Achizitiile baronului rosu al Brailei, Gheorghe Bunea Stancu. Pe ce a dat banii publici si mai ales cui. Analiza HotNews-Freedom House pe ultimii 3 ani. PLUS : conexiunile penale si politice ale achizitiilor lui Bunea - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1999miercuri 22 sep 2021

Achizitiile baronului rosu al Brailei, Gheorghe Bunea Stancu. Pe ce a dat banii publici si mai ales cui. Analiza HotNews-Freedom House pe ultimii 3 ani. PLUS : conexiunile penale si politice ale achizitiilor lui Bunea

de Redactia Joi, 7 august 2014, 12:55
- a A+
Consiliul Judetean Braila a facut in ultimii 3 ani achizitii publice de peste 16 de milioane de euro.

Spre deosebire de alti baroni locali, seful CJ Braila, Gheorge Bunea Stancu, a folosit mai putin metoda incredintarilor directe. A organizat aproape intotdeauna licitatie, insa - in foarte multe cazuri – s-a prezentat doar firma castigatoare. De cele mai multe ori, compania castigatoare are conexiuni cu seful CJ Braila sau cu PSD.


TOP 5 contracte date de Bunea Stancu:
  • 7 milioane de euro catre firma Tancrad din Galati, parteneri de afaceri cu Bunea
  • 4,4 milioane de euro – inclusiv bani europeni – pentru reabilitari de spitale si achizitii de aparatura medicala. Banii s-au dus chiar catre propria firma - Concivia, firme ale prietenilor si ale "baietilor destepti" din domeniu. Vezi in articol cine sunt acesti baieti destepti. Plus: legaturi cu spioni lansati in afaceri cu aparatura medicala. Intamplator sau nu, Bunea Stancu a impus doi ministri la Sanatate. Vezi mai jos pe cine.
  • 2,7 milioane euro pentru programul Cornul si laptele au mers catre Risk Com, firma directorului Electrica Braila, actual PC, fost PDL. Firma detine monopol pentru livrarea acestor produse in scolile din Braila, desi a fost acuzata in repetate randuri ca "isi bate joc de sanatatea copiilor’ dupa ce s-au gasit viermi pe ambalaje, iar unor elevi li s-a facut rau.
  • Peste jumatate de milion de euro pentru reconstructie forestiera. Bunea a lucrat cu "parintele spatiilor verzi din Bucuresti", cel care i-a facut dinozaurii si minerii din buxus lui Piedone.
  • Zeci de mii de euro pentru paza si protectie: contractele semnate la cateva luni dupa finalizarea serviciilor. Bani pentru "bratul armat" al lui Bunea.
Achizitiile lui Bunea Stancu urmeaza 4 linii directoare:

- Deszapezire si asfaltari – cei mai multi bani
- Predilectie pentru achizitiile in domeniul medical*
- Achizitii in programul Cornul si laptele
- Banii pentru protectie si paza


NOTA. Intamplator sau nu, baronul Brailei, Gheorghe Bunea Stancu, a insistat pe achizitiile in domeniul Sanatatii si a reusit sa isi impuna doi ministri la portofoliul Sanatatii in Guvernele Boc I si Ponta II.

TIMELINE INTERACTIV


Potrivit rechizititoriului DNA prin care Bunea Stancu a fost trimis in judecata pentru implicare in finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana din 2009, fostul ministrul al Sanatatii din Guvernul Boc I, Ionut Bazac, servea interesele lui Bunea Stancu. Iata ce ii spunea Bunea miliardarului Ioan Niculae intr-o convorbire interceptata pe mandat de siguranta nationala:

"IOAN NICULAE : Ai facut o treaba buna cu prietenul nostru, domnul ministru. Ai mana buna.

GHEORGHE BUNEA STANCU : Ionut (Bazac)? Bai, el beleste (expresie triviala). Daca el o strambeaza cu mine nu dureaza o saptamana si-i retrag sprijinul politic. Si daca m-a bagat in vreun scandal il schimba in doua zile. "

Din acelasi rechizitoriu aflam ca Bunea Stancu urmarea numirea in functia de ministru a "numitului Nicu", identificat mai apoi de procurori si de catre martorul Cristian Burci (om de afaceri apropiat PSD, patronul Prima Tv si Adevarul Holding – n.r.) ca fiind Nicu Banicioiu, actualul ministru al Sanatatii in Guvernul Ponta II:

“Inv.Gheorghe Bunea Stancu abordeaza si de aceasta data unul dintre subiectele privind activitatile sale favorite – demersurile in vederea influentarii numirii in functii publice, chiar ministri, amintind in acest context dorinta lui de a fi numit ministru, un anume NICU (posibil Banicioiu)."

...................

