Romarm nu a vândut nicio mască până acum, așa cum a promis Guvernul / Utilajele pentru producție au fost aduse din China și s-au stricat - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0881vineri 07 mai 2021

Romarm nu a vândut nicio mască până acum, așa cum a promis Guvernul / Utilajele pentru producție au fost aduse din China și s-au stricat

de C.P. Vineri, 29 mai 2020, 10:48
- a A+
Imagine
​Romarm este o companie a statului din industria de apărare. Guvernul s-a gândit că ar fi bine să își extindă obiectul de activitate prin producerea de măști de protecție, pentru a nu mai depinde de importurile din China. În urmă cu o lună, Guvernul anunța că Romarm a început producția. Dar totul a durat foarte puțin, deoarece utilajul de producere s-a stricat încă din primele zile. Culmea este că acel utilaj în valoare de 1 milion de dolari a fost importat din China.

Acum, autoritățile încearcă să găsească vinovatul. Premierul Ludovic Orban a spus joi că i-a solicitat ministrului economiei o anchetă. "I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă o cantitate și de la compania de la Dragomirești, din județul Dâmbovița", a declarat Orban, aflat într-o vizită în județul Dâmbovița.

La sfârșitul lunii aprilie, ministrul economiei Virgil Popescu anunța că Romarm a început producția, motiv pentru care pe 29 aprilie, premierul Ludovic Orban s-a dus în vizită la fabrică. Aceea a fost și ziua în care linia de producție a funcționat. Imediat după vizită s-a stricat.Vizita premierului Orban și a ministrului Economiei la fabrica din Dragomirești unde au fost montate instalațiile de producție măști medicale / Foto: Guvern
---

Potrivit observatornews.ro , cele patru linii de producţie - trei pentru măşti chirurgicale, una pentru măşti N95 - au fost aduse din China cu un avion al forţelor aeriene din Ucraina. O firmă controlată de mai mulţi italieni, Interarms, a încasat aproape un milion de dolari de la România ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor.

Un raport citat de observatornews.ro arată că funcționarea mașinilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea. Singura linie care produce măşti N95 s-a defectat chiar în ziua vizitei premierului.

Astfel, Romarm nu a ajuns să producă și să vândă cele 500 mii de măști zilnice promise. De fapt, nu a vândut nimic.

Planul Guvernului era ca România să producă singură măștile necesare pentru a nu mai fi dependentă de importurile din China. Virgil Popescu, ministrul economiei, declara într-un interviu acordat HotNews.ro că firmele românești vor putea asigura peste 60-70% din necesarul intern de materiale sanitare.

"Această criză dacă are o parte bună între ghilimele este că ne-a arătat cât de dependenți suntem de importurile din China. Vrem ca România să nu mai fie dependentă pentru materialele esențiale de importurile din China", spunea Virgil Popescu în interviul pentru HotNews.ro.

Citește și:


17934 de afisarimda
SoulSearcher [utilizator], Vineri, 29 mai 2020, 10:56
+56/62
intrebare: acum unde sunt baietii aia destepti care au adus utilajul din china si au incasat banii ???

raspuns: isi beau cafeaua linistiti pe veranda vilei din Monaco, si rad cu lacrimi cand citesc aceasta stire
mda...
un om [utilizator], Vineri, 29 mai 2020, 10:52
+50/52
cred ca e nevoie de niste controale serioase acolo si apoi de niste decizii asumate, daca neamul romanesc nu e in stare sa produca niste masti de hartie....
inca 76 de comentarii comenteaza