Tariceanu: Ar trebui ca Romania sa accepte un deficit de 3% , care ne blocheaza dezvoltarea viitoare? Sau va trebui sa discutam daca avem nevoie de un deficit mai mare? - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0823duminică 16 mai 2021

Tariceanu: Ar trebui ca Romania sa accepte un deficit de 3% , care ne blocheaza dezvoltarea viitoare? Sau va trebui sa discutam daca avem nevoie de un deficit mai mare?

de Alina Neagu Duminică, 18 decembrie 2016, 19:27
- a A+
Imagine
Viitorul guvern PSD-ALDE ar putea cere o derogare de la Bruxelles pentru a nu respecta obligativitatea unui deficit de maximum 3% din PIB, a lasat sa se inteleaga liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, duminica, intr-o emisiune la Digi24. Potrivit legislatiei europene, in lipsa unei derogari, o tara UE care depaseste pragul de 3% din PIB deficit suporta sanctiuni.


"Ca sa ne sustinem promisiunile de campanie ne bizuim pe cateva lucruri: in primul rand, pe o anumita crestere economica care in ultimii ani s-a manifestat si care trebuie sa continue cel putin la acelasi nivel si pe o valoare importanta a investitiilor. Am convenit cu colegii din PSD ca programul sa prevada cel putin 6% din PIB pentru investitii. Acum, sa va mai spun ceva: va trebui Romania sa fie extrem de docila si sa accepte deficitul (impus de UE - n.red.) de 3%, care ne blocheaza posibilitatea de dezvoltare viitoare sau va trebui sa discutam daca Romania investind nu in salarii si pensii, ci in infrastructura, in invatamant, in sanatate, in drumuri, are nevoie Romania de un deficit mai mare?" spune Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat pentru ce varianta si ce valoare a deficitului ar opta, liderul ALDE el a spus ca ii e greu sa se pronunte: "Nimic nu este mai important decat sa ai capacitatea de absorbtie a unui deficit pe care il convii. Degeaba spui vreau sa lucrez cu un deficit de 4 la suta, daca eu nu pot sa absorb inca 1 la suta din PIB pentru diferitele proiecte majore."

Tariceanu a insistat si asupra faptului ca, in opinia sa, trebuie sa se dea prioritate firmelor romanesti si a accentuat ideea apararii interesului national in raport cu Bruxelles-ul si companiile straine: "As vrea sa reusim sa crestem influenta Romaniei in Uniunea Europeana, as vrea acest lucru din perspectiva interesului national. Nu vreau ca Romania sa ramana la coada Europei. Vreau ca Romania sa devina o tara respectata, o tara care sa aiba un cuvant greu de spus cand se iau deciziile importante, nu sa ne aliniem obligatoriu, sa fim euro-conformi, ce decide UE noi aprobam, nu exista niciun fel de discutie. Sa stiti ca interesul national se judeca la Bucuresti pentru Romania, si nu la Bruxelles!"


9629 de afisari



...
Flaviius [utilizator], Duminică, 18 decembrie 2016, 19:35
+61/69
Omul asta e cancer...
Remember colapsul creat de Motofliceanu PM?
Parzivall [utilizator], Duminică, 18 decembrie 2016, 19:41
+50/56
Cat te-ai dus in deficit mai Tradicene, 8% parca de erai sa bagi tara in faliment? Bravo votaci, v-ati luat tara inapoi pe naiba, doar ati dat-o inapoi la lighioi Alde Tariceanu si gashca de hoti PSD.
inca 66 de comentarii comenteaza