"Martorul Burci Cristian a fost explicit cand a declarat ca: "Gheorghe Bunea Stancu, cand s-a referit la "3-4 pe care o sa-i ia langa el" a dorit sa afirme ca, intentioneaza sa fie cooptati in jurul PSD-ului, 3-4 oameni de afaceri cu care sa conlucreze in viitor si impreuna cu care sa identifice si nevoile mediului de afaceri…. a dorit sa faca vorbire despre Sebastian "Ghita" si probabil Ioan Niculae – "Nicolae". in ceea ce priveste afirmatiile domnului Gheorghe Bunea Stancu ca "o sa-l punem pe Nicu, daca o sa punem, si pe Cristi sa-l punem la o Autoritate", consider ca, a fost o discutie plastica in legatura cu cele discutate in cursul zilei respective de domnul Gheorghe Bunea Stancu si Victor Ponta. Apreciez ca acel "Cristi" la care s-a referit Gheorghe Bunea Stancu ar putea fi deputatul de Braila, domnul Cristi Rizea, iar "Nicu" ar putea fi domnul Nicu Banicioiu."’

Viata si opera lui Bunea Stancu

Bunea Stancu si premierul Victor Ponta
Foto: Probr.ro
Gheorghe Bunea Stancu este presedintele Consiliului Judetean Braila din 2004. Potrivit propriei declaratii de interese, el este si seful PSD Braila, membru in BPN al PSD presedintele Comitetului financiar al partidului.

Cunoscatorii stiu ca Bunea Stancu nu este un simplu baron sau jupan al locului. El este unul dintre cei mai influenti oameni din PSD.

Potrivit DNA, in 2009, Bunea Stancu s-ar fi implicat direct in finantarea cu bani negri a campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana.

Presedintele Traian Basescu a acuzat in repetate randuri o ordonanta a Guvernului Ponta din iunie 2013 prin care 2815 hectare de teren din Insula mare a Brailei au fost transferate din administrarea Academiei de stiinte Agricole si Silvice in administrarea CJ Braila. Bunea Stancu se si pregatise sa inchirieze terenul ca sa faca cercetare - potrivit propriilor declaratii.

Afacerile lui Bunea Stancu

Surse locale sustin ca, inainte de 89, Stancu a fost electrician la Laminorul Braila. Dupa revolutie, in 1995, s-a lansat in afacerisi a infiintat prima firma, Bursagrirom. Prin aceasta companie a reusit sa preia controlul asupra a doua foste societati de stat: firma de constructii Conciviasi portul Hercules Braila. Bursagrirom este actionar majoritar cu peste 70 la suta la Concivia.

Dosarele lui Bunea Stancu

Implicat in finantarea cu bani negri a campaniei lui Geoana

In 2011, baronul Brailei a fost trimis in judecata de DNA alaturi de cel mai bogat roman, miliardarul Ioan Niculae, pentru ca l-ar fi determinat pe acesta din urma sa contribuie cu 1 milion de euro - bani negri - la campania prezidentiala a lui Mircea Geoana din 2009.


In schimbul banilor, Niculae voia sa isi ‘planteze’ oameni in posturi cheie la Romgaz si Ministerul Economiei cu scopul a obtine gaze ieftine din productia interna pentru combinatele sale de ingrasaminte chimice. Pe 20 noiembrie 2013, Judecatoria sectorului 1 a decis achitarea lor, insa sentinta nu este defintiva.

A dat bani publici propriilor firme


Pe 21 septembrie 2011, ANI a sesizat Parchetul sub acuzatia de conflict de interese dupa ce a descoperit ca Bunea Stancu a semnat 5 contracte in valoare totala de peste 600 de mii de eurocu propria firma de constructii, Concivia.

Un an mai tarziu, ANI a sesizat din nou Parchetul pentru conflict de interese dupa ce a descoperit ca Bunea Stancu a dat aproape 1,7 milioane de euroclubului de fotbal Braila si clubului de handbal Dunarea Braila. Cluburile sportive sunt detinute de firmele lui Bunea, Concivia si portul Hercules.

Mesajul lui Bunea: ‘Daca ma salta DNA, va trag pe toti dupa mine!’

Potrivit ziarului National din 5 februarie 2014, Bunea Stancu a transmis un mesaj clar catre partenerii sai din politica si afaceri din Braila si de la Bucuresti.

Averea baronului Brailei

Spune ca a intrat instarit in politica

Vila lui Bunea Stancu
Foto: Adevarul
Potrivit propriei declaratii de avere din 2014, Bunea Stancu are 7 terenuri intravilane, un apartament, 3 case si un spatiu de productie, bijuterii in valoare de 13 mii de euro, peste 350 de mii de euro in conturi, actiuni la Bursagrirom si la SIF-urile 1-5.

Remuneratie mica la stat

El a declarat un salariu de 4600 de lei lunar ca sef de CJ. Sotia lui este educatoare si are un salariu lunar de aproape 2200 de lei.

Sponsor al PSD


Potrivit listei donatorilor partidelor politice pentru anul alegerilor parlamentare 2012, publicate pe site-ul Autoritatii electorale permanente, Bunea Stancu a sponsorizat PSD cu 18 mii de lei.

Manierele lui Bunea Stancu

O imbecila si o impertinenta, care se pricepe sa stea cu sanii la soare sa o pipaie primarii’

Baronul Brailei a devenit cunoscut pe plan national dupa ce a jignit de mai multe ori jurnalistii. Vezi aici ce i-a spus unei ziariste.


Braila, sub Bunea Stancu

In top 10 privind rata somajului

Potrivit datelor statistice de la ANOFM, judetul Braila a inregistrat in iunie 2014 o rata a somajului de 6,73%. Braila se afla pe locul 10 la nivel national dupa alte judete sub administratie PSD.

