Cîțu. Cer băncilor să trateze cu celeritate cererile de amânare a plății ratelor pentru clienții afectați de criza coronavirus - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3517miercuri 03 iun 2020

Cîțu. Cer băncilor să trateze cu celeritate cererile de amânare a plății ratelor pentru clienții afectați de criza coronavirus

de Redactia Luni, 6 aprilie 2020, 21:21
- a A+
Imagine
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a cerut băncilor "să trateze cu celeritate cererile de amânare a plății ratelor" pentru clienții afectați de criza coronavirus, el precizând că românii pot trimite deja cereri în acest sens către bănci.


El a amintit luni seară, la finalul ședinței de guvern, că astăzi au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare a Ordonanței publicate săptămâna trecută prin care românii afectați de criza COVID-19 pot cere amânarea cu până la 9 luni a plății ratelor bancare.

"În 45 de zile, românii se pot adresa băncilor și au posibilitatea ca până la 9 luni să amâne plata ratelor la bancă. Le cer băncilor să trateze cu celeritate aceste cereri", a declarat Cîțu.


14 lucruri pe care trebuie să le reții:
 • 1. Suspendarea ratelor poate fi cerută o singură dată, și este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020.
 • 2. Perioada de rambursare a ratelor de dobândă eșalonate cu termene de plată suspendate este de 60 de luni, calculată începând cu prima zi calendaristică următoare perioadei de suspendare a obligațiilor de plată.
 • 3. Pentru a beneficia de amânarea ratelor, solicitanții să fie în situația în care banca nu le-a declarat scadența anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv și să nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv.
 • 4. Solicitarea de suspendare a ratelor trebuie transmisă băncii cel mai târziu în termen de 45 de zile.
 • 5. Banca analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condițiile prevăzute și în termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitării comunică debitorului decizia sa de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligațiilor de plată a ratelor.
 • 6. Decizia de aprobare conține și numărul de rate pentru care a fost solicitată de debitor și aprobată suspendarea la plată și se comunică debitoruluiîn format letric sau prin poștă electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, sau telefonic, cu respectarea obligației creditorului de înregistrare a convorbirii, după caz, în funcție de opțiunea exprimată de debitor.
 • 7. Modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobării solicitării beneficiarului se realizează fără încheierea de acte adiționale, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobânzilor eșalonate, transmisă de creditor debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.
 • 8. Banca poate acorda facilitatea de suspendare a obligației debitorului de plată a ratelor aferente creditului ipotecar la plata tuturor componentelor creditului ipotecar, respectiv rate de principal, dobânzi și comisioane, pe perioada stabilită , conform opțiunii debitorului.
 • 9. În cazul în care banca a aprobat amânarea ratelor, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către debitor a solicitării de suspendare către creditor.
 • 10. Perioada de creditare stabilită inițial în contractul de credit poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată, cu respectarea de către creditori a reglementarilor interne privind încadrarea în limita de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit.
 • 11. Pentru debitorii pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările băncilor, acestea vor proceda la restructurarea creditelor cu încadrarea în limita de vârstă.
 • 12. În cazul creditelor “Prima casă“, durata maximă a creditului de 30 de ani, poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării la plata ratelor acordate, cu respectarea de către creditori a reglementărilor interne privind încadrarea în limita de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit.
 • 13. Pentru creditele ipotecare, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă . Plata de către debitor a creanței reprezentând dobânda totală aferentă perioadei de suspendare se va face eșalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar.
 • 14. În cazul debitorilor persoane juridice, cererea se formulează de către reprezentantul legal al acestora.2274 de afisari


cu alte cuvinte
mmmircea [utilizator], Luni, 6 aprilie 2020, 21:59
+4/4
salvam bancile pe ipotecare, cu pretul renuntarii la 9 luni de dobanda. Isi pot recupera din scaderea de profit pe spinarea celorlalte tipuri de credite, la care vor aplica dobanda la dobanda. Debitorii sa traiasca, ca are grija Citu sa-i supraindatoreze. Ma baiatule, ma Citule, o sa te ia lumea cu furci si torte in cateva saptamani.
"fara restante la 16 martie" Una vorbim, alta face
D-or [utilizator], Luni, 6 aprilie 2020, 22:24
+4/4
Pina acum, s-a anuntat ca imprumutatii nu trebuie sa aiba restante la data depunerii cererii de aminare.

Asa ca amaritii - ca mine, de exemplu - au facut pe dracu'n patru sa plateasca toate restantele.
Acum, surpriza, se anunta o data retroactiva, 16 martie, o conditie ce nu mai poate fi indeplinita.

Si formularea punctului 3 e redundanta: e evident ca cine nu avea restante la 16 martie nu avea cum sa aiba creditul declarat scadent anticipat la 30 martie. Pare ca aceasta conditie cu 16 martie a fost adaugata textului ulterior, pe genunchi.

"Pentru a beneficia de amânarea ratelor, solicitanții să fie în situația în care banca nu le-a declarat scadența anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv și să nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv".

Batjocura asta va ingropa adinc PNL-ul. Pacat, Orban nu merita asta.
inca 6 comentarii comenteaza
Cookie Settings