că PIB-ul celei mai mari economii europene s-a contractat cu 11,7% între aprilie și iunie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Analiștii intervievați anterior de Reuters se așteptau la o contracție trimestrială de 9% și una de 11,3% ajustată sezonier față de al doilea trimestru al anului trecut.

Economia germană s-a confruntat cu mai multe șocuri cauzate de pandemie: carantina instituită pentru prevenirea răspândirii coronavirusului a paralizat producția în multe sectoare, a afectat semnificativ comerțul și a dus la restrângerea consumului.

Exporturile, deja afectate de tensiunile comerciale și îngrijorările privind Brexit-ul chiar și înainte de pandemie, au fost lovite puternic.

În luna aprilie, la perioada de vârf a restricțiilor, producția industrială a scăzut cu 17,9%, comenzile pentru produse industriale cu 25,8% iar exporturile s-au prăbușit cu 31,1%.

Citește și:


2901 afisariMai grav decat se anticipase
animatron [utilizator], Joi, 30 iulie 2020, 14:01
+2/2
Aparent, analistii se asteptau la cifre mai mici, datorita masivului program federal german de ajutor pentru economie (1.130 miliarde euro pe 2 ani).
Germania pierduse 2,2%PIB in Q1.

Franta a anuntat si ea deja un -5,3% in Q1 si -17%PIB pe trimestrul 2.
Pe total 2020 Franta se asteapta la o prabusire a PIB-ului, cu un -9%.

Germania se asteapta ca in ciuda cresterii asteptate pana la sf lui 2020, PIB-ul sa ii scada anul acesta cu cel putin 6,6%.

Cuplul franco-german e "motorul" economiei in UE si acest motor a suferit o sincopa in prima jumatate a lui 2020 datorita pandemiei declansate de coronavirusul provenit din China.

Toate tarile UE vor suferi pierderi economice mari si scaderi ale PIB in acest an, inclusiv Romania.
Doar ca amploarea scaderii va fi diferita de la o tara la alta.

Romania, de ex, se asteapta la o scadere PIB de 2-3% (ar fi o performanta in UE), in timp ce Spania va avea probabil una de -13%, apropiata de a Italiei (-11%).

Pe ansamblu, se anticipeaza ca zona euro va pierde -8,7% din PIB (cu o redresare de +6,1% in 2021).

Ce inseamna asta totusi calculat simplu, in euro, pe locuitor si pe tari ?

Germania va pierde minim 2.500 euro la PIB-ul/loc, Franta 2.700 euro, Italia 3.100, Spania 3.000.

Romania ar putea pierde circa 200-250 euro/loc la PIB, deci decalajul cu acele tari bogate din zona euro s-ar reduce mecanic in medie cu cel putin 2.500 euro!

Efectul asta atat de mare nu va dura decat pana in 2021, cand se spera ca toate economiile UE isi vor reveni dar tot vor ramane diferente pozitive de cateva sute de euro/loc. in favoarea Romaniei (si a tarilor din Est de altfel) pt ca nu toate statele vor recupera in 2021 cat au pierdut in 2020.

Aceste cifre sunt doar previziuni bazate pe situatia actuala, aceasta se poate modifica foarte mult in functie de evolutia pandemiei si deciziile guvernelor din UE.
Asta este
Vaka [utilizator], Joi, 30 iulie 2020, 12:51
+1/9
Genul de stire care ar trebui sa ne ingrijoreze. Pentru ca recesiunea va ucide, probabil mai mult si mai nediscriminatoriu decat raceala.
inca 3 comentarii comenteaza
Cookie Settings