Braila, la coada clasamentului pe judete ca nivel de trai

Potrivit unui clasament realizat in urma cu un an de jurnalistii de la Gandul, Braila ocupa locul 35 dintre cele 42 de judete ca nivel de trai. Detalii aici.

Potrivit gandul:

- salariul mediu net din Braila la sfarsitul lui 2012 - cu 26% mai mic media nationala
- PIB-ul pe cap de locuitor in Braila - cu 35% mai putin media nationala
- Rata criminalitatii - cu 22% mai mare decat la nivel national

------------------------------------------------------------------------------------------

1. 7 milioane de euro pentru deszapezire si plombari unei firme de casa

La licitatie s-a prezentat doar castigatorul

Compania Tancrad din Galati a castigat intre 2011-2014 contracte de peste 7 milioane eurode la CJ Braila.

Desi pare greu de crezut, toate contractele au fost castigate la licitatii publice organizate de CJ Braila la care a participat doar firma Tancrad.

31 octombrie 2012: Institutia condusa de Bunea Stancu a atribuit firmei Tancrad din Galatiun contract de aproape 5 milioane de europentru deszapezirea drumurilor judetene in perioada 15 noiembrie 2012 - 30 martie 2013.

Potrivit relatarilor din presa, Tancrad a castigat numeroase contracte cu Primaria si CJ Braila. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, proprietarii firmei sunt Catalin-Cristian Stancic cu 10 % din actiuni si mama lui Adriana-Elena Stancic cu 90%.

Parteneri cu Bunea Stancu


Familia Stancic detine si firma Tancrad Construct Braila. Aceasta companie are sediul in acelasi loc cu Concivia, firma de constructii a lui Bunea.

Relatii cu procurorii locali

Cristian Stancic este finul fostului procuror general al Parchetului Curtii de Apel Galati, Dinu Galca, trimis in judecata de DNA in 2010 pentru trafic de influenta, santaj si fals in declaratii. Intre timp, procurorul Galca a decedat. Potrivit datelor din dosarul DNA, pe 1 aprilie 2009, procurorul general de la Galati, Dinu Galca, l-a sunat pe omologul lui de la Timisoara, Vasile Bac si i-a cerut sa verifice un dosar in care Cristian Stancic era cercetat pentru inselaciune de Parchetul Tribunalului Timis. Ulterior discutiei, dosarul lui Stancic a fost inchis:

"Procuror Dinu Galca: Auzi, Vasile! Te rog frumos, am pe finul meu, dar nu ti-am zis niciodata. Are acolo un dosar, dar... se pare ca fac un pic de abuz astia de la Politie! L-au chemat pentru 1 aprilie, dar dosarul e din 2006. S-au dat solutii, cred ca si ras-solutii! is cu niste oameni influenti acolo, adversari pe niste terenuri. in sfarsit! O sa afli daca te uiti! Acum... a ramas iar... Deci, dosarul 308/P/2007 .

Procuror Vasile Bac
: Ma uit sa vad si dupa aceea iti spun eu care e treaba ".

Milionar local

Potrivit Forbes , in 2011, familia Stancic avea o avere estimata la 19-20 de milioane de euro.

Alte contracte castigate de compania TANCRAD

15 noiembrie 2012: Un contract de jumatate de milion de euroa fost atribuit aceleiașcompanii.

19 decembrie 2011: Altii 550 de mii de europentru deszapezirea drumurilor judetene in perioada 19 decembrie 2011 – 30 martie 2012.

25 mai 2011: CJ Braila a contractat lucrari de reparatii in valoare de 25 de mii de eurola un imobil.

20 iunie 2011: CJ Braila a contractat de la Tancrad Galati lucrari de plombare a trei drumuri judetene. Contractul a fost semnat pentru 300 de mii de euro.

1 iulie 2011: Tancrad a mai castigat un contract de plombare a drumurilor judetene la o licitatie organizata de CJ Braila. Valoarea contractului a fost de 230 de mii euro.

In aceeasi zi, o alta licitatie pentru plombari asfaltice a fost castigata de aceeasi companie. Valoarea contractului a fost de 200 de mii de euro.

O a treia licitatie organizata in aceasi zi de CJ Braila a fost castigata de firma Tancrad. Obiectul contractului de 225 de mii de euroa fost de asemenea plombarea unor drumuri judetene.

2. Reabilitari de spitale cu firmele baronului si ale amicilor lui

Milioane de euro pentru Confort 2000 din Braila, firma familiei unui amic si fost asociat al lui Bunea Stancu
9 august 2011: CJ Braila a atribuit un contract de aproape 1,2 milioane de europentru lucrari de proiectare si construire la sectia de terapie intensiva de la Spitalul Judetean Braila. Atribuirea s-a facut prin licitatie deschisa la care au participat 3 firme ofertante. Criteriul de departajare ar fi fost pretul cel mai mic.

Valoarea initiala estimata a contractului a fost de peste 1,35 milioane de euro fara TVA. Diferenta intre valoarea estimata si cea finala este de aproape 200 de mii de euro, ceea ce - in opinia specialistilor in achizitii consultati de Hotnews - reprezinta un indicator de frauda.

