Stimulentul de risc pentru personalul medical va fi de 2.250 lei net lunar / Guvernul a adoptat 5 măsuri decontate din fonduri UE - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3517miercuri 03 iun 2020

Stimulentul de risc pentru personalul medical va fi de 2.250 lei net lunar / Guvernul a adoptat 5 măsuri decontate din fonduri UE

de RA Luni, 6 aprilie 2020, 21:35
- a A+
Imagine
Stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus, aproximativ 75.000 de cadre medicale, va avea o valoare lunară de 2.500 lei (din care se scade impozitul pe venit de 10%). Acest stimulent nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţi, la partea de personal care deserveşte ambulanţele, la partea de personal paramedical, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la finalul ședinței de guvern.


Guvernul a adoptat 5 măsuri ce vor fi decontate din fonduri UE:

1. Măsura legată de echipamentele medicale şi de protecţie - fondurile în limita cărora se vor deconta cheltuieli sunt de 350 de miloane de euro.

"Fac un apel pe această cale către unităţile sanitare şi către autorităţile publice locale să achiziţioneze aceste echipamente necesare pentru bolnavi, pentru că procesul de decontare al fondurilor urmează să se deruleze conform procedurilor europene", a declarat ministrul Boloş.

Guvernul a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul pentru operaţionalizarea lor.

2. Plata stimulentelor pentru personalul medical

Stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus. Este vorba despre circa 75.000 de cadre medicale, care vor primi un stimulent lunat de 2500 lei. Nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor asigurărilor de sănătate, singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea aplicabilă la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 se reţine.

Stimulentul este pentru tot personalul medical, nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţi, la partea de personal care deserveşte ambulanţele, la partea de personal paramedical, a spus Boloş.

3. Asistenţii sociali - un număr de 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin şi asistenţă la domiciliu pentru persoanele de peste 65 de ani, care în această perioadă se află în autoizolare şi au nevoie de sprijin.

"Au fost luate în calcul 100.000 de persoane vârstnice şi sper ca în foarte scurt timp să lansăm apelul de proiecte", a declarat ministrul.

Va exista un tel verde la care persoanele de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor să poată apela.

4. Şomajul tehnic - Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare, mai exact 300 de milioane de euro, să fie decontate din fonduri europene. Suma ar putea fi majorată.

5. Produsele de igienă corporală - 170.000 de pachete care urmează să fie distribuite către cei care se află în carantină, către copiii de la casele de copii şi cei din căminele de bătrâni.

Cele cinci măsuri însumează 810 milioane de euro (3,9 miliarde de lei)
7743 de afisari


Personalul medical
Kornell [utilizator], Luni, 6 aprilie 2020, 21:47
+10/14
ceruse SA NU SE DEA acest bonus, care va fi speculat de catre toti toparlanii, haterii si lenesii care stau comod la tastatura. Cerusera in schimb ca de acesti bani sa se cumpere ECHIPAMENTE ca sa poata lucra - dar banii au fost DATI DE UE, care recunsocuse valoarea personalului medical si nu puteau fi deturnati
Seninătate
spirache [utilizator], Luni, 6 aprilie 2020, 22:40
+6/8
Personalul medical mulțumește pentru acești bani care deși sunt ridicol de puțini in largile buzunare ale halatelor, sunt oferiți cu sinceritate și după cum se spune, gestul contează.
inca 7 comentarii comenteaza
Cookie Settings