Lupta împotriva corupției: România, pe penultimul loc în Uniunea Europeană. În 2019, a ajuns la același scor ca în 2012 - raport Transparency International - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3142marţi 18 ian 2022

Lupta împotriva corupției: România, pe penultimul loc în Uniunea Europeană. În 2019, a ajuns la același scor ca în 2012 - raport Transparency International

de I.H. Joi, 23 ianuarie 2020, 9:34
- a A+
Imagine
În peste două treimi dintre țări, eforturile împotriva corupției au stagnat ori au făcut pași înapoi, inclusiv în multe dintre cele mai avansate economii ale lumii, reiese din raportul pe 2019 privind Indicele de Percepție a Corupției, lansat joi de Transparency International. Deși s-au înregistrat și unele progrese, majoritatea statelor nu reușesc să combată în mod eficient corupția din sectorul public. România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană. Comparativ cu 2018, țara noastră înregistrează o scădere de trei puncte în 2019, ajungând la același scor ca în anul 2012.


Raportul Transparency International arată că doar 59 de țări dintr-un total de 180 au obținut scoruri de peste 50 de puncte, media la nivel global fiind aceeași ca în anii precedenți, de 43 de puncte.
Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt", iar 100 “deloc corupt". Indicele de Percepție a Corupției reflectă percepția pe care mediul de afaceri o are cu privire la corupția existentă în sectorul public.

România rămâne mult sub media Uniunii Europene

La nivelul Uniunii Europene nu se înregistrează schimbări semnificative față de anul precedent. Media scade de la 66 la 64 de puncte, iar în top trei rămân aceleași state: Danemarca (87 puncte, în scădere cu un punct față de 2018), Finlanda (86 puncte, în creștere cu un punct față de 2018) și Suedia (85 puncte, la fel ca în 2018). Cu 44 de puncte, România se află pe penultimul loc la nivelul UE, la egalitate cu Ungaria și cu un punct în plus față de Bulgaria (43).

Comparativ cu anul 2018, țara noastă înregistrează o scădere de trei puncte în 2019, ajungând la același scor ca în anul 2012. De asemenea, Polonia, cu cele 58 de puncte înregistrate în 2019, revine la același scor ca în anul 2012.

Recomandările Transparency International

Din analiza Transparency International reiese că lipsa de integritate la nivel politic contribuie la menținerea gradului mare de corupție în instituțiile publice.

Pentru reducerea corupției și îmbunătățirea încrederii în politic, Transparency International recomandă guvernelor să ia o serie de măsuri imediate. Multe dintre aceste recomandări sunt aplicabile și României. Printre acestea se numără:
  • Consolidarea independenței față de factorul politic pentru sistemele de control și echilibru, precum și promovarea separării puterilor în stat;
  • Elaborarea de mecanisme care să respingă orice tratament preferențial în alocarea resurselor și prestarea serviciilor publice;
  • Măsuri de control asupra finanțărilor politice, pentru a preveni influența excesivă în politică;
  • Măsuri de gestionare a conflictelor de interese, astfel încât să se reducă riscul de influență nejustificată în elaborarea de politici publice, precum și aplicarea de reguli clare privind pantouflage-ul;
    Consolidarea integrității în procesele electorale, prevenirea și sancționarea campaniilor de dezinformare – măsuri esențiale prin care cetățenii pot înțelege că își pot folosi votul pentru a pedepsi politicienii corupți;
  • Guvernanții să implice societatea civilă în monitorizarea și expunerea faptelor de corupție, inclusiv prin asigurarea unei mai bune protecții a avertizorilor de integritate și a jurnaliștilor.
Soluții propuse pentru România

Restabilirea încrederii în mediul de afaceri, prin propunerea unei agende de reformă care să promoveze standarde de integritate în mediul de afaceri. Un astfel de proiect, în care reprezentanți din sectorul de business, sectorul public și organizații neguvernamentale să acționeze împreună pentru promovarea unui mediu de afaceri integru, trebuie să devină o prioritate la nivel național.

Îmbunătățirea capacității instituțiilor publice de a aplica mecanisme de integritate, prin modernizarea standardelor de bună guvernanţă locală, pe un model elaborat de TI şi aplicat cu succes în alte state europene.

Înfiinţarea Registrului Naţional de Conformitate, un mecanism elaborat de Transparency pentru a creşte transparenţa administrativă şi pentru a contribui la reducerea vulnerabilităţilor la corupţie în administrația publică.

Organizația mai arată că succesul luptei împotriva corupţiei este direct legat de instituţii puternice şi stabile în ansamblul lor, independente, de lideri responsabili şi cetăţeni implicaţi în viaţa comunităţii locale, care să sancţioneze derapajele.2256 de afisariTrebuie s-o luam mereu de la capat?!
Metec [utilizator], Joi, 23 ianuarie 2020, 10:09
+2/4
Anticoruptia romaneasca este ca manastirea de la Curtea de Arges: ce s-a construit in 10 ani s-a daramant in numai 3.
Pentru ca progresele sa fie durabile, trebuie eradicate inapoierea si manipularea. Or, astea nu se elimina prin masuri de la Guvern sau de la UE, ci prin Educatie si bani. Asa poate vom iesi din feudalismul rezidual in care ne complacem, de sute de ani...
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Joi, 23 ianuarie 2020, 10:31
+1/3
comenteaza