Contractul a fost atribuit catre Confort 2000 din Braila. apartine familiei lui Corneliu Alexandru Pipera, decedat anul trecut, considerat de presa locala un prieten al sefului CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

Confort 2000 si-a adjudecat mai multe lucrari finantate de CJ Braila: renovarea si consolidarea Casei de Cultura a Municipiului Braila, Biblioteca "Panait Istrati", precum si reabilitarea mai multor cladiri de patrimoniu din oras.

Firma Confort 2000 a fost asociata cu firma lui Gheorghe Bunea Stancu, Concivia. Detalii aici.

20 iulie 2011: Firma fostului partener de afaceri al lui Bunea Stancu, Confort 2000 Braila, a mai castigat un contract cu CJ pentru reabilitarea unei cladiri de patrimoniu, amplasata pe strada Ana Aslan. Este vorba de celebra casa cu stafii din Braila, construita in stil art-deco in perioada interbelica. Proiectul a fost initial evaluat la 1,5 milioane euro, ca in final sa fie adjudecat in urma unei licitatii pentru 1,3 milioane euro. La licitatie s-au inscris trei firme, criteriul de selectie fiind pretul cel mai scazut. Castigatoare a fost desemnata firma Confort 2000.

Contract chiar cu propria firma, Concivia

22 iulie 2011: Compania Concivia a lui Bunea Stancu a castigat contractul pentru reabilitarea unor spatii din cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Braila. Contractul a fost acordat prin licitatie publica la care a participat doar Concivia. Cu toate acestea, criteriul de selectie ar fi fost – potrivit CJ Braila - oferta cea mai avantajoasa economic. Valoarea contractului a fost de 68 de mii de euro. Pentru acest contract si alte 4, ANI l-a reclamat la Parchet pe Bunea Stancu pentru conflict de interese penal.

2,2 milioane de euro pentru reabilitarea unor sectii la Spitalul judetean Braila . Firma a castigat un contract si de la omul lui Udrea.

28 decembrie 2011: CJ Braila a atribuit un contract de aproape 2,2 milioane de euro pentru reabilitarea sectiilor de si pediatrie de la Spitalul Judetean Braila. Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa la care au participat 2 ofertanti. Criteriul de selectie ar fi fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Contractul a fost atribuit catre compania Vamed Standortentwicklung und engineering Gmbh&CO KG - lider asociere Vamed Romania SRL din Bucuresti.

Firma a primit si bani de la Udrea. A fost licitatie cu un singur participant

Pe 22 aprilie 2011, compania Vamed a castigat un contract de 13 milioane de europentru reabilitarea Spitalului Judetean Dambovita. Contractul a fost semnat institutia condusa de omul lui Udrea, Florin Popescu – Consiliul Judetean Dambovita. La licitatie s-a inscris doar compania Vamed, care a si castigat. Proiectul de reabilitare si modernizare a spitalului din Dambovita a fost finantat prin Programul Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii, condus la acea vreme de Elena Udrea.

Achizitiile medicale – o predilectie pentru Bunea Stancu


7 noiembrie 2012: CJ Braila a atribuit un contract de aproape 2.400 de euro pentru furnizarea si montarea unei instalatii de oxigenoterapie la Ambulatoriul Spitalului Judetean Braila. Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa. Criteriul de atribuire ar fi fost pretul cel mai scazut, desi a fost un singur participant la licitatie.
Contractul a fost atribuit catre firma BTL Romania Aparatura Medicala din Bucuresti. Firma are ca asociat unic o companie off-shore inregistrata in Cipru, BTL Limited. Reprezentantul legal al companiei din Cipru este Mihai Alexandru Dutu. Acesta este si administrator al BTL Romania Aparatura medicala din Bucuresti.

16 august 2012: CJ Braila a atribuit un contract de peste 100 de mii de euro pentru achizitia de aparatura medicala pentru Spitalului Judetean Braila. Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa, la care au participat 2 firme, insa numai oferta companiei castigatoare a fost declarata admisibila. Criteriul de atribuire ar fi fost pretul cel mai scazut.

Contractul a fost atribuit catre firma BTL Romania Aparatura Medicala din Bucuresti.

O parte din bani au mers la pedelisti

Peste 21 de mii de euro au fost subcontractati catre firma Adion Prodimpextrans Bucuresti.
Actionarii acestei firme sunt Mioara si Corneliu - Petre Cosareanu. Director este Adrian Cosareanu.
Intre 2006 si 2008, Corneliu Petre Cosareanu a fost manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucuresti. Potrivit unei interpelari din Camera Deputatilor a deputatului PDL, Stefan Mihail Antonie, din 19 mai 2008, Petre Cosareanu se afla pe lista membrilor sau simpatizantilor PDL propusi pentru revocare de ministrul de atunci al Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu.

Banii pentru aparatura medicala ajung la firme ale unor "baieti destepti" din domeniu cu legaturi in lumea spionajului international. Printre ‘baietii destepti’, fosta vedeta tv Andrei Gheorghe si fostul ministru al Finantelor, liberalul Sebastian Vladescu.

18 iulie 2012: CJ Braila a atribuit un contract de peste 70 de mii de euro pentru aparatura medicala destinata Spitalului de Pneumoftiziologie Braila. Bani au provenit din fonduri europene. Atribuirea s-a facut prin licitatie deschisa, la care a participat doar firma castigatoare. Cu toate acestea, criteriul de selectie ar fi fost pretul cel mai scazut.

