Victorie pentru cetățenii din Aleea Luncșoara: Instanța a anulat definitiv autorizația de construire pentru blocul ridicat pe părculețul din cartier și a decis demolarea clădirii - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1823duminică 25 iul 2021

Victorie pentru cetățenii din Aleea Luncșoara: Instanța a anulat definitiv autorizația de construire pentru blocul ridicat pe părculețul din cartier și a decis demolarea clădirii

de Catiusa Ivanov Joi, 29 martie 2018, 15:34
- a A+
Imagine
După 3 ani de procese, Curtea de Apel București a anulat definitiv autorizația de construire pentru blocul de zece etaje ridicat pe Aleea Luncșoara din sectorul 2, pe un părculeț cu locuri de joacă , retrocedat și demolat pentru a face loc construcției . În plus , instanța a decis desființarea pe cheltuiala proprietarilor a construcțiilor edificate în baza actelor administrative anulate.


Procesul a fost inițiat de Prefectura București după ce cetățenii din zona au protestat și au cerut anularea autorizației și oprirea construcției .

Astfel, Curtea de Apel, prin decizia de pe 26 februarie, menține decizia Tribunalului București din octombrie 2016:


"Respinge excepția lipsei calității procesual pasive a Inspectoratului de Stat în Construcții. Respinge excepția lipsei capacității de folosință Primăriei Sector 2. Suspendă executarea actelor administrative atacate în temeiul art. 14 alin 1 din Legea 554/2004, până la soluționarea acestei cauzei. Anulează certificatul de urbanism nr. 341/26L/08.04.2013 şi autorizația de construire nr. 403/21L/05.08.2013 emise de Primarul Sectorului 2. Obligă pârâții persoane fizice DICU IONELA LAURA , DICU EDWARD CONSTANTIN şi CHIRIAC MIHAI VALENTIN la desființarea pe proprie cheltuială a construcțiilor edificate în baza actelor administrative anulate. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul București Secția a ÎI -a Contencios Administrativ și Fiscal. Pronunțată în şedinţa publică, azi 11.10.2016.", se arată în decizia Tribunalului.

Grupul de Inițiativă Civică "Luptă pentru strada ta " s-a format în 2014, când un părculeț dintre blocurile de pe Aleea Luncsoara din sectorul 2 a fost demolat pentru a face loc unui bloc de 10 etaje. Revoltați de ceea ce se petrece, vecinii s-au constituit în acest grup și au început facă demersuri pentru salvarea spațiului verde, sprijiniți de asociația CeRe. În urma protestelor cetățenilor , în 2014, Prefectura a acționat în contencios Primăria Sectorului 2 și a reușit obțin ă suspendarea lucrărilor .

Vecinii din zonă sunt nemulțumiți de faptul au rămas fără singurul spațiu verde din zonă și noua construcție le ia lumina .


Cronologia evenimentelor

2009
- Potrivit CeRe, Gheorghe Stelian, cunoscut în București drept unul dintre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase, cumpără drepturi litigioase pentru un teren extravilan agricol în Ilfov (17.500 mp), înlocuit apoi cu parcele între blocuri, în București. Unele terenuri din Ilfov au fost transferate în Sectorul 2, la propunerea primarului Neculai Onțanu.

2013
- Sunt emise un certificat de urbanism (pe numele lui Gh. Stelian) și o autorizație de construire (pe numele Dicu Edward Constantin , Dicu Ionela-Laura și Chiriac Mihai Valentin) pentru blocul de 10 etaje.

Aprilie 2014 : Părculețul de pe Al . Luncșoara 2B și parcarea al ăturată (aprox. 30 de locuri) sunt desființate. Cu puțin timp înainte, leagănele din părculeț fuseseră înlocuite cu unele noi. Cei care aveau locuri de parcare tocmai plătiseră pentru încă un an . Încep lucrările la fundația blocului de 10 etaje.

Mai 2014: Se toarnă beton inclusiv noaptea (până la 4-5 dimineața). Poliția primește nenumărate apeluri, dar nu oprește lucrările. Cetățenii, sprijiniți de asociația CeRe, încep să se organizeze.
Aceștia descoperă că parcela pe care se construiește blocul este inclusă în cadastrul verde.

August 2014: INSPECTORATUL DE STAT ÎN CONSTRUCȚII a efectuat un control și a constatat faptul că atât Autorizația de Construcție nr. 403/21"L"/05.08.2013, cât și Certificatul de Urbanism nr. 341/26“L"/08.04.2013 au fost emise încălcând MAI MULTE PREVEDERI LEGALE. După acest control, INSPECTORATUL DE STAT ÎN CONSTRUCȚII și cetățenii din zonă solicită Prefecturii Municipiului București să sesizeze instanța de contencios administrativ în vederea anulării Autorizației de Construcție nr. 403/21"L" din 05.08.2013 și opririi imediate a lucrărilor.
Prin acțiunea Prefectului, actele se suspendă, dar cetățenii spun lucrările pe șantier au continuat.

Decembrie 2014: Cetățenii fac o sesizare la DNA , care trimite cazul spre soluționare Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Mai 2015:
Încep termenele de judecată în procesul Prefecturii împotriva Primăriei și a proprietarilor clădirii. Informații aici.

Octombrie 2016: Hotărârea dată în primă instanță este favorabilă Prefecturii și cetățenilor.

Soluția pe scurt: Respinge excepția lipsei calității procesual pasive a Inspectoratului de Stat în Construcții. Respinge excepția lipsei capacității de folosință Primăriei Sector 2. Suspendă executarea actelor administrative atacate în temeiul art. 14 alin 1 din Legea 554/2004, până la soluționarea acestei cauze. Anulează certificatul de urbanism nr. 341/26L/08.04.2013 şi autorizația de construire nr. 403/21L/05.08.2013 emise de Primarul Sectorului 2. Obligă pârâții persoane fizice DICU IONELA LAURA , DICU EDWARD CONSTANTIN şi CHIRIAC MIHAI VALENTIN la desființarea pe proprie cheltuială a construcțiilor edificate în baza actelor administrative anulate. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul București Secția a II -a Contencios Administrativ și Fiscal. Pronunțată în şedinţa publică, azi 11.10.2016."

Februarie 2018: Recursul formulat de Primăria Sectorului 2 împotriva Sentinței de anulare a autorizației de construire şi a demolării construcției a fost respins nefondat.

Soluția pe scurt: "Admite excepția tardivității şi respinge ca tardiv recursul formulat de către recurentul-pârât Chiriac Mihai Valentin şi recurenta -intervenientă SC Martinis Development SRL. Admite excepţia inadmisibilității şi respinge ca inadmisibil recursul provocat de către recurenţii-pârâţi Dicu Edward Constantin şi Dicu Ionela Laura . Respinge ca nefondat recursul formulat de către recurenţii-pârâţi Primăria Sectorului 2, prin primar, şi Consiliul local al sectorului 2. Definitivă. Pronunțată în şedinţa publică azi, 26.02.2018.RMC/EDC


7454 de afisaripana nu vad blocul demolat si parcul refacut
nick24 [utilizator], Joi, 29 martie 2018, 15:44
+28/28
NU CRED!
Blocul de langa Catedrala Sf Iosif de ani de zile "in demolare" e tot acolo.
Un exemplu clasic
cetateanulmodern [utilizator], Joi, 29 martie 2018, 15:50
+24/24
Un exemplu clasic de cum coruptia ne poate afecta. Cum se pot muta drepturi litigioase din Ilfov in Bucuresti ? ar trebui intrebat Ontanu prietenul pensionarilor din S2 pe care-i plimba tot timpul pe la manastiri in tara. Sper ca autoritatile sa intrebe putin de sanatate pe cei din PS 2 si pe dezvoltator.
inca 24 de comentarii comenteaza