Remdesivir devine primul medicament autorizat în Uniunea Europeană pentru COVID-19, după ce a primit undă verde din partea CE - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0836vineri 14 aug 2020

Remdesivir devine primul medicament autorizat în Uniunea Europeană pentru COVID-19, după ce a primit undă verde din partea CE

de I.H. Vineri, 3 iulie 2020, 15:41
- a A+
Imagine
Comisia Europeană a autorizat vineri "punerea pe piaţă condiţionată" în Uniunea Europeană a antiviralului Remdesivir, utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, relatează AFP. Remdesivir devine astfel primul medicament autorizat la nivelul UE în tratamentul împotriva COVID-19.


"Nu vom omite niciun efort pentru a obţine tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, citată într-un comunicat, în condiţiile în care autorizaţia a fost acordată la mai puţin de o lună după depunerea solicitării.

Unda verde din partea Comisiei Europene intervine la o săptămână după recomandarea făcută de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), faţă de 67 de zile cât durează în mod normal, şi aprobarea statelor membre. Remdesivir devine astfel "primul medicament autorizat la nivelul UE în tratamentul împotriva COVID-19", precizează executivul european.

Punerea pe piaţă condiţionată (CMA) este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE care facilitează accesul la medicamentele "care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute", în special în "situaţii de urgenţă ca răspuns la ameninţări la adresa sănătăţii publice, precum actuala pandemie".

Potrivit EMA, acest tip de aprobare îi permite "să recomande un medicament pentru autorizarea punerii pe piaţă cu date mai puţin complete decât era prevăzut", dacă beneficiile depăşesc riscurile.

Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, Remdesivir este prima terapie care a arătat o anumită eficienţă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 într-un studiu clinic cu o amploare semnificativă, deşi efectul său a fost considerat modest.

EMA a anunţat că unul dintre departamentele sale, denumit Comitetul pentru medicamente umane (CHMP), a recomandat folosirea medicamentului Remdesivir pentru adulţi şi adolescenţi cu vârste de peste 12 ani afectaţi de pneumonie şi care necesită supliment de oxigen, adică pacienţi "aflaţi în stare gravă". (Sursa: Agerpres)

CITEȘTE ȘI:


4955 de afisariniet
muciflenduri [utilizator], Vineri, 3 iulie 2020, 16:09
+10/20
Cam primesti ruble degeaba... Confunzi hidroxiclorochina cu remdesiviru'.
Astea-s greseli de postac incepator, Mazeta nu s-ar fi expus niciodata intr-un mod atat de stupid.
Remdesevir
Consonant [utilizator], Vineri, 3 iulie 2020, 17:13
+9/11
Eficiența tratamentului cu Remdesevir este scăzută, poate ceva mai mare decât pentru alte molecule încercate, dar nimic spectaculos. Toată isteria care s-a creat în jurul acestui medicament este foarte dubioasă și pare desprinsă din manualele de marketing agresiv.

Pe de altă parte, a propos de faptul că compania producătoare Gilead a vândut deja producția pentru următoarele trei luni Statelor Unite, iarăși este o gogoașă mediatică. În primul rând, prețul este oneros, iar în al doilea rând, există o lege internațională care permite oricărui stat, care se confruntă cu o parte importantă a populației afectată de o boală pentru care există un medicament sub licență, să declare medicamentul de importanță vitală și să atribuie producătorilor interni de medicamente dreptul de a ignora licența și să producă medicamentul pentru utilizare în acel stat. Așa s-a întâmplat acum câțiva ani cu medicementele pentru hepatita C care costă în Statele Unite zeci de mii de dolari iar în India doar câteva sute de de dolari. Dacă Remdesevir se va dovedi chiar eficient în tratamentul Covid-19, țările grav afectate pot face lucrul ăsta fără niciun fel de probleme.
inca 18 comentarii comenteaza
Cookie Settings