Sezonieri în Germania: Recolta este în siguranţă, culegătorii români nu - Deutsche Welle - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2695vineri 05 iun 2020

Sezonieri în Germania: Recolta este în siguranţă, culegătorii români nu - Deutsche Welle

de V.M. Vineri, 24 aprilie 2020, 17:06
- a A+
Imagine
Situația dificilă a muncitorilor români care ajută la strângerea recoltei în Germania este analizată pe larg în emisiunea "Panorama" difuzată de postul public german ARD, scrie vineri Deutsche Welle România .


Echipe de lucru mici de două-trei persoane, dormitoare pentru un singur muncitor sezonier, maxim doi când este vorba de membri ai aceleiași familii. Acestea sunt prevederile stricte din conceptul de siguranță a muncii în agricultură, adoptat la 16 aprilie în Germania, ca reacţie la pandemia de coronavirus.

Sună bine, dar este de multe ori foarte departe de realitate, după cum au constatat jurnaliștii de la televiziunea germană ARD, care s-au ocupat pe larg în emisiunea "Panorama" de situația lucrătorilor veniți din sud-estul Europei pentru a ajuta la strânsul recoltei în mai multe landuri germane. Este vorba mai ales de sezonieri din România.

Muncitorii sezonieri români - salvatorii recoltei

De nu mai puțin de 350 de lucrători români are nevoie fermierul Rudolf Behr din Saxonia Inferioară, care fără ei s-ar vedea în situația în care legumele să nu poată fi recoltate și livrate magazinelor. Behr spune că, pe lângă pierderile sale financiare provocate de eventuala distrugere a recoltei, ar mai fi și o risipă uriașă de alimente. El se bucură că poate beneficia în continuare de serviciile muncitorilor sezonieri români și se străduiește să respecte toate măsurile de protecție, pentru a nu periclita sănătatea acestora și soarta recoltei.

Fermierul german a închiriat camere la hoteluri și stabilimente similare, a apelat la servicii de gastronomie, a instalat containere igienice, a înființat la toate punctele sale de lucru unități de vânzare, pentru ca românii veniți la muncă să-și poată cumpăra de acolo toate produsele necesare, la prețuri normale, nefiind nevoiți să meargă la cumpărături la supermarket, expunându-se astfel pericolului infectării cu coronavirus.

Haos în aplicarea regulilor


Dar nu toți fermierii procedează precum Rudolf Behr. Echipa ARD s-a deplasat în landul Renania Palatinat, unde lucrează numeroși sezonieri veniți din România. Jurnaliștii germani au stat de vorbă cu aceștia. Așa au aflat că românii lucrează în grupuri de până la 45 de persoane, fără să primească măști de protecție. Mai mult decât atât, de la locurile de cazare la câmp sunt transportați într-o remorcă în grupe de 40 până la 70 de persoane. Dorm câte trei într-o cameră strâmtă de baracă, la fel ca înaintea epidemiei de coronavirus. În plus, sunt nevoiți să meargă la cumpărături la supermarket, pentru că la magazinele de la ferme produsele ar costa de trei ori mai mult. Protecție specială? Nici vorbă!

Citește și:


10980 de afisari


Ny parca
Scarface1000 [utilizator], Vineri, 24 aprilie 2020, 18:37
+10/12
Germania era aia unde se respecta cu strictete legile si regulile?

Nu parca Germania era modelul? Pai se pare ca o mare parte din muncitori Romani din Germania sunt tratati ca in Sicilia.


se pare ca nici nemtii nu mai sunt ce au fost odata si anume etalonul bunului simt si al civilizatiei...
Astea-s doar o parte din probleme
mihaipricop [utilizator], Vineri, 24 aprilie 2020, 19:26
+10/10
sunt numeroase video pe facebook in care romanii se plang ca li s-a retinut buletinul, li s-a promis 13 euro/ora si de fapt sunt platiti cu 0.65 euro/kg, baracile sunt murdare si nu au caldura si apa calda
inca 5 comentarii comenteaza
Cookie Settings