Fosta șefă a Academiei Suedeze a murit. Sara Danius a fost prima femeie la conducerea Comitetului Nobel și a demisionat din cauza celui mai mare scandal din istoria organizației - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2695sâmbătă 06 iun 2020

Fosta șefă a Academiei Suedeze a murit. Sara Danius a fost prima femeie la conducerea Comitetului Nobel și a demisionat din cauza celui mai mare scandal din istoria organizației

de DG Sâmbătă, 12 octombrie 2019, 17:46
- a A+
Imagine
Fosta șefă a Academiei suedeze care decernează Premiul Nobel pentru literatură Sara Danius a murit de cancer, informează presa suedeză citată de Reuters. Danius este cea care conducea Academia în momentul izbucnirii scandalului sexual din cauza căruia și-a dat demisia, alături de alți membri ai comitetului.


Danius a fost prima femeie numită la conducerea Academiei, mandatul ei începând în 2015. În 2018, și-a dat demisia ca urmare a celui mai mare scandal care a zguduit organizația în cei 200 de ani de la înființarea ei de către Regele Gustav al-III-lea.

Scandalul a culminat cu condamnarea pentru viol a soțului unui alt membru al comitetului Nobel. Acesta a fost acuzat și de scurgerea de informații legate de numele câștigătorilor prestigioasei distincții în domeniul literaturii. De altfel, din cauza acestui scandal, acordarea premiului pentru anul 2018 a fost amânată cu un an.

Sara Dunis și-a dat demisia în aprilie 2018 din cauza criticilor legate de modul în care a gestionat criza.

Abia joi, Premiul Nobel pentru Literatură 2018 a fost atribuit scriitoarei poloneze Olga Tokarczuk iar cel pentru 2019 austriacului Peter Handke.


5502 afisari


Niciun comentariu
comenteaza
Cookie Settings