Contractul a fost atribuit catre firma Mediq Innovative Techonologies din Voluntari, judetul Ilfov. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, la data atribuirii contractului, actionarii firmei erau Cosmin Petrisor Popescu cu 50 la % si firma DTL Medical SRL Bucuresti.

Petrisor Popescu, asociat cu sotia lui Andrei Gheorge

Petrisor Popescu a fost asociat in cadrul clinicii Rena cu Petruta Grigoriu, actuala sotie a lui Andrei Gheorghe, un cetatean german Horst Hahn si alti doi cetateni slovaci. Presa din Cluj a scris despre deschiderea unei clinici Rena in oras de catre fostul prezentator Tv, Andrei Gheorghe. Detalii aici.

Cine e firma DTL Medical. Conexiuni cu spioni

In 2009, printre actionarii DTL Medical se numara si Alis-Viorela Brambrink din Nuremberg, Germania, reprezentata in Romania de Laura-Nicolle Dumitrescu

In acelasi an, Laura Nicolle Dumitrescu a fost asociata in compania Medrom Leasing cu Petruta Grigoriu - sotia lui Andrei Gheorghe - Horst Hahn, Heinrich Maximilian Von Habsburg Lothringen, arhiduce de Austria si principe al Ungariei si firma Medrom SA.

Cine e firma Medrom?


Potrivit unei raport al Directiei de Siguranta Militara (din cadrul Directiei generale de informatii a Armatei din cadrul MAPN) citat intr-un articol EVZ din 2007 semnat de jurnalistul Mihai Munteanu (acum Rise Project), pe care il puteti vedea aici.

Compania Medrom i-a avut ca proprietari pe principele Maximilian Von Habsburg si pe Irvin Ray Dyer III, fostul sot al actualei neveste a lui Andrei Gheorghe, Petruta. Potrivit raportului DSM citat de jurnalist, compania Medrom a derulat afaceri cu Romtehnica - traderul de armament al Ministerului Apararii.

‘Un raport DSM, obtinut de EVZ, dezvaluie conexiunile lui Irving Dyer III si ale ofiterului CIA, Ira Quinn, cu Aurel Cazacu - seful Directiei Productia de Aparare din Ministerul Economiei si Finantelor (presedinte Romarm) si fost director al Romtehnica,’ noteaza jurnalistul.

6 iulie 2012: CJ Braila a atribuit un contract de peste 21 de mii de euro – fonduri europene - pentru achizitia de aparate Doppler si echipament oftalmologic pentru Spitalului Judetean Braila. Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa, la care a participat doar firma castigatoare. Potrivit CJ Braila, criteriul de selectie ar fi fost pretul cel mai scazut.

Contractul a fost atribuit catre firma Expertmed din Zimnicea. Firma apartine Luminitei si lui Dinu Mircea Istudor.

19 decembrie 2011: CJ Braila a atribuit un contract de peste 55 de mii de euro - fonduri europene - pentru achizitia de aparatura medicala pentru modernizarea Ambulatoriului de la Spitalul Judetean Braila. Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa la care a participat doar firma castigatoare.

Contractul a fost atribuit catre firma Karl Storz Endoscopia Romania SRL din Bucuresti. Administratorii firmei sunt Sybill Renate Storz din Tuttlingen, Germania si Cristian-Alexandru Turcu din Bucuresti. Firma bucuresteana este detinuta de Karl Storz Gmbh and Co din Tuttlingen, Germania, reprezentata de Sybill Renate Storz (99 %) si Cristian-Alexandru Turcu (1 %).

15 noiembrie 2011: CJ Braila a atribuit un contract de aproape 25 de mii de euro pentru achizitia de mobilier pentru modernizarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Braila. De asemenea, atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa la care a participat doar firma castigatoare.

Contractul a fost atribuit catre firma Proser Grup din Bucuresti. Firma apartine lui Grigore Onelian.

30 septembrie 2011: CJ Braila a atribuit un contract de peste 320 de mii de euro - fonduri europene - pentru achizitia de mobilier pentru modernizarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Judetean Braila. Iarasi, atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa la care a participat doar firma castigatoare.

Contractul a fost atribuit catre firma Tehnoplus Medical din Bucuresti reprezentata de Octavian Niculescu.

Peste 170 de mii de euro pentru o firma la care a fost angajat vicepresedintele CJ Braila, pesedistul Florin Mija. ANI l-a reclamat pe Mija la Parchet pentru conflict de interese penal.

3 mai 2012: CJ Braila a cumparat prin licitatie publica aparatura medicala pentru Spitalul Judetean de Urgenta din Braila. Valoarea contractului a fost de 173 de mii de euro. La licitatia s-a inscris doar firma castigatoare.

Este vorba de compania Rafi International General Commerce, reprezentata de Rafi-Vasile Topor.

Florin Mija vicepresedinte PSD CJ Braila
Foto: Romania Libera
Potrivit unui comunicat ANI , la aceasta firma a fost angajat vicepresedintele CJ Braila, Florin Mija (PSD).

