SUA: Jumătate din statul Oklahoma aparține nativilor americani, a decis Curtea Supremă - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0836vineri 14 aug 2020

SUA: Jumătate din statul Oklahoma aparține nativilor americani, a decis Curtea Supremă

de S.J. Vineri, 10 iulie 2020, 13:41
- a A+
Imagine
Curtea supremă a SUA a decis că aproximativ jumătate din statul american Oklahoma le aparține nativilor americani într-o hotărâre istorică pentru drepturile acestora, notează BBC .


Judecătorii au decis cu 5 voturi la 4 că o bucată semnificativă din estul statului, inclusiv Tulsa, al doilea cel mai mare oraș din ​Oklahoma, ar trebui recunoscut ca făcând parte dintr-o rezervație a nativilor americani.

Cazul a ajuns în fața Curții Supreme după ce un bărbat condamnat în 1997 de violarea unei fetițe a citat o revendicare istorică a tribului Muscogee asupra pământului unde infracțiunea a avut loc.

Decizia judecătorilor americani le va permite unor nativi americani condamnați în tribunale ale statului pentru fapte comise pe teritoriul revendicat să facă apel la sentințe. De asemenea doar procurorii federali vor avea puterea de a pune sub acuzare nativi americani în zonă ca urmare a hotărârii.

Membrii tribului care locuiesc în limitele teritoriului ar putea fi de asemenea scutiți de taxele impuse de stat, potrivit agenției Reuters. În jur de 1,8 de milioane de oameni trăiesc în zona de aproximativ 4 milioane de hectare, în jur de 15% din aceștia fiind nativi americani.

Judecătorul Neil Gorsuch, un conservator numit de președintele Donald Trump, a votat alături de cei patru liberali ai Curții și a redactat motivarea deciziei.

Acesta a făcut referire la "Drumul lacrimilor" , relocarea forțată din secolul XIX a nativilor americani, printre care și tribul Muscogee, în Oklahoma. Guvernul american a afirmat la momentul respectiv că pământul le va aparține nativilor americani pentru totdeauna.

"Astăzi suntem întrebați din motive ce țin de legea penală federală dacă tratatele încheiate rămân în vigoare și pământul promis este o rezervație a nativilor americani. Întrucât Congresul nu a afirmat contrariul, guvernul trebuie să se țină de cuvânt", a notat judecătorul Gorsuch.


6776 de afisarie vorba de taxele statului Oklahoma
c1 [utilizator], Vineri, 10 iulie 2020, 14:46
+11/23
nu de taxele federale (de exemplu vestitul fisc american IRS ii poate baga in continuare la inchisoare)

vezi poza zonei cu statut de rezervatie
https://ichef.bbci.co.uk/news/624/cpsprodpb/14840/production/_113323048_tribal_areas_oklahoma640-nc.png

Doar in zona in cauza indienii din cele 5 triburi (15% din populatie) pot beneficia de niste drepturi (scutiri de taxe locale, judecati local dupa regulile lor, etc), celorlalti oameni li se aplica in continuare legile din Oklahoma. Tuturor li se aplica legile federale. Deci nu e vorba de o zona independenta.

Totul a pornit de la pedofil amerindian:

Jimcy McGirt, un indian din tribul Seminole, acum in varsta de 71 ani, a fost condamnat in anul 1997 pentru violarea unei fetite de 4 ani de catre statul Oklahoma. El a dat in judecata statul Oklahoma zicand ca nu avea jurisdictie (nu avea dreptul sa-l condamne deoarece fapta s-a petrecut in zona rezervata indienilor) si a castigat.

Ironic ca tocmai un pedofil si-a cerut drepturile si le-a si primit!
Aha
jcjc [utilizator], Vineri, 10 iulie 2020, 17:29
+8/10
...deci dacă eu îți iau casa cu forța dar o văruiesc un pic și-i pun uși noi, tu trebuie să mă plătești înainte să plec din ea?

Și poate-mi dai un exemplu de ajutor de care au beneficiat indienii din partea statului american. Jumătate din Oklahoma e teritoriu indian pentru că guvernul SUA a deportat acolo indieni de la sud de Mississippi în 1830. Mii de oameni au murit. Citește despre Trail of Tears ca să te lămurești.
inca 20 de comentarii comenteaza
Cookie Settings