Proiect de lege USR: Pe ambalajul medicamentelor homeopate să scrie cu majuscule "Acest produs nu are efecte asupra sănătății" - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2275marţi 21 sep 2021

Proiect de lege USR: Pe ambalajul medicamentelor homeopate să scrie cu majuscule "Acest produs nu are efecte asupra sănătății"

de Alina Neagu Miercuri, 9 mai 2018, 12:30
- a A+
Imagine
O propunere de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, inițiată de USR, prevede ca pe ambalajul și în prospectul medicamentelor homeopate să scrie, cu majuscule, "Acest produs nu are efecte asupra sănătății". De asemenea, inițiativa legislativă prevede că, în cazul publicității la aceste produse, în afara de a invitația de a citi instrucțiunile din prospect și de pe ambalaj, se va adăuga și o avertizare sonoră și scrisă, formulată după cum urmează: "Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătății."


Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost inițiată de 4 parlamentari USR: George-Edward Dircă - senator USR; Mihai Goţiu - senator USR; Florina Presadă - senator USR și Adrian Wiener - senator USR.

Inițiatorii propunerii legislative citează, în expunerea de motive, un raport din anul 2010 al Comisiei pentru Știință și Tehnologie din Camera Comunelor din Marea Britanie, raport care concluziona că produsele homeopate sunt lipsite de efecte medicale.

În plus, într-o meta-analiză care include peste 1.800 de studii, publicată de Consiliul Național Australian pentru Sănătate și Cercetare Medicală în 2015, se arată că "evaluarea nu găsește niciun studiu de calitate, cu un design acceptabil, cu suficient de mulți participanți înrolați, care să demonstreze ideea că homeopatia acționează mai bine decât un placebo sau că ar determina ameliorări ale sănătății similare altor tratamente", se mai precizează în expunerea de motive.

De asemenea, inițiatorii propunerii legislative arată, în expunerea de motive, că și Autoritatea de Reglementare a Bunurilor de Consum din SUA a decis, în decembrie 2016, ca toate produsele homeopate al căror ambalaj are inscripționată vreo referință la vreun efect clinic asupra unei boli să conțină și atenționarea că "nu există dovezi științifice că acest produs are efect".

Proiectul de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății poate fi consultat aici , iar Expunerea de motive aici .


8512 afisariBuna idee
MinDepous [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 12:36
+25/31
Probleme:
1) nu o sa treaca de PSD, prea sunt bani in zona aia si sigur o sa miste cineva niste lobby / pesches catre cine trebuie si, surpriza, decizia partidului "unic" va fi sa respinga proiectul USR
2) ar fi primii care sa reuseasca asa ceva, deci nu au cum; FTC in SUA au mai bagat asta in vigoare in noiembrie 2016, insa la cat inca mai valoreaza segmentul homeopat pe piata, au reusit si aia mai mult decat deloc...
3) un succes aici ar fi un strop de normalitate, ratiune - asadar, zero sanse.

Off... ce viata ducem...
"Medicina" homeopata = hotie + prostie
TheBorg [utilizator], Miercuri, 9 mai 2018, 13:39
+16/26
Oamenii educati care s-au informat ce este de fapt homeopatia nu pot fi de acord cu tine, niciodata.

Asta pentru ca unul dintre principiile de baza ale homeopatiei spune ca o substanta, cu cat este mai diluata, are efecte mai puternice.

Ceea ce este evident complet ilogic, si nu are nicio legatura cu realitatea, lucru dovedit si de studiile care au demonstrat exact contrariul, asa cum era si normal.

Dar mai important decat atat este ca majoritatea produselor homeopate, cel putin cele produse corespunzator, contin 0 (zero) molecule de substanta activa.

Asta pentru ca procedeul de diluare succesiva merge atat de departe incat face ca probabilitatea de a gasi o molecula din substanta activa la sfarsitul procesului de diluare sa fie 0, chiar si intr-o cantitate de produs final egala cu masa intregului univers vizibil.

Acum daca tu zici ca e o rautate a-i contrazice pe cei care practic zic ceva de genul "2 + 2 = - 3" e problema ta.

Daca avand informatia in fata pe eticheta produsului tot esti incapatanat si insisti sa arunci banii pe un produs care poate fi folosit cel mult ca placebo, nu te va opri nimeni.

Legea nu va interzice aceste produse. Doar ca nu vei mai avea nicio scuza pentru a ignora realitatea ca nu au niciun efect.

Mai grav e cand substantele periculoase, care teoretic sunt baza produsele homeopate, nu sunt diluate corespunzator, si nu contin 0 substanta activa, cum ar trebui, si te trezesti ca-ti otravesti copii cu matraguna si alte minuni pe care le pun homeopatii in aceste "remedii" inainte sa le dilueze.

Acest lucru care s-a intamplat deja in SUA, 8 copii au murit dupa ce parintii le-au dat un tratament homeopat ce continea o substanta toxica nediluata corespunzator:

https://www.scientificamerican.com/article/hundreds-of-babies-harmed-by-homeopathic-remedies-families-say/

Mai multe detalii despre aceasta sarlatanie numita homeopatie aici:

https://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy
inca 77 de comentarii comenteaza