Rusinea la copii. De unde le vine rusinea si cum ii putem ajuta sa tina capul sus - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0875duminică 29 nov 2020
Strategii de parenting

Rusinea la copii. De unde le vine rusinea si cum ii putem ajuta sa tina capul sus

de A.V. Miercuri, 4 martie 2020, 13:21
- a A+
Imagine

"Sa-ti fie rusine!" ii spune parintele copilului care a desenat pe peretii camerei sale, fetitei care si-a luat inapoi ursuletul din mainile fratelui mai mic, baiatului care a venit de la joaca plin de noroi. Rusinarea copiilor a devenit aproape un gest reflex, o replica mereu la indemana adultului care vrea sa intrerupa un anumit comportament nedorit al celui mic. Dar haideti sa ne oprim o clipa si sa reflectam asupra efectelor pe termen lung pe care le poate avea inducerea acestui sentiment.


Psihologii si specialistii in neurostiinte ne spun ca sentimentul de rusine scade increderea in sine, produce convingeri negative despre propria persoana, reduce creativitatea si creste raspunsul la stres – consecinte pe care niciun parinte iubitor nu le doreste atunci cand incearca sa corecteze comportamentul copilului sau. Iar Betsy de Thierry ne va ajuta, prin intermediul acestei carti scrise cu empatie si caldura, sa intelegem de unde provine rusinea, care este impactul ei asupra fiintei umane si ce putem face pentru a o preveni si pentru a o vindeca.

Betsy de Thierry este psihoterapeut, speaker si formator. Lucreaza cu copii si cu familiile acestora pentru a-i ajuta sa depaseasca momentele dificile si sa-si recapete echilibrul. A infiintat, in Marea Britanie, Centrul pentru recuperare in urma traumei.27943 de afisariSigmund Freud -
unins [utilizator], Miercuri, 4 martie 2020, 16:20
+13/23
- "Primul simptom al prostiei este lipsa totală a ruşinii."
Cale liberă pentru brainwashing
Tescovin [utilizator], Miercuri, 4 martie 2020, 13:36
+10/32
Sunt de acord că nu poți abuza de „să-ți fie rușine” pentru chestii triviale precum o farfurie spartă sau un perete mâzgălit. Dar rușinea în sine este un bun mecanism de protecție contra exceselor de comportament în societate. Dacă înveți copilul că nu există nimic ce ar putea face el pe lumea asta pentru care ar trebui să-i fie rușine, pentru că de fapt toate normele și reperele împământenite în societate sunt simple convenții sociale, la fel de relative ca părerea fiecăruia dintre noi, atunci practic am formatat hardul, și oricine care e suficient de motivat și dotat cu resurse poate scrie un nou program.
inca 24 de comentarii comenteaza