Prima centrală nucleară din Elveţia a fost deconectată - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2041vineri 17 sep 2021

Prima centrală nucleară din Elveţia a fost deconectată

de I.B. Vineri, 13 decembrie 2019, 6:03
- a A+
Imagine
În 2017 cetăţenii din Elveţia s-au pronunţat în cadrul unui referendum pentru ieşirea din reţeaua nucleară. Acum, la Mühleberg, a fost deconectată prima centrală nucleară, potrivit Rador care citează Der Standard.


Tot în 2017 elveţienii s-au pronunţat pentru o mai serioasă promovare a energiilor reînnoibile, iar vineri a avut loc deconectarea pentru prima oară a unei centrale nucleare. Centrala din Mühleberg aflată la vest de Berna va fi prima scoasă din reţea după 47 de ani de funcţionare. Vineri la orele 12 şi jumătate doi muncitori vor apăsa două butoane, iar activitatea centralei va înceta pentru totdeauna. Procesul va dura până la 22 decembrie.

La începutul anului 2020 vor demara lucrările de dezmembrare a centralei care vor dura peste un deceniu. Abia în 2030 se va putea afirma că terenul va fi eliberat de materiale radioactive şi abia în 2034 se va afla pe terenul de la Mühleberg din nou o luncă verde pe care ar încăpea 11 terenuri de fotbal.

În 1972, când centrala a început să funcţioneze, puterea nucleară era considerată încă drept o energie curată. În anii 1970 au început să se organizeze demonstraţii, pichetări cu motoul “Putere nucleară? Nu, mersi. "Însă ideea unei schimbări a energiei s-a impus doar după producerea a două accidente nucleare devastatoare – Cernobîl (1986) şi Fukushima (2011).

După Fukushima, autorităţile de resort din Elveţia şi-au dat seama că este nevoie de o îmbunătăţire a siguranţei centralelor nucleare şi au anunţat că in 2019 activitatea centralei va fi întreruptă, întrucât lucrările necesare pentru îmbunătăţire nu ar mai fi rentabile.

Începând de anul trecut, în Elveţia este interzisă construirea de noi centrale nucleare. În privinţa celor patru încă existente, acestea vor mai rămâne în funcţie cât timp autorităţile de specialitate le vor considera drept sigure. (APA)


4934 de afisariComentariu sters de utilizator
[anonim], Vineri, 13 decembrie 2019, 7:31
+8/8
A propos de riscuri și beneficii
BEDE [utilizator], Vineri, 13 decembrie 2019, 8:47
+2/2
Da, Fukushima este într-o zonă de risc seismic și de tsunami major. Pe când, în Elveția, ultimul cutremur serios a fost prin 1356... Și nici în Germania și nici în Franța nu am auzit de vreun cutremur serios în ultimii 500 de ani.
Cât despre Cernobil, problema este că minunații sovietici s-au pus să facă ceea ce instalația nu era proiectată, și atunci a ieșit ce a ieșit...
Oricum o dai, energia nucleară este mai curată decât cărbunele, de pildă.
Ca un top al surselor de energie care pot fi folosite practic aș pune: petrol și gaze, energie nucleară, apoi celelalte.
Energie solară? Cum faci cu ea în zonele temperata și din nord, cânt tocmai atunci când îți trebuie mai multă energie ei mai puțină? Adică iarna este ziua scurtă, deci puțină energie. Și, apoi, dacă panourile solare ocupă o suprafață mare, nu înseamnă că pe acea suprafață nu mai pot fi cultivate plante? Deci energia solară e în competiție cu agricultura pentru teren...
Energie eoliană? Păi, turbinele trebuie să fie departe de oameni. Poate în mare, în apropierea coastelor... Costuri foarte mari. Ce perioadă de amortizare au?
inca 6 comentarii comenteaza