Turcia a început pregătirile pentru transformarea Hagia Sofia în moschee - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0836vineri 14 aug 2020

Turcia a început pregătirile pentru transformarea Hagia Sofia în moschee

de V.M. Sâmbătă, 11 iulie 2020, 17:08
- a A+
Imagine
Autorităţile din Turcia au început sâmbătă inspecţiile la Hagia Sofia pentru pregătirile logistice de transformare a fostului muzeu în moschee compatibilă cu rugăciunile islamice, la o zi după ce Ankara a anunţat reconversia acestui loc legendar, relatează agenția DPA, citată de Agerpres .


Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că această clădire din secolul al VI-lea este reconvertită în moschee, la scurt timp după decizia unei instanţe în acest sens.

Erdogan a spus că fosta catedrală va fi deschisă pentru credincioşii musulmani la 24 iulie, pentru prima dată după 1934, când fondatorii republicii seculare au transformat-o în muzeu.

Clădirea a fost închisă pentru vizite sâmbătă, a relatat agenţia naţională de ştiri Anadolu, care a adăugat că echipe ale Ministerului Turismului au inspectat cupola şi patru minarete pentru pregătiri.

Erdogan a precizat vineri că pregătirile la clădire, unde se află unele dintre cele mai renumite simboluri şi mozaicuri creştine, vor continua chiar şi după programata deschidere.


Clădirea a fost predată Direcţiei pentru Religie, al cărei şef, Ali Erbas, a spus sâmbătă că instituţia sa a început deja pregătirile pentru ca moscheea să fie gata până la 24 iulie.

Sâmbătă, media pro-guvernamentale erau dominate de euforie religioasă şi naţionalistă, salutând o "decizie istorică", potrivit agenției DPA.

"Reînvierea Hagia Sofia. S-au încheiat 86 de ani de exil, durere şi dor", a scris cotidianul Yeni Safak.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia, Grecia şi UNESCO şi-au exprimat consternarea faţă de decizia de transformare a fostului muzeu în moschee.

Turcia susţine că persoanele de toate religiile vor putea vizita în continuare acest loc, care este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.7121 de afisari///
GemstonePig [utilizator], Sâmbătă, 11 iulie 2020, 17:23
+21/23
Ca sa parafrazam un clasic in viata , Pentru ca se poate!
Ce o sa le faca europenii? o sa le ia ceva de la bicicleta? nu vor mai cumpara carpete? In 2014 Rusia a luat Crimeea si acum e bine mersi.
Pe cale de consecință.
asavreau [utilizator], Sâmbătă, 11 iulie 2020, 18:55
+8/18
Toate moscheile din Europa vor fi transformate în biserici .
inca 12 comentarii comenteaza
Cookie Settings