Prin dispozitia Președintelui Consiliului Judetean Braila (Gheorghe Buna Stancu – n.n), incepand cu data de 06 august 2010, Mija Florin a fost desemnat membru titular in Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean de Urgenta Braila’, se arata in comunicatul ANI.

Pe 12 decembrie 2013, Agentia a sesizat Parchetul Curtii de apel Galati pentru conflict de interese penal fata de vicepresedintele PSD al CJ Braila, Florin Mija.

Firma face afaceri si cu SRI

Compania Rafi International a castigat mai multe contracte de furnizare de echipamente pentru U.M. 0521, unitate ce apartine SRI.

26 septembrie 2012:
CJ Braila a atribuit un contract de aproape 14 mii de euro pentru achizitia unor aparate Doppler pentru Spitalului Judetean Braila. Atribuirea s-a facut prin licitatie deschisa. Criteriul de atribuire ar fi fost pretul cel mai scazut, desi la licitatie a participat un singur ofertant.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma Liamed din Brasov apartine lui Veaceslav Balan.

Un contract si pentru firma lui Vladescu, fostul ministru liberal al Finantelor

12 septembrie 2011: CJ Braila a cumparat aparatura medicala de aproape 70 de mii de euro de Obstetrica si Ginecologie din Braila. Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, la care a participat doar firma castigatoare: firma Medist Life Science SRL.

Firma, controlata de fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu

Potrivit descrierii de pe site-ul propriu, firma face parte din grupul Medist, de Medist Imaging & P.O.C. SRL de Medist SA.Despre ultima companie, presa a relatat ca, pana in 2006, actionar si director al companiei a fost ex-ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. EVZ a notat in aprilie 2007 ca Medist a avut contracte de aproape 300 de mii de euro cu SPP, SRI, si STS. Detalii aici.

In 2005, compania s-a aflat si in mijlocul unui scandal mediatic. Presa a relatat ca aceasta societate ar fi comercializat softuri folosite in sistemul sanitar care ar fi fost piratate. Presa a relatat si de un posibil dosar de coruptie, insa in final nu a mai fost nimeni trimis in judecata. Detalii aici.

25 iulie 2011: CJ Braila a achizitionat aparatura medicala de 5300 de euro. Contractul a fost dat prin licitatie publica, fiind adjudecat de firmele Comlibris si Nitech S.R.L.

A sponsorizat campania lui Basescu si a PDL

Portalul Romania Curata a aratat ca firma Nitecha sponsorizat campania electorala a lui Traian Basescu. In 2012, ziarul Replica de Constanta nota ca firma Nitech a donat catre PDL 10 mii de lei. Ziarul mentiona ca aceasta compania a castigat contracte in valoare de 13 milioane de leide la institutiile statului.

1 septembrie 2011: CJ Braila a cumparat aparatura medicala pentru Spitalul de Obstetrica si Ginecologie din Braila de 40 de mii de euro. Contractul a fost initial estimat la 62 de mii de euro. Achizitia s-a realizat prin licitatie, fiind depuse trei oferte.

Castigatoare a fost desemnata firma Praxis Medica SRL. Compania este detinuta de catre Cristian si Cristina Hristodorescudin Iasi.

----------------------------------------------------------------------------------------------

3. Cornul si laptele monopolizate de o firma acuzata ca "isi bate joc de sanatatea copiilor"

In perioada 2011-2012, CJ Braila a atribuit cinci contracte pentru programul Cornul si laptele. Toate contractele in valoare de 2,7 milioane euroau fost date firmei Risk Com din Braila.

Firma a fost reclamata la OPC de mai multe ori si in mai multe judete dupa ce s-au gasit viermi pe ambalaje, iar unor copii li s-a facut rau.

Stefan Radulescu, patronul firmei Risk
Foto: Puterea
Compania este detinuta de Stefan si Daniela Radulescu. Stefan Radulescu este directorul "Electrica - Distributie" Braila. Vezi aici declaratiile lui de avere si de interese din 2013.

Radulescu, fost pedelist si amic cu Bunea Stancu


Potrivit unor surse locale consultate de HotNews, in perioada guvernarii PDL, Stefan Radulescu a fost membru al Organizatiei oamenilor de afaceri a PDL Braila. Radulescu este cumatru cu fostul presedinte al PDL Braila, Constantin Titi Dumitriu. Cu toate acestea, Radulescu este in relatii de amicitie cu Bunea Stancu, liderul PSD Braila. Potrivit acelorasi surse locale, Radulescu iese la petreceri impreuna cu Bunea Stancu.

Sotia, lider local PC


Sotia lui, Daniela Radulescu, este consilier in Consiliul local Braila si lider al PC Municipiul Braila. Vezi declaratia ei de interese din 2013 aici.

Monopol pe programul Cornul si laptele in Braila si Galati

Valoarea contractelor pentru programul Cornul si laptele incheiate de firma Risk Com din 2004 pana in 2011 a fost de aproape 22 milioane de euro in Galati si 9,5 milioane de euro in Braila. in judetul Galati, firma a distribuit cornuri si lapte pentru 68 de mii de elevi, iar in Braila pentru 25 de mii - nota cotidianul Romania Libera in octombrie 2011.

Firma Risk, riscanta pentru sanatatea copiilor

Firma a fost acuzata de comisarii de la Protectia consumatorului ca 'isi bate joc de sanatatea copiilor' dupa ce s-au gasit de doua ori viermi pe ambalajele cutiilor de lapte livrate. Detali aici.

Un an mai tarziu, firma a fost acuzata de aceleasi lucruri si in Calarasi dupa ce mai multor elevi li s-a facut rau. Detalii aici.

'De multe ori, cornurile nu corespundeau din punct de vedere calitativ: erau vechi si tari sau nu aveau niciun gust intrucat zaharul era insuficient sau chiar lipsea. Dar nici laptele nu a respectat intotdeauna criteriile minim calitative impuse prin caietele de sarcini. Uneori laptele avea un aspect atat de dubios, incat profesorii au facut reclamatii la Prefectura, iar controlalele ce au urmat au confirmat deficientele reclamate', noteza jurnalistii de la ziarul Obiectiv Vocea Brailei. Detalii aici.

Lista contractelor Risk Com

12 septembrie 2011: Institutia condusa de Bunea Stancu a cheltuit inca 1,2 milioane de europentru cornuri si lapte. Contractul a fost dat prin licitatie deschisa, principalul criteriu fiind pretul cel mai mic. Au fost depuse doua oferte, iar contractul a fost castigat de Risk Com. Pretul licitat a fost exact acelasi cu pretul estimat al contractului.

14 noiembrie 2011: CJ Braila a atribuit un alt contract de peste 130 de mii de euro firmei Risk Com furnizarea de mere de aceasta data in cadrul "Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli" in anul scolar 2011 – 2012 pentru elevii claselor I-VIII din Judetul Braila.

Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa, la care s-a prezentat doar firma castigatoare. Cu toate acestea – potrivit CJ Braila - criteriul de atribuire ar fi fost pretul cel mai scazut.

12 septembrie 2012:
CJ Braila a atribuit un contract de aproape 850 de mii de euro catre firma Risk Com furnizarea de lapte si iaurt pentru elevii din judet in anul scolar 2012 – 2013. Din nou, atribuirea s-a facut prin licitatie la care a participat doar firma castigatoare.

17 septembrie 2012:
CJ Braila a atribuit firmei Risk Com un contract de aproape 73 de mii de europentru furnizarea de cornuri si biscuiti pentru elevii din judet in perioada 17 septembrie 2012 – 31 octombrie 2012. Atribuirea s-a facut prin negociere fara anunt de participare. CJ Braila a justificat alegerea acestei proceduri de achizitie publica prin faptul ca a fost o situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute. Criteriul de selectie ar fi fost pretul cel mai scazut.

23 octombrie 2012: CJ Braila a atribuit aceleiașcompanii un contract de aproape 400 de mii europentru cornuri si biscuti dulci pentru elevii din judet in anul scolar 2012 – 2013. Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie deschisa la care au participat 2 firme, insa numai oferta companiei castigatoare a fost declarata admisibila. Criteriul de departajare ar fi fost pretul cel mai scazut.

-----------------------------------------------

4. Contract pentru reconstructie forestiera cu o firma campioana la contracte cu statul, acuzata ca umfla preturile ca sa dea spagi la primari

25 ianuarie 2012: CJ Braila a atribuit un contract de aproape 80 de mii de euro pentru recologica forestiera pe terenuri degradate in comunele Baraganul, Unirea, Zavoaia, Surdila Gaiseanca si Maxineni. Atribuirea contractului s-a facut prin licitatie la care au participat 2 firme. Criteriul de departajare ar fi fost pretul cel mai scazut. Contractul a fost atribuit catre Garden Center Group din Bucuresti.

Firma apartine omului de afaceri Ionut Olteanu, supranumit de presa ‘parintele spatiilor verzi din Bucuresti’. (gandul.info din 3 decembrie 2013)

‘Olteanu si firmele sale – Eco Horticultura si Garden Center Grup - sunt binecunoscute prin contractele pentru toaletarea si amenajarea spatiilor verzi din Capitala, dar si din alte orase.

Campion la contractele cu statul

Firma lui Olteanu, Eco Horticultura, figureaza cu nu mai putin de 67 de contracte cu statul Sistemul Electronic de Achizitii Publice, printre ele numarandu-se toate primariile de sector din Bucuresti, mai putin cea a sectorului 3. Ion Olteanu este asociat la aceasta firma cu Adrian Cobzacu, afacerist implicat de asemenea in multe afaceri cu primariile din Bucuresti, inclusiv cu cea a Capitalei, condusa de Sorin Oprescu.

Curtea de Conturi: firma lui Olteanu umfla preturile

Firma lui Olteanu a facut, in 2009, obiectul unui Control al Curtii de Conturi la Administratia Domeniului Public sector 1, care a constatat ca firma Eco Horticultura a umflat preturile, iar ADP-ul din subordinea primarului Andrei Chiliman a platit mai mult decat facea pe spatiile verzi al caror buget de amenajare s-a ridicat in 2009 la aproximativ 23 de milioane de euro.

Curtea de Conturi recomanda atunci "extinderea verificarilor privind lucrarile efectuate de Geca Impex si Ecohorticultura in anul 2009 pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor preturi mai mari fata de cele din devizul oferta sau de nerealizare a lucrarilor contractate si achitate".

Firma lui Olteanu a facut dinozaurii si minerii din buxus ai lui Piedone

Dinozaur din buxus din sectorul lui Piedone
Foto: Cu Presa de Perete (Wordpress)
O alta realizare peisagistica a Eco Horticultura in Bucuresti sunt dinozaurii si minerii din buxus, amplasati in sectorul 4 si achizitionati de primaria lui Cristian Popescu Piedone in 2008.

Firma lui Olteanu, Garden Center Group, sute de contracte cu statul

Garden Center Grup, cealalta firma a lui Ion Olteanu, este si mai implicata in afacerile cu spatiile verzi ale statului decat Eco Horticultura, ea figurand cu 144 de contracte castigate cu statul, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Incognito Romania Libera: "Marim preturile, sa-i dam si primarului 10%"


O investigatie incognito facuta de “Romania Libera" a aratat ca reprezentantii firmei Eco Horticultura erau dispusi sa umfle preturile pentru produsele achizitionate de o primarie de sector, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului, care se cifreaza la 10% din valoarea contractului, in timp ce intermediarii afacerii ar fi urmat sa primeasca 15-20% din bani. Mama lui Ion Olteanu, Gica, le-a spus ziaristilor ca a facut intelegeri de acest gen cu “sute de primarii".

Puteti vedea investigatia incognito RL aici.

10 ianuarie 2012 : CJ Braila a atribuit un alt contract pentru reconstructie forestiera in comunele Unirea si Maxineni. Contractul de peste 500 de mii euro a fost atribuit prin licitatie deschisa catre firma Coniz Romarg din Pitesti. Firma apartine lui Gheorghe Griguta.

--------------------------------------------------------------------

5. Bani pentru ‘bratul armat’ al lui Bunea, campionul mondial la karate, Cornel Musat

30 septembrie 2011: CJ Braila a incheiat un act aditional de 7300 de euro la un contract din 7 iunie 2010 pentru servicii de paza pentru obiectivele din municipiul Braila, apartinand CJ, Centrului Militar Judetean si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila. Contractul initial a fost de aproape 65 de mii de euro.
Potrivit datelor din anunt, contractul a fost semnat dupa ce serviciile de paza au fost prestate. Serviciile de paza au fost contractate pentru perioada 1 – 31 septembrie, iar actul aditional a fost semnat pe 30 septembrie dupa o procedura de negociere fara anunt de participare. Criteriul de atribuire ar fi fost pretul cel mai scazut.

Contractul a fost atribuit catre Service Guard din localitatea Cazasu, judetul Braila. Potrivit presei locale, firma apartine unui fost sef al Jandarmeriei Braila din perioada 1998 - 2003, colonelul Alexandru Alexandru (15%) si campionului mondial la karate traditional, fost jandarm, Cornel Musat (85%).

Firma de paza detine monoplul serviciilor de paza in judetul Braila. Detalii aici si aici .

Cornel Musat - patronul firmei de paza, fost campion mondial la karate
Foto: Infobraila.ro
In 2010, patronul firmei de paza, Cornel Musat, fost campion mondial la karate, a fost acuzat ca, impreuna cu seful Jandarmeriei din judet, a batut mai multi motociclisti chiar in sediul Politiei din Braila. Incidentele au starnit protestul motociclistilor din intreaga tara. (detalii )


In 2008, Musat a fost anchetat penal pentru vatamare corporala dupa ce s-a batut cu un interlop local. (detalii )

In 2007, gorilele lui Musat au fost acuzate ca au batut o batranica pentru ca fiul ei handicapat nu avea bilet de tramvai. (detalii )

In 2001, Musat a fost martor la o crima intr-o discoteca din Braila. (detalii )

1 august 2011: CJ Braila a atribuit un contract pentru servicii de paza si protectie pentru perioada 1 martie 2011 – 30 aprilie 2011. Contractul a fost incheiat la aproape patru luni de la finalizarea serviciilor de paza.

Achizitia s-a realizat prin negociere directa fara anunt de participare. Contractul a fost castigat de aceeasi companie Service Guard si a fost in valoare de 6200 euro.

1 iunie 2011: Consiliul judetean condus de Bunea Stancu a cumparat servicii de paza pentru 30 de zile in valoare de 14 mii de europentru Centrul Militar Judetean si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Braila tot de la firma Service Guard. Contractul a fost acordat prin negociere directa, criteriul principal fiind pretul cel mai scazut.


15224 de afisaripontaaaaaa....vineee un levier...
timp tamp [utilizator], Joi, 7 august 2014, 14:17
+17/19
Încă un levier peste bot ... pisoiaș....
cand te gandesti......
translativus [utilizator], Joi, 7 august 2014, 15:25
+17/19
....ca individul asta este la al trei-lea mandat !
Oare mocofanii care le-au ales si re-ales au vreo tresarire ? In bezna mintii lor, or avea vreo scanteie ? Vor intelege ca traiesc rau pentru ca sunt imbecili ?

Sincer, cu parere de rau, nu cred ca turma se va trezi si atunci vine intrebarea : Cine este de vina, hotul sau imbecilul care, de buna voie, ii da hotului portofelul in grije ?

In ce hal de prostie a putut ajunge majoritatea votanta, in acest sistem politic ticalos !
Niste imbecili tristi !
inca 15 comentarii comenteaza