Noua lege privind carantina şi izolarea, discutată astăzi în Guvern. Proiectul trebuie să treacă și de votul Parlamentului - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1087miercuri 12 aug 2020

Noua lege privind carantina şi izolarea, discutată astăzi în Guvern. Proiectul trebuie să treacă și de votul Parlamentului

de Redactia Luni, 6 iulie 2020, 6:05
- a A+
Imagine
Guvernul se reuneşte în şedinţă luni, începând cu ora 12,00, pe ordinea de zi urmând să se afle şi proiectul de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie, scrie Agerpres. Ministrul Nelu Tătaru anunţa, vineri seara , că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru "punerea în concordanţă" a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.


Duminică, într-o emisiune la Realitatea Plus, Tătaru a spus că proiectul este gata şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei Executivului.

"Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone", a precizat ministrul Sănătăţii.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.


7266 de afisari1950
ZVrk [utilizator], Luni, 6 iulie 2020, 10:48
+2/10
Voi astia care comentati ca Parlamentul nu-l iubeste pe ioanus, ca guwernul meu e intruchiparea perfectiunii, ca ce se baga in seama CCR si Avocatul poporului, ar fi trebuit sa traiti anii 1950. Aveati parte de tot ce va doriti acum, ca o gasca de incompetenti sa va decida soarta nestingheriti de nimeni, ca atata ii ducea mintea pe ei!
sa nu uitam ca exista
nash pandelica [utilizator], Luni, 6 iulie 2020, 11:59
+2/6
si cedo, curtea europeana pt. drepturile omului, in traducere.
avand in vedere ca este vorba de drepturi ale omuui, cred ca urmatorul pas, in caz ca trece, este adresarea la cedo.
libertatea este principalul drept al omului.
deviza primei mari revolutii, revolutie care a schimbat lumea, era libertate, egalitate, fraternitate.
numai regimurile autoritare, fasciste, naziste si comuniste au privat omul de libertate si drepturile de baza.
omul are dreptul si la sanatate, drept pe care nu se da doi bani. mor oamenii acasa, ca spitalele au fost inchise, pe motiv de pandalie. da, asta e cuvantul, pandalie.
sistemul de sanatate poate si trebuie sa trateze toti bolnavii, caci dreptul la sanatate este egal.
nu privezi omul de libertate ca sa vada cum ii mor parintii, acasa, de cancer, de rinichi, de diabet, etc.
sanatatea fara cap este ce se intampla in romanica ieducata si normala.
am o verisoara bolnava, ce a fost programata din vara anului trecut, pt. iulie anul asta, la operatie, reconstructie de sold, la colentina. colentina, tot spitalul este inchis, fiind gazda pt. cazuri asimptomatice de covid. cica ar fi fost optzeci de internati, intr'uin spital mare cu mii de paturi si multe speciaitati. femeia este in stare de invaliditate, probabil va ajunge in carucior.
dar nu conteaza, nelu valseaza.
inca 11 comentarii comenteaza
Cookie Settings