Noi modificări la Codul rutier au intrat în vigoare sâmbătă / Ce riscă șoferii care folosesc telefonul mobil în timpul mersului / Sancțiuni și pentru bicicliști și pentru cei cu trotinete - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2716sâmbătă 11 iul 2020

Noi modificări la Codul rutier au intrat în vigoare sâmbătă / Ce riscă șoferii care folosesc telefonul mobil în timpul mersului / Sancțiuni și pentru bicicliști și pentru cei cu trotinete

de Redactia Vineri, 11 octombrie 2019, 13:48
- a A+
Imagine
Începând de sâmbătă, șoferii, bicicliştii, dar şi cei care merg pe trotinete riscă amenzi de până la 1.200 de lei dacă vor fi prinşi cu telefonul în mână sau cu orice dispozitiv mobil cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video, chiar dacă nu îl folosesc atunci. Până acum, Codul Rutier prevedea sancţiuni doar în cazul folosirii telefoanelor mobile în timpul mersului, cu excepţia aparatelor cu dispozitive tip "mâini libere".


Prevederea apare într-o ordonanță de urgență de modificare a Codului Rutier adoptată în luna august și care intră în vigoare de sâmbătă, 12 octombrie.
  • " În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video", se arată în actul normativ.
Interdicția de folosire a telefonului mobil și a dispozitivelor menționate se va aplica și conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, adică bicicliștilor sau celor care folosesc trotineta.

Sancțiunile pentru șoferi
  • “Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare".
Sancțiunile pentru bicicliști și trotinetiști
  • “În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)
De asemenea, noile reglementări prevăd că șoferii care încalcă o altă regulă de circulație în timp ce folosesc un dispozitiv mobil se aleg și cu permisul suspendat.
  • "În plus, titularul unui permis de conducere care încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește. Folosirea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploare și frecvență", potrivit actului normativ.19869 de afisariHai sa fim seriosi
EQUANT [utilizator], Vineri, 11 octombrie 2019, 14:54
+13/15
... nu are cine sa aplice amenzile astea, asa cum nu au facut-o nici pana acum, nu degeaba 2/3 din soferi scriu romane pe fb sau whatsapp in timpul mersului.

Cand ati auzit ultima data pe cineva sa fi luat amenda pt folosirea telefonului in timpul mersului?
"folosirea cu mâinile"
tropotaru [utilizator], Vineri, 11 octombrie 2019, 15:47
+10/12
pentru a respecta legea va trebuie un suport de parbriz si puteti folosi legal telefonul:
- cu picioarele
- cu degetele de la o singura mână
- cu un S-pen tinut in gură


Ideea e sa evitati cele doua situatii contraventionale: ţinerea în mână sau folosirea cu ambele mâini simultan.
inca 21 de comentarii comenteaza
Cookie Settings