Investitorii autohtoni: Legea salarizarii unitare genereaza o migratie masiva a personalului calificat, ingineresc indeosebi, din sectorul privat catre sectorul bugetar - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3296marţi 18 ian 2022

Investitorii autohtoni: Legea salarizarii unitare genereaza o migratie masiva a personalului calificat, ingineresc indeosebi, din sectorul privat catre sectorul bugetar

de DP Luni, 24 aprilie 2017, 13:19
- a A+
Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) apreciaza maririle salariale din proiectul legii salarizarii unitare ca fiind "arbitrare" si care "sfideaza atat realitatile economice", potrivit unui comunicat de presa remis luni. Niveluri de salarizare deja aflate in plata in sectorul bugetar genereaza in aceasta perioda o migratie masiva a personalului calificat, ingineresc indeosebi, din sectorul privat catre sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificarii individuale dobandite de acestia in ani de activitate, mai arata investitorii autohtoni.


In opinia acestora, reducerea activitatii sau chiar incetarea acesteia in companiile private ce Nu vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi platite in sectorul bugetar vor reduce incasarile la Bugetul de Stat.

"Salariile in sectoarele industriale, sunt determinate de productivitatea atinsa, de gradul de complexitate a muncii si a competitiei pe piata de profil, criterii care lipsesc complet in stabilirea salariilor in sectorul bugetar, cresterile de salarii fiind realizate birocratic si generalizat pentru fiecare familie ocupationala.

PIAROM intelege necesitatea cresterii salariilor unor categoriii de angajati din sectorul bugetar, dar apreciaza ca inacceptabila realizarea acestui deziderat, in lipsa unui studiu aprofundat asupra influentei acestei reglementari asupra salarizarii in domeniul privat", mai spun investitorii locali, care solicita realizarea unui studiu de impact asupra efectelor salarizarii in mediul privat.

Totodata o asemenea reglementare realista ar trebui sa urmeze adoptarii de masuri de reorganizare/ eficientizare a structurilor institutiilor publice, ministerelor, agentiilor si administratiei locale.

Ignorarea consecintelor grave ce vor fi suportate de companiile private, este de neinteles, in conditiile in care companiile cu capital autohton, angajator a peste 2/3 din totalul salariatilor vor fi cel mai grav afectate.

PIAROM mai atentioneaza Guvernul si Parlamentul Romaniei asupra dificultatilor majore generate de masurile de crestere discretionara, cu rate de crestere arbitrare a salariilor in ultimii 3-4 ani, incepand cu salariul minim pe economie si terminand cu cresterile majore ale salariilor diverselor categorii profesionale, deja operate in 2016-2017, politica care va compromite activitatea indeosebi a companiilor producatoare, atatea cate au supravietuit crizei economice prelungite.

Salariile vor putea fi marite doar daca Guvernul va adopta masuri ferme, curajoase capabile sa modifice structura Economiei romanesti, favorizand clar productia de bunuri, indeosebi a celor cu valoare adaugata semnificativa.

Romania va putea plati salarii mai mari numai in conditiile in care vor munci mai multi romani, care vor produce bunuri cu valoare adaugata mare.
Politicile publice de favorizare excesiva si fara corespondent economic a unor categorii sociale vor produce daune majore companiilor private, indeosebi celor avand capital autohton.


9766 de afisaridomnu' exploatat
Nevermind [utilizator], Luni, 24 aprilie 2017, 15:04
+21/31
Fa-ti firma si angajeaza oameni competenti ca tine, cu aceleasi pretentii. E usor, serios. Taca-paca, cum ar spune jiji

Nu te tine nimeni cu japca pe plantatie. Da-ti demisia de la asupritor
nu e corecta comparatia
tudor1234 [utilizator], Luni, 24 aprilie 2017, 15:19
+18/20
Salariile se platesc si in functie de locatie si piata locala a muncii. Nu vei plati aceleasi salarii in centrul Zurich-ului, Bucurestiului, unui sat mic din Romania sau unui sat din India. Omul in Zurich sta cu o chirie de minim 2-3 mii de euro pentru o garsoniera, si in India cu traieste cu totul cu 2$ pe zi.

Practic costurile difera fata de locatie. Intr-o locatie scumpa s-ar putea nici sa nu-ti merite sa ai o anumita afacere. Un cabinet medial vei avea peste tot (dar la costuri si salarii foarte diferite), dar o fabrica de papuci sigur nu o deschizi in Zurich.

Pe scurt o firma deschide aici o afacere daca merita. Daca costurile sunt prea mari, mai bine o deschizi in alta parte. Si nemtii au fost nemultumiti cand se mutau fabricile lor la noi, si noi vom fi nemultumiti cand se vor muta de la noi mai la est, sau spre India.
inca 29 de comentarii